Τα γήπεδα με τεχνητό χλοοτάπητα κάνουν αισθητή ολοένα και περισσότερο την…παρουσία τους στον κόσμο του ποδοσφαίρου. Υπάρχουν 3.437 γήπεδα με τεχνητό χλοοτάπητα με πιστοποίηση FIFA, σε 149 χώρες από το 2006. Από τα σχολεία μέχρι την προκριματική φάση του Μουντιάλ και το ίδιο το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών, ο τεχνητός χλοοτάπητας, φέρνει την δική του επανάσταση στο παιχνίδι.
Η κανονική διάρκεια ζωής του τεχνητού χλοοτάπητα είναι περίπου οκτώ έτη, γεγονός που δημιουργεί το ερώτημα, σχετικά με τι συμβαίνει μετά το πέρας της χρήσης του;
Μία μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της FIFA σε συνεργασία με εταιρεία ανακύκλωσης χλοοτάπητα στη Δανία, οδήγησε την παγκόσμια ομοσπονδία στην εξήγηση, πώς η χρήση τεχνητού χλοοτάπητα μπορεί να είναι φιλική προς το περιβάλλον, με τρόπο που επιτρέπει το 99% των υλικών να ανακυκλωθούν.
«Ο στόχος για εμένα είναι να μην κοστίσει τίποτα η ανακύκλωση ενός γηπέδου ποδοσφαίρου», είπε ο Δανός διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ντένις Άντερσεν.
«Ως διεθνής οργανισμός, η FIFA έχει την ευθύνη να προστατεύει, να αγαπά και να περιορίζει τον αντίκτυπο στο περιβάλλον», δήλωσε ο επικεφαλής ακαδημιών της FIFA, Φεντερίκο Αντιέκι. «Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε παράδειγμα, όχι μόνο στον τομέα του ποδοσφαίρου αλλά και στον αθλητισμό ευρύτερα, τοποθετώντας την αειφορία και την προστασία του περιβάλλοντος στην καρδιά όλων όσων κάνουμε. Στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε άπαντες, ώστε οι βιώσιμες πρακτικές να ενσωματωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο στο παιχνίδι μας».
πηγή:football-academies.gr