– Πόλεμος με πυρηνικές κεφαλές και ατομικές βόμβες δεν θα ξεσπάσει ποτέ, γιατί ο άνθρωπος έχει τη μίνιμουμ λογική που του υπαγορεύει να μην τον κηρύξει.
– Ακήρυχτοι πόλεμοι με πανδημία κάποιας αρρώστιας διαφόρων τύπων — τύφος, πανούκλα, ασιατική γρίπη, ισπανικός πυρετός, κορονοϊός κ.λ.π. — δεν θα σταματήσουν να εκδηλώνονται στον πλανήτη γη κατά χρονικές περιόδους.
– Από όλους αυτούς τους ακήρυχτους πολέμους ο άνθρωπος βγήκε νικητής, πληρώνοντας προφανώς τίμημα σε ανθρώπινες ζωές.
– Μέχρι στιγμής ο κορονοϊός ήταν η πανδημία με τα λιγότερα θύματα σε ανθρώπινες ζωές, αλλά ήταν η πανδημία που εξαιτίας της σαρωτικής ανάπτυξης των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας — της πανδημίας των αρπαχτικών της Τ/V — και των οικονομικών συμφερόντων που εξυπηρετούν, «υμνήθηκε» περισσότερο από κάθε προηγούμενο κακό.
– Φυσικά η πίστη που δεν πιστεύει αληθινά, βλέπει αναρίθμητες πραγματικότητες εκτός από την πραγματική.
– Και ποια είναι αυτή;
– Μα ότι πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στον άνθρωπο, τέτοιος που ήταν, τέτοιος που είναι και τέτοιος που θα είναι παντού και πάντα πάνω στη γη.
– Ο άνθρωπος δεν αλλάζει φύση, αλλάζει όμως συνήθειες τόσο που ακόμα και ο Χίτλερ είχε δίκιο όταν σε μια μάζωξη στο Koblenz είπε τα εξής για την μακαρίτισσα τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: «την νίκησα στηριγμένος στην τρέλα της».
– Σε μια τέτοια τρέλα στηρίζονται και τα σκαπανεβάσματα των πολιτικών κομμάτων, μια τρέλα σύμφωνα με την οποία ο έπαινος γίνεται γρήγορα ανάθεμα επειδή οι ατομικές δυσκολίες επισκιάζουν το γενικό καλό.
– Τα παλιά τα χρόνια χρησιμοποιούσαν την παροιμία «κακό χωριό τα λίγα σπίτια» όταν ήθελαν να αναδείξουν διάφορα πολιτικά μασκαρέματα που τα σκέπαζε μια υγειονομική κρίση η οποία ενώνει, αντίθετα με την οικονομική κρίση η οποία διχάζει και ξεσκεπάζει όλες τις ιδιοτέλειες.
– Ιδιοτέλειες άκηδων, σάκηδων και μαμάκηδων που ψάχνοντας στασίδι εξουσίας δεξιά και αριστερά πρόδοσαν ιστορικά κόμματα που έβγαλαν κοινωνικές ρίζες και εξέφρασαν ιστορικές παραδόσεις και ιδεολογικά ρεύματα.
– Είναι πρόσφατη η μνήμη του αδίστακτου καιροσκοπισμού, του χυδαίου λαϊκισμού, του μαξιμαλισμού και των άθλιων μεθόδων που μετήλθε η συγκυβέρνηση της αριστεροδεξιάς των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για να μυρίσουν ακόμα και κηπουροί του Γιωργάκη προσπάθεια ηθικοδικαστικής εξόντωσης αντιπάλων και να προστρέξουν για να «προσφέρουν».
– Μία τέτοια «ομοσπονδία» είναι ένα χρήσιμο κόμμα;
– Μπορεί.
– Από την άλλη είναι να αναρωτιέται κανένας τι μπορεί να σηματοδοτεί το κόμμα της παραδοσιακής ΔΕΞΙΑΣ που εναλλάξ κυβέρνησε τα μισά από τα τελευταία «εγκαλούμενα» εξήντα χρόνια και συγκυβέρνησε τα χρόνια του μνημονίου.
– Από τη συνείδηση του «συν-ανήκειν» στην ταυτότητα μόνον μιας μειωμένης ενσυναίσθησης είναι για τον Έλληνα το αποτέλεσμα;
– Τι είναι δηλαδή η Ν.Δ. το αποτελεσματικό κράτος ή ένας μηδενιστικός αντικατοπτρισμός στην τελευταία σημερινή κυβέρνηση της οποίας ΔΕΝ λείπουν κηπουροί του Γιωργάκη, πλην μιας – δυο πασοκικής προέλευσης σοβαρών περιπτώσεων σε υπουργικούς θώκους;
– Φυσικά και είναι αργόσυρτη η ωρίμανση της κοινωνικής βεβαιότητας που αφορά ένα ιστορικό κόμμα όπως είναι η Ν.Δ.
– Είναι όμως ένα χρήσιμο κόμμα;
Μπορεί.
– Υπάρχει βέβαια ένα κόμμα που κατ’εξοχήν και επί τρεις περίπου δεκαετίες σφράγισε, με ηγεμονική παρουσία την Γ’ Ελληνική Δημοκρατία.
– Σήμερα το κόμμα αυτό υφίσταται ως έκφραση διανοητικής αντίστασης μιας γενιάς που ταυτίστηκε μαζί του για βασικές κοινωνικό πολιτικές λειτουργίες και όχι μόνον.
– Το ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ (ΕΣΥ) επί Γιώργου Γεννηματά, η εξωτερική πολιτική επί Ανδρέα Παπανδρέου, η μόνη μετά από αυτήν του Ελευθερίου Βενιζέλου, τα ΜΟΠ (Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα που εξελίχτηκαν στα λεγόμενα πακέτα ΝΤΕΛΟΡ, ΣΑΝΤΕΡ και σήμερα χρηματοδοτούν τη χώρα ως ΕΣΠΑ) μέσω των οποίων άλλαξε η ψωροκώσταινα, τα ΚΑΠΗ, το ΑΣΕΠ, τα ΚΔΑΠ, τα ΚΕΠ, η συνταγματική κατοχύρωση της αυτοδιοίκησης με ρητή αναφορά στις περιφερειακές και τοπικές αρχές, η ένταξη της Κύπρου στην ευρωπαϊκή ένωση είναι δικά του επιτεύγματα τα οποία βέβαια έχουν περάσει στη διαχειριστική ευθύνη άλλων υποκειμένων.
– Λάθη;
– Και βέβαια με μεγαλύτερο το ότι το αρχέγονο ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου κάποιοι το θεώρησαν ως προσωποπαγές και κληρονομίσιμο και άρα λεηλατήσιμο.
– Το δεύτερο ως απότοκο του πρώτου τα ποιοτικότερα ιστορικά του στελέχη είναι πλέον εκτός — Μανιάτης — Φλωρίδης, Βενιζέλος η παρουσία του οποίου μπορεί να δίνει στίγμα, κατεύθυνση και προσανατολισμό και να λειτουργεί ως φρένο ή επιταχυντής.
– Το τρίτο το ανεπιτυχές πείραμα της δημιουργίας του ΚΙΝΑΛ μέσα από το οποίο εξωστράκισαν ελπιδοφόρες παρουσίες νέων ανθρώπων όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης με ικανότητες, διάθεση και ιδέες.
– Με δεδομένο ότι η οικονομική κρίση που έρχεται δεν ενώνει αλλά διχάζει και η σημερινή κυβέρνηση θα βρεθεί προ των ευθυνών της, ότι τίποτα δεν θα είναι όπως πριν την πανδημία και ότι στο άμεσο μέλλον η συγκυρία θα θελήσει η χώρα μας να πορευτεί με 2½ κόμματα στα πλαίσια του ατελούς δικοματισμού είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί ένα άλλο χρήσιμο κόμμα πιο ευέλικτο, πιο ποιοτικό και πιο ώριμο πολιτικό υποκείμενο.
– Μπορεί να είναι το ΠΑΣΟΚ;
– Εμ, δεν μπορεί;
Τάσος Τασιόπουλος
ΥΓ1. Ποτέ δεν ασχολήθηκα με σχόλια που ακολουθούν τα κείμενα.
– Όποιος δεν βρίζει δικαιούται να σχολιάζει.
ΥΓ2. Με την άρση των δεσμευτικών όρων και προϋποθέσεων του ΕΣΠΑ λόγω κορονοϊού, χαρά στους δήμους που έχουν έτοιμες μελέτες.
– Οι υπόλοιποι θα βρεθούν στη μοίρα του προπολεμικού μαυραγορίτη.
ΥΓ3. Διάλογος μεταξύ συγχωριανών για το δήμο τους:
– Κρίμα την ώρα που ο δήμος μας ήταν έτοιμος να κάνει έργα τον βρήκε ο κορονοϊός.
– Δυστυχώς οι δήμοι χάνονται όταν οι ψηφοφόροι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τους κακούς από τους καλούς.
ΥΓ4. Λάθος κάνουν και οι δυο γιατί η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε απένταξη έργων και κατευθείαν στα ΣΔΙΤ.
ΥΓ5. Μάσκα και μασκαράδες οδηγούν σε μασκαρέματα για όσους νομίζουν ότι περνούν άβροχα στην άλλη πλευρά.