Η αγωνιστική περίοδος τελείωσε ξαφνικά λόγω της πανδημίας και πολλοί αθλητές- ποδοσφαιριστές έχουν ξεκινήσει προπονήσεις σε ατομικό επίπεδο ή ακόμη και σε επίπεδο παρέας.
Η περίοδος αυτή μέχρι το ξεκίνημα της νέας περιόδου είναι σημαντική και άκρως απαραίτητη για τους παίκτες όλων των κατηγοριών στο σύγχρονο ποδόσφαιρο (αναπτυξιακές ηλικίες μέχρι και επαγγελματίες), με δεδομένο ότι έχουμε ξεφύγει από τα παλιά πρότυπα της «προετοιμασίας», που προέβλεπαν σκληρές προπονήσεις για 6-8 εβδομάδες και απαίτηση για ετοιμότητα του οργανισμού στο πρώτο επίσημο παιχνίδι.
Είναι μια περίοδος που ο οργανισμός χρειάζεται να αναζωογονηθεί και παράλληλα να προετοιμαστεί για την επόμενη περίοδο, την προαγωνιστική, όταν και θα συγκεντρωθούν σαν ομάδα για την πρώτη προπόνηση της σεζόν .
Η διαδικασία της προπόνησης σε μακροπρόθεσμο πλάνο που αφορά την μεγιστοποίηση της απόδοσης, απαιτεί ελάχιστες χρονικές διακοπές και περισσότερη ενασχόληση με γενικά και ειδικά προπονητικά θέματα, όπως η συντήρηση του επιπέδου της φυσικής κατάστασης ή η βελτίωση αδυναμιών σε φυσικές και τεχνικές ικανότητες.
Τέτοια περίοδο βρίσκουν εφαρμογή οι ατομικές και οι υπο-ομαδικές προπονήσεις.
Οι προπονήσεις σε ατομικό επίπεδο ή το πολύ σε μικρά γκρουπ των 5-6 ποδοσφαιριστών θα πρέπει να εκτελούνται ακολουθώντας την διαδικασία διάγνωση, σχεδιασμός, καθοδήγηση, επανέλεγχος.
Συνηθέστερο λάθος αυτής της περιόδου είναι η «τυφλή» προπόνηση που κάνουν οι αθλητές και οδηγεί σε τυχαίο αποτέλεσμα (θετική επίδραση, αρνητική επίδραση ή καμία επίδραση)
Ποια όμως είναι η «τυφλή» προπόνηση?
Είναι εκείνη που εφαρμόζεται χωρίς να έχει διαγνωστεί το προφίλ του αθλητή και εφαρμόζεται το «ένα πρόγραμμα για όλους».
Εκείνη, που ο προπονητής θα συμβουλεύσει έναν αθλητή του να τρέξει με 140 – 150 σφυγμούς χωρίς να ξέρει καν αν βρίσκεται στην ιδανική ζώνη σφυγμών για να βελτιωθεί.
Εκείνη, που ο αθλητής θα μπει σε διαδικασία προπόνησης ταχυδύναμης χωρίς να έχει προηγηθεί προηγούμενα η ικανότητα του να αντεπεξέλθει στα εφαρμοζόμενα φορτία.
Είναι εκείνη, που θυμίζει έναν ασθενή που θα απαιτήσει ιατρική συμβουλή χωρίς να κάνει προηγούμενα διαγνωστικές εξετάσεις (π.χ. αιματολογικές) και έναν γιατρό που θα δώσει φάρμακα χωρίς να εξετάσει τον ασθενή του (αδύνατο να συμβεί!).
Είναι επιεικώς απαράδεκτο και ανεύθυνο, να εφαρμόζονται προπονητικά προγράμματα χωρίς να έχουν προηγηθεί εργομετρικά τεστ, που θα δημιουργήσουν το προφίλ του ποδοσφαιριστή, και με βάση τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του,να γίνει ο σχεδιασμός του προπονητικού προγράμματος που θα εφαρμοστεί.
Κάθε αθλητής είναι διαφορετικός.
Και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, ειδικά στο αναπτυξιακό ποδόσφαιρο που νεαροί αθλητές ΘΈΛΟΥΝ να βελτιωθούν, αλλά δυστυχώς δεν το καταφέρνουν, εξαιτίας της «τυφλής» προπόνησης που εκτελούν και της «τυφλής» εμπιστοσύνης που δείχνουν σε «μάγους της προπονητικής!
Η διαδικασία της προπόνησης βασίζεται στην επιστήμη, και η συνταγογράφηση της προπονητικής διαδικασίας δεν είναι υπόθεση 10 λεπτών!