Ο Νίκος Καρίδας μίλησε στο epilogesnews και στον Πεχλιβανίδη Μανώλη για την μεταγραφική επιτυχία του ΠΑΟΚ Κουλούρας.
Ερώτηση : Χαμόγελα στην Ακαδημία του ΠΑΟΚ Κουλούρας καθώς προχωρήσατε σε μία σημαντική κίνηση. Μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια;
Ναι. Είναι ουσιαστικά η δεύτερη κίνηση που έχουμε κάνει σε αυτή την περίοδο των μεταγραφών. Πριν από δέκα μέρες ένα δικό μας παιδί ο Πέτρος Μπακαλίδης υπέγραψε στην Κ20 του Αιγινιακού. Ο Παναγιώτης Πανταζής ήταν το δεύτερο παιδί που υπέγραψε στην Κ17 στον Ατρόμητο. Ήταν πολύ ευχάριστο μια εμάς , γιατί δείχνουμε ότι συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε τη φιλοσοφία μας. Από τη σχολή μας έχει φύγει ο Δημήτρης ο Μελιόπουλος , ο Γιάννης Ιωάννου, ο Βασίλης ο Τσιμόπουλος παιδιά που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Super League.
Ερώτηση : Τι πιστεύετε ότι πρέπει να διαθέτει ένα παιδί σαν τον Παναγιώτη για να αναδειχτεί;
Ο πρώτος παράγοντας που κοιτάζουμε είναι το ταλέντο. Το ταλέντο δεν αρκεί από μόνο του. Χρειάζονται οπωσδήποτε θέληση, ψυχικές δυνάμεις, πίστη και φυσικά να βάλεις ένα στόχο για να το πετύχεις , όσο και εάν φαίνεται ότι δεν μπορείς. Είναι πολύ σημαντική η δύναμη του μυαλού και της ψυχικής δύναμης. Θα έλεγα περισσότερο και από το ταλέντο.
Ερώτηση : ‘Εχουμε και άλλες περιπτώσεις σαν τον Παναγιώτη;
Πιστεύω ότι τα επόμενα τρία χρόνια η Σχολή Ποδοσφαίρου θα δώσει ίσως οκτώ ποδοσφαιριστές ακόμα. Είναι κάτι που έχουμε βάλει σαν στόχο από την αρχή, να βοηθάμε τα παιδιά . αυτό που κάνουμε είναι να τους δείχνουμε το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουνε. Εμείς μέσα από την προπονητική μεθοδολογία μαζί με τον Μανώλη τη Γιοβανόπουλο προχωράμε βήμα βήμα σε κάθε ηλικία, χωρίς βιασύνη αυτό που μπορούνε να δώσουνε. Είναι δύσκολη δουλειά που απαιτεί πολύ χρόνο.
Ερώτηση : Στο παιδικό πρωτάθλημα αλλάζει και μικραίνει κατά ένα χρόνο η συμμετοχή. Παίζει στο τραπέζι για δημιουργία εφηβικού πρωταθλήματος. Είναι σύμφωνος ο ΠΑΟΚ Κουλούρας;
Εμείς είμαστε ανοιχτή σε οποιαδήποτε πρόταση που μπορεί να βοηθήσει και να δώσει στα παιδιά τα εφόδια για να προχωρήσουν στο μέλλον. Είμαστε οι πρώτοι, βλέποντας ότι υπήρχε ένα κενό στα παιδιά από 15 και 16 χρονών και πάνω γιατί δεν υπήρχε πρωτάθλημα της ηλικίας του και από το 2011 συμμετέχουμε στο πρωτάθλημα της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας. Με αυτό τον τρόπο προσπαθούμε να γεμίσουμε το κενό της διετίας που έχουν αυτά τα παιδιά. Πηγαίνουν αυτά τα παιδιά σε ερασιτεχνικές ομάδες , όπου δυστυχώς, ενώ οι ερασιτεχνικές ομάδες θα έπρεπε να είναι προθάλαμος για τους νέους ποδοσφαιριστές , πηγαίνουν στο ερασιτεχνικό και εκεί παίζανε οι τριαντάρηδες , οι εικοσιοκτάρηδες, που κακά τα ψέματα, σε αυτή την ηλικία μέσα από το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο θα ήταν δύσκολο να επιλεγεί κάποιος ποδοσφαιριστής.
Έχετε δίκαιο. Κανένας δεν εμπιστεύεται 15 και 16 χρονών παιδιά.
Δεν το καταλαβαίνω αυτό, πραγματικά δεν το καταλαβαίνω.
Ερώτηση : Οι μεγάλες ομάδες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Πιστεύετε ότι η λύση μπορεί να έρθει από τις Ακαδημίες;
Η λύση ακόμη και στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι οι Ακαδημίες. Δεν μπορούνε οι ομάδες να αντέξουν ποδοσφαιριστές μισθοφόρους, δεν μπορούν να δώσουν τίποτα στο ποδόσφαιρο. Δεν μιλάω για μία, δύο, τρείς περιπτώσεις ή ένα, δυο άτομα μέσα σε μία ομάδα, ίσως να δώσουν θάρρος στα μικρά παιδιά. Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο ήταν πάντα η πηγή του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο βλέπω ότι υπάρχουν ταλέντα, τα οποία όμως λόγω έλλειψης συμμετοχής σε παιχνίδια παραμένουν στάσιμα. Είναι κάτι που διαπίστωσα και στην Μεικτή της Ένωσής μας.
Ερώτηση : Στο εξωτερικό ένα δεκαοκτάχρονος είναι έτοιμος και συμμετάσχει σε μεγάλα πρωταθλήματα, στην Ελλάδα ένας στα 25 παραμένει ταλέντο και πολύ φοβάμαι ότι μένει και ταλέντο. Γιατί πιστεύετε ότι γίνεται αυτό. Τι μας διαφοροποιεί από τα μεγάλα πρωταθλήματα;
Σε αυτό δεν φταίνε μόνο οι παράγοντες , αλλά και οι προπονητές. Οι παράγοντες φταίνε , γιατί θέλουν ένα στόχο ο οποίος θα είναι γρήγορος, δεν έχουν πλάνο. Δεν έχουν στο μυαλό τους μία σωστή βάση στις ομάδες τους. Προσπαθούν να χτίσουν ομάδες με μισθοφόρους για να τους δώσουν γρήγορα αποτελέσματα. Δεν είναι λίγες οι ομάδες που το έχουν κάνει αυτό και στο τέλος βυθιστήκαν , γιατί δεν είχαν τίποτα από πίσω. Φταίνε και οι προπονητές οι οποίοι θέλοντας να, ίσως θα φανώ σκληρός, να κρατήσουν ένα μισθό δεν κοιτάζουν τη δουλειά σε βάθος. Κοιτάζουν και αυτοί τα αποτελέσματα. Εκ των πραγμάτων οι μικροί και νεαροί ποδοσφαιριστές μένουν απ’ έξω.
Ερώτηση : Παρακολουθούμε στενά τη Βέροια. Αντιμετωπίζει δυσκολίες. Έχετε ι κάνει θητεία στη Βέροια. Παρακολουθείτε τη Βέροια; Ποια είναι η γνώμη σας;
Η Βέροια είναι μέσα στη ψυχή μου. Είναι μέσα στη καρδιά μου. Είναι η πόλη μου. Είναι το σπίτι μου. Είναι η οικογένειά μου. Είναι η ομάδα που μου έδωσε το δικαίωμα να ανοίξω τα φτερά μου και να πετάξω. Η Βέροια δεν περνάει ποτέ , ούτε και θα περάσει ποτέ απαρατήρητη από τα μάτια μου , από το ενδιαφέρον μου. Πραγματικά αυτή τη στιγμή πονάω βλέποντας τη Βέροια να περνάει δύσκολες ώρες. Πιστεύω όμως αυτό που κάνει ο Γιώργος Κικερίδης , γιατί ξέρω πολύ καλά τι κάνει, είναι άξιο συγχαρητηρίων . Η Βέροια έχει κάνει ένα μεγάλο λάθος όλα αυτά τα χρόνια. Έχει ξεχάσει τα δικά της παιδιά.
Ερώτηση : Λάθη μπορούν να διορθωθούν; Υπάρχει ελπίδα;
Πιστεύω ότι υπάρχει ελπίδα αρκεί η Βέροια να είναι προτεραιότητα στις καρδιές μας, στους στόχους των παραγόντων της.
Να σας ευχαριστήσω. Να δώσουμε ραντεβού και για τη συνέχεια, όχι μόνο για σήμερα.
Δεν έχω κανένα πρόβλημα. Και εγώ να σας ευχαριστήσω , γιατί μου δίνετε δικαίωμα να πω κάποια πράγματα , που πραγματικά πρέπει να ακουστούνε και να αλλάξουμε λίγο τη δομή λειτουργίας και σε ερασιτεχνικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο Ακαδημιών.
Στο epilogesnews.gr έχουμε βάλει πρωταρχικό στόχο μας τις Ακαδημίες , τα νέα παιδιά και θα είμαστε δίπλα σας.
Σας ευχαριστώ πολύ να είστε κοντά , θα πρέπει και η πολιτεία να είναι κοντά.
Σας Ευχαριστώ
Ακύστε τον ίδιο τον Καρίδα τον Νίκο να μιλάει νε τον Πεχλιβανίδη Μανώλη…