Απόφαση να απέχουν από τα πρωταθλήματα, πήραν επτά σύνδεσμοι διαιτητών αντιδρώντας έτσι αφενός στο νόμο 4709/2017 που προβλέπει κρατήσεις ΕΦΚΑ στις αμοιβές τους και αφετέρου στην απόφαση της Ομοσπονδίας να εναρμονιστεί με το νόμο.
Απόφαση να απέχουν από τα πρωταθλήματα, πήραν επτά σύνδεσμοι διαιτητών αντιδρώντας έτσι αφενός στο νόμο 4709/2017 που προβλέπει κρατήσεις ΕΦΚΑ στις αμοιβές τους και αφετέρου στην απόφαση της Ομοσπονδίας να εναρμονιστεί με το νόμο.
Πρόκειται για τους συνδέσμους Αττικής, Βορείου Ελλάδος, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Άργους, Βορειοδυτικής Ελλάδος και Λέσβου, οι οποίοι ζητούν την αναστολή των αποφάσεων του διοικητικού συμβουλίου της ΟΧΕ και της γενικής συνέλευσης του αθλήματος, αποφάσεων που προβλέπουν την εναρμόνιση με το νόμο για τις αμοιβές διαιτητών και λοιπών στελεχών αγώνων.
Ουσιαστικά, για ένα νόμο της κυβέρνησης και για ένα θέμα στο οποίο η ηγεσία του ελληνικού αθλητισμού δεν μπορεί προς το παρόν να δώσει λύση, μπαίνουν σε περιπέτειες οι αθλητές και τα σωματεία του χάντμπολ, στην πιο κρίσιμη καμπή των πρωταθλημάτων και με ένα σωματείο (ΑΕΚ) να έχει μπροστά του μία μεγάλη ευρωπαϊκή πρόκληση.
Τι ζητούν οι διαιτητές
Στην επιστολή των επτά συνδέσμων προς την ΟΧΕ και τις Ενώσεις, τίθεται αίτημα για «την αναστολή της παραπάνω απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΧΕ που αφορά το άρθρο 55 του Νόμου 4709/2017 για τα στελέχη τουλάχιστον έως τη λήξη της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου, διασφαλίζοντας έτσι την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων και αμέσως μετά τη λήξη των πρωταθλημάτων, την επανεξέταση της με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων του αθλήματος». Να σας υπενθυμίσουμε ότι αναμένεται η καθαρογραφή και η κοινοποίηση της απόφασης του ΣΤΕ οπότε και η Πολιτεία θα έχει πάρει και τις αποφάσεις της. Σε αντίθετη περίπτωση σας ενημερώνουμε ότι οι προαναφερόμενοι Σύνδεσμοι Διαιτητών, αποφάσισαν να μη συμμετέχει κανένα μέλος τους σε αγωνιστικές υποχρεώσεις της Ομοσπονδίας, αρχής γενομένης από την 16/04/2018″.
Με την επιστολή, λοιπόν είναι ξεκάθαρο ότι η αποχή των διαιτητών του χάντμπολ γίνεται για το θέμα του ΕΦΚΑ και μόνο γι’ αυτό, θέμα για το οποίο υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση και όχι η ομοσπονδία.
Στο τέλος της επιστολής μπαίνει και το ζήτημα των οφειλών παρελθόντων ετών της ΟΧΕ προς τους διαιτητές και τα στελέχη αγώνων, ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι η αποχή δεν συνδέεται με το συγκεκριμένο ζήτημα.
Ο νόμος ισχύει μέχρι νεωτέρας
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει κυοφορούμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία κρίνεται αντισυνταγματικό το άρθρο 55.
Μέχρι, όμως, να καθαραγραφεί η απόφαση (διαδικασία που ίσως απαιτήσει μήνες) και να σταλεί στη Βουλή, ο νόμος ισχύει κανονικά. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε, υπάρχει αίτημα των ομοσπονδιών καλαθοσφαίρισης, κολύμβησης και πετοσφαίρισης, προς τη ΓΓΑ για να ζητήσει η τελευταία από το υπουργείο οικονομικών την εξαίρεση των ερασιτεχνικών αθλημάτων από το νόμο. Σε αυτό το σημείο, πάντως θα πρέπει να αναφερθεί ότι εκκρεμεί η απόφαση της υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για τη διαδικασία απόδοσης των ασφαλιστικών εισφορών και τον τρόπο δήλωσης των στοιχείων του παραστατικού στον ΕΦΚΑ, κάτι που όμως δεν αναιρεί την εφαρμογή του νόμου.
Προς το παρόν, πάντως, τέσσερις μήνες μετά την ενεργοποίηση του νόμου 4709/2017, δεν υπάρχει γραπτή απάντηση ούτε κάποια εγκύκλιος από πλευράς κρατικών υπηρεσιών για εξαίρεση διαιτητών από το νόμο. Αυτό αποδεικνύει ότι ο ελληνικός αθλητισμός στο σύνολό του (ομοσπονδίες, σωματεία, διαιτητές) αλλά και η πολιτική ηγεσία του αθλητισμού εμφανίστηκαν ανέτοιμοι απέναντι στο συγκεκριμένο νόμο.
Τι ισχύει με τις άλλες ομοσπονδίες
Οι σύνδεσμοι διαιτητών χειροσφαίρισης υποστηρίζουν στην επιστολή τους προς την ΟΧΕ και τις Ενώσεις, ότι σε επικοινωνία που είχαν με ομοσπονδίες διαιτητών άλλων αθλημάτων, ενημερώθηκαν ότι δεν γίνονται κρατήσεις ΕΦΚΑ στα άλλα αθλήματα.
Αυτό δεν είναι ακριβές. Κάποιες ομοσπονδίες όπως η κολυμβητική που καλύπτει πέντε Ολυμπιακά αθλήματα, προχώρησαν από τον Ιανουάριο σε άμεση εφαρμογή του νόμου. Είναι χαρακτηριστικό, ότι παρόλο που η ΚΟΕ ζητά την εξαίρεση των ερασιτεχνικών αθλημάτων από το νόμο, εντούτοις κάνει κανονικά κρατήσεις ΕΦΚΑ στις αμοιβές διαιτητών και στελεχών στις διοργανώσεις της. Η πιο πρόσφατη ειδική προκύρηξη αγώνων, εκδόθηκε στις 4 Απριλίου και αφορά τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος της Β’ κατηγορίας ανδρών. Και σε αυτή την προκύρηξη ξεκάθαρα αναφέρεται ότι οι αμοιβές των διαιτητών, γραμματέων, παρατηρητή, αλυτάρχη και ιατρού περιλαμβάνουν κρατήσεις ΕΦΚΑ, που κατά 19% επιβαρύνει τον εργοδότη και κατά 7,95% παρακρατείται από τις μικτές εισπράξεις των συντελεστών των αγώνων.
Στο μεταξύ, κάποιες άλλες ομοσπονδίες δεν έχουν πάρει καθαρή θέση για την εφαρμογή του νόμου, μετακυλίοντας σιωπηρά την ευθύνη στα σωματεία, που ούτως ή άλλως πληρώνουν τους διαιτητές.
Το λεπτό σημείο
Όποια και αν είναι η προτροπή μίας ομοσπονδίας, στα περισσότερα αθλήματα ο εργοδότης απέναντι στον διαιτητή είναι το σωματείο, διότι το σωματείο του καταβάλλει την αμοιβή, τα οδοιπορικά έξοδα και (πλέον στο χάντμπολ) τις ημεραργίες.
Εαν το σωματείο, ως οφείλει, συμμορφωθεί με το νόμο, πρέπει να παρακρατήσει το ποσό του ΕΦΚΑ, όπως ισχύει κανονικά σε όλες τις σχέσεις εργοδότη – εργαζόμενου που προβλέπει ο νόμος, ειδάλλως το σωματείο (και όχι η ομοσπονδία) θα υποστεί τις κυρώσεις του νόμου και τα σχετικά πρόστιμα.
Η εφαρμογή του νόμου αποτελεί και προτροπή έγκριτων εργατολόγων που ασχολούνται με το ζήτημα του άρθρου 55, το οποίο φυσικά δεν αφορά μόνο διαιτητές, αλλά χιλιάδες απασχολούμενους από διάφορους κλάδους σε ολόκληρη τη χώρα.
Επομένως, βάσει του συγκεκριμένου νόμου, ασχέτως της απόφασης της ΟΧΕ και εφόσον δεν υπάρχει καμία εγκύκλιος διαφορετική από πλευράς ΓΓΑ, υπουργείου Οικονομικών, υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης ή άλλου φορέα, τι θα συμβεί αν ένα σωματείο εφαρμόσει το νόμο και προχωρήσει σε κρατήσεις ΕΦΚΑ; Θα αρνηθούν οι διαιτητές και τα στελέχη των αγώνων την αμοιβή τους ή θα απέχουν από τον αγώνα;
πηγή: