Η Bασιλακάκη Μαρία, προπονήτρια του Τμήματος Bόλεϊ του Μέγα Αλέξανδρου Τρικάλων, μας παραχώρησε την παρακάτω συνέντευξη.
-Καλησπέρα Μαρία.
-Καλησπέρα σας.
-Γιατί ξεκινάς αυτή την προσπάθεια;
-Ας ξεκινήσω πρώτα από το κομμάτι του βόλεϊ καθαρά. Ασχολούμαι με το βόλεϊ εδώ και 40 χρόνια σαν αθλήτρια πρωτίστως και μετά σαν προπονήτρια. Έχω σπουδάσει γυμναστική ακαδημία στη Θεσσαλονίκη με ειδικότητα βόλεϊ, επομένως είναι το αντικείμενό μου, είναι οι σπουδές μου και γιατί το αγαπώ πάρα πολύ και το υπηρετώ πολλά συναπτά έτη. Αυτό είναι το κομμάτι του βόλεϊ, για αυτό κάνω αυτή την προσπάθεια, γιατί είναι κάτι το οποίο αγαπώ. Συνεχίζω να το αγαπώ και πιστεύω ότι ακόμα μπορώ να προσφέρω. Τώρα, γιατί κάνω ένα νέο εγχείρημα μέχρι εδώ; Και τα προηγούμενα έξι χρόνια αποτελούσα βασική προπονήτρια του ΓΑΣ Αλεξάνδρεια. Φέτος στη σεζόν που τελείωσε, μία επιτυχημένη σεζόν κατά τα άλλα, ήμουν στην κατηγορία των γυναικών, που τερματίσαμε τετάρτες στη Β΄ Εθνική, στην κατηγορία Κορασίδων τρίτη. Ήταν μία πολύ επιτυχημένη πορεία, αλλά αγωνιστικά παρόλα αυτά υπήρχαν προβλήματα. Δυστυχώς υπήρχαν εσωτερικά προβλήματα στο σύλλογο μεταξύ εμού και του υπάρχοντος Διοικητικού Συμβουλίου, από ότι φάνηκε, δεν μπορέσαμε να τα λύσουμε. Το τωρινό συμβούλιο αποφάσισε, παρόλο την επιτυχημένη σεζόν και πορεία που είχαμε στο ΓΑΣ Αλεξάνδρεια γιατί ουσιαστικά ανέβασα την ομάδα από το τοπικό πρωτάθλημα στη Β΄ Εθνική. Ήμουν 4-5 χρόνια προπονήτρια μπιτς βόλεϊ, με τρεις – τέσσερις συμμετοχές και δύο δεύτερες Πανελλήνιες νίκες, αλλά παρόλα αυτά την Μεγάλη Δευτέρα του μήνα Απριλίου αποφάσισαν κάποιοι ή κάποιος δεν ξέρω, άτομα μέσα από το συμβόλαιο του ΓΑΣ Αλεξάνδρεια, ότι πρέπει να αποχωρήσω. Δηλαδή μου είπαν, να μην ξαναπάω προπόνηση. Βέβαια ήταν Απρίλιος και εγώ πάντα τελείωνα τέλη Μαΐου. Συνεχίζω με το μπιτς βόλεϊ, ήταν πάρα πολύ νωρίς για τις αγωνιστικές ομάδες, τότε που σταμάτησα, παρόλα αυτά αποφάσισαν κάποιοι άνθρωποι τότε, ότι δεν μπορούσα πλέον να είμαι μέλος του συλλόγου. Έτσι σαν απόρροια όλων αυτών, όλου αυτού του κλίματος συνέχισα, αποφάσισα να συνεργαστώ με το Μέγα Αλέξανδρο Τρικάλων. Ένα πολύ δυνατό σωματείο ποδοσφαιρικά, χρόνια τώρα, έχει να επιδείξει πάρα πολλά, την άνοδό του στη Γ’ Εθνική, να συνεργαστώ και να αναλάβω εξ ολοκλήρου το τμήμα Πετοσφαίρισης, να ιδρύσω δηλαδή τμήμα Πετοσφαίρισης και να ασχοληθώ και να συνεχίσω να ασχολούμαι με αυτό, που πιστεύω και ξέρω καλά. Το αγαπάω και θα έχει και την ανάλογη απήχηση και από τις αθλήτριες και από τον κόσμο. Επομένως είναι μία συνέχεια, συνεχόμενη πορεία, πάνω στο βόλεϊ.
-Μου έκανε εντύπωση αυτό που είπες Μαρία Βασιλακάκη, ότι εσύ προπονούσες την ομάδα και άλλος ήταν στους αγώνες.
-Φέτος είχα αγωνιστικά σαν κόουτς, την κατηγορία γυναικών και κορασίδων. Είχα πέντε παιδιά, τα έπαιρνα και στην κατηγορία των κορασίδων και στην κατηγορία των γυναικών, τα χρησιμοποιούσα και σαν κορασίδες και σαν γυναίκες.
-Αυτός ο ρόλος ενδεχομένως να μην συμβαδίζει με τη φιλοσοφία σου;
-Από την αρχή ξεκίνησε με σύμφωνη γνώμη μου, γιατί όλα αυτά τα χρόνια τρέχω τουλάχιστον τρία πρωταθλήματα κορασίδων, παγκορασίδων, γυναικών παλαιότερα και νεανίδων. Στην αρχή έγινε με σύμφωνη γνώμη μου για να μπορέσω να παρακολουθήσω τις ώρες των αγώνων, γιατί πολλές φορές συμπίπτουν οι αγώνες και είχα πρόβλημα μεταφοράς, ας πούμε από Κιλκίς στην Κατερίνη. Επομένως έγινε με σύμφωνη γνώμη δική μου, έτσι ώστε να υπάρξει και ένας άλλος προπονητής, που θα κατεβάζει το τμήμα παγκορασίδων. Απλά αυτά τα συγκεκριμένα παιδιά, επειδή παίζανε την ίδια ώρα και κορασίδων και γυναικών, έπρεπε να ΄μαι στην ομάδα των Κορασίδων και να κάνω μαζί μου, προπόνηση .
-Έχεις δημιουργήσει κάτι καινούργιο, αλλά εγώ δεν ξέρω αν πρέπει να σταθώ σε αυτό που είπες , ότι αποφάσισαν κάποιοι να αποχωρήσεις από την ομάδα.
-Εντάξει είναι μέσα στη ζωή, μέσα στα στην καθημερινότητα, παρόλα αυτά συνέβη, απολύθηκα εντός ή εκτός εισαγωγικών από το ΓΑΣ Αλεξάνδρεια . Έτσι έκριναν κάποια άτομα με αποτέλεσμα, επειδή το βόλεϊ είναι ένα κομμάτι από τη ζωή μου και μπορώ να προσφέρω ακόμα, και αυτό φαίνεται με πράξεις, όχι με λόγια, αποφάσισα να το συνεχίσω, ιδρύοντας ένα καινούργιο σύλλογο και δίνοντας και εκεί τις αρχές, τις γνώσεις μου, την αγάπη απέναντι στα παιδιά και την εκτίμηση που έχουν. Επομένως θα συνεχίσω αυτά που έκανα εδώ και τόσα χρόνια και σε καλύτερο επίπεδο. Ο νέος σύλλογος επανδρώνεται θα το δείτε βέβαια, με υλικοτεχνικό υλικό, που θα μπορούμε να δουλέψουμε με πολλές καινούργιες προπονητικές μεθόδους, σε συνεργασία, με τη βοήθεια κάποιων μεγάλων προπονητών, που υπάρχουν ήδη στη Θεσσαλονίκη και είμαστε συνεργάτες. Και για αυτό λέγεται και πρότυπη Ακαδημία Βόλεϊ. Θα γίνουν κάποιες καινοτόμες ιδέες, εκεί πάντα στην ανάπτυξη, στο να περνάνε καλά τα παιδιά, στην ανάπτυξη την ψυχική και σωματική διάπλαση των παιδιών, αλλά και στην καλλιέργεια πάνω από όλα του αθλήματος.
-Ακούσαμε να λέγεται, ότι αποφάσισαν κάποιοι άνθρωποι, αλλά δεν ακούσαμε το αιτιολογικό;
-Δεν το ξέρω, αν το μάθω και εγώ, πραγματικά θα στο πω, γιατί ουσιαστικά μετά από κει δεν με συγκάλεσαν ποτέ, δεν με κάλεσαν ποτέ σε μία συζήτηση. Ότι έχω ακούσει και εγώ, το έχω ακούσει από φήμες. Έχω ακούσει και πράγματα που δεν υφίστανται, γιατί ποτέ δεν υπήρξε ένας ανοιχτός διάλογος μεταξύ μας, έτσι ώστε να δούμε πραγματικά τι έγινε. Επομένως και εγώ δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο.
-Δεν θα επιμείνω. Μου δημιουργήθηκε η απορία.
– Και εμένα μου δημιούργησε μεγάλη απορία το μήνα Απρίλιο να φύγω .Για ποιο λόγο, δεν ξέρω. Πραγματικά και εγώ έχω απορία αν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν αντιπάθειες. Πραγματικά δεν ξέρω τι προέκυψε, κάποια στιγμή να έρθουμε σε επικοινωνία με αυτά τα συγκεκριμένα άτομα, σε έναν ανοιχτό διάλογο και να δούμε τι έχει γίνει. Παρόλα αυτά, για μένα αυτό ανήκει στο παρελθόν. Έχει ξεκινήσει ο σύλλογός μου, ο σύλλογος μας με το Μέγα Αλέξανδρο. Όλες οι δυνάμεις και οι κινητοποιήσεις και οι γνώσεις μου, όλα στοχεύουν πάνω στον καινούργιο σύλλογο. Οτιδήποτε άλλο αποτελεί ένα παρελθόν.
-Με την ενέργεια αυτή ανεβάζεις τον πήχη και ακούγοντας προσεκτικά τα όσα είπες προηγουμένως, ότι θα υπάρχει το ανάλογο υλικοτεχνικό υλικό, οι μέθοδοι , οι προπονητές ανεβαίνει ο πήχης στο βόλεϊ στην Αλεξάνδρεια . Με την κίνηση αυτή ενδεχομένως να υπάρχουν παρενέργειες.
– Σε κάθε πόλη υπάρχουν δύο ομάδες, δύο σύλλογοι , δεν είναι κακό. Ο ανταγωνισμός επιβάλλεται, αυτός που κάνει την καλύτερη δουλειά και την καλύτερη δουλειά πάντα την αντιλαμβάνονται τα παιδιά, κατά πόσο περνάνε καλά τα παιδιά, πόσο τα βοηθάς μέσα στο γήπεδο. Υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες. Δεν νομίζω να υπάρχει καμία παρενέργεια. Θα υπάρχουν δύο σύλλογοι. Ο καθένας θα κάνει τη δουλειά του και στην τελική ανάλυση, θα μας κρίνουν μετά από καιρό και τα αποτελέσματα . Ήδη έχω κριθεί από τους παλιές μου αθλήτριες και τις ευχαριστώ πάρα πολύ. Επομένως από δω και πέρα περιμένω το ίδιο και από τις νέες αθλήτριές μου.
– Όταν είμαστε μία κλειστή κοινωνία, δυστυχώς ή ευτυχώς περισσότερο ακούγονται αρνητικά για μία προσπάθεια όταν γίνεται στην αρχή και μετά όταν καθιερώνεται την αποδεχόμαστε και συμμετέχουμε και τη στηρίζουμε όλοι μας.
-Ό,τι και να ακούγεται, έχετε δίκιο. Εγώ τα τελευταία 22 χρόνια ζω στην Αλεξάνδρεια, δεν είμαι από δω, είμαι από Θεσσαλονίκη. Είμαι παντρεμένη εδώ. Έχω την οικογένειά μου. Έχω τη δουλειά μου, ζω στην Αλεξάνδρεια. Η Αλεξάνδρεια είναι μία επαρχιακή πόλη, όπως είναι οι χιλιάδες άλλες πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Μπορεί να ακούγονται διάφορα, δεν έχει σημασία. Στην καθημερινότητά μας ο κάθε άνθρωπος ακούει μία άποψη και καλά και κακά. Η πορεία μας και τα έργα μας μας κρίνουν, όλα τα υπόλοιπα είναι λόγια. Ο καθένας λέει και μπορεί να λέει οτιδήποτε, δεν κάθισα , ούτε θα κάτσω ποτέ να ασχοληθώ αν πούνε ή αν δεν πούνε. Θα κοιτάξω να κάνω αυτό που ξέρω όσο το δυνατόν καλύτερα και να προσφέρω στον αθλητισμό και στα ίδια παιδιά και στους αθλητές μου, τις αθλήτριες μου, το υπόλοιπο κομμάτι δεν με αφορά και εσείς ξέρετε από προσωπική εμπειρία και ο καθένας επαγγελματίας, ότι πάντα ακούγονται διάφορα. Στο τέλος κρινόμαστε από το έργο μας. Μέχρι τώρα, μέχρι φέτος, που έφυγα από το ΓΑΣ Αλεξάνδρεια, κρίθηκα από το έργο μου, αν μη τι άλλο πιστεύω, ότι ήταν πάρα πολύ καλό και τα αποτελέσματά τους. Επομένως ας με κρίνουν από το έργο μου, δεν έχω, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σε αυτό.
-Είναι γεγονός και συμφωνώ στην τοποθέτησή σου. Ο καθένας κρίνεται από το έργο του και το έργο της Βασιλακάκη Μαρίας είναι οι βάσεις στα θεμέλια του ΓΑΣ Αλεξάνδρειας, στο βόλεϊ. Αυτό δεν το αμφισβητεί κανένας. Εξάλλου αυτό είναι γεγονός και πρέπει να το παραδεχθούμε είτε μας αρέσει είτε όχι. Πώς προέκυψε η συνεργασία με τον Μέγα Αλέξανδρο Τρικάλων, δεν μπορούσες να κάνεις ένα δικό σου σύλλογο;
– Είναι ένας σύλλογος που με αγκάλιασε, ας πούμε, ότι έχουμε συνδεθεί με σημαντικούς δεσμούς, από την άποψη ο γιος μου ήταν αθλητής του Μέγα Αλέξανδρου Τρικάλων, έπαιζε ποδόσφαιρο .Επομένως γνωριζόμασταν με το διοικητικό συμβούλιο, με τον πρόεδρο χρόνια πριν. Είναι ένας σύλλογος, που με αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή, από την αρχή , που το έκανα, με βοήθησε, με στηρίζει. Είναι μία πάρα πολύ υγιής συνεργασία, είναι πάρα πολύ καλός σε αυτό που κάνει, στο ποδόσφαιρο και το αποδεικνύουν τα αποτελέσματα, ανέβηκε Γ΄ Εθνική και θα συνεχίσει να κάνει αυτό που κάνει πολύ καλά και θέλησε να συνεργαστεί μαζί μου στο κομμάτι του Βόλεϊ. Επίσης πιστεύω, ότι μπορώ να καταφέρω και να δείξω πολλά πράγματα για την ομάδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου Τρικάλων.
-Η πρόταση έγινε όπως μας λες από μέρος σου στο Μέγα Αλέξανδρο Τρικάλων;
-Ήταν αμοιβαία.
-Πάντα είναι καλά τα ανοίγματα που κάνει ένας σύλλογος, είναι θετικό. Είμαι της θετικής άποψης, αυτής το να δημιουργηθεί ένας σύλλογο Βόλεϊ.
-Ιδρύθηκε το τμήμα πετοσφαίρισης καθαρά με έδρα την Αλεξάνδρεια, με έδρα το ΔΑΚ Αλεξάνδρειας, αυτό είναι, ούτως ή άλλως. Τα Τρίκαλα ανήκουν στο Δήμο Αλεξάνδρειας. Η έδρα μας είναι στο Δήμο Αλεξάνδρειας. Το ποδόσφαιρο μπορεί να παίζεται στα Τρίκαλα, το βόλεϊ παίζεται στην Αλεξάνδρεια. Έχω αθλήτριες από τα Τρίκαλα είναι συναισθηματικοί δεσμοί με τα Τρίκαλα . Έχω πολλές και καλές αθλήτριες από τα Τρίκαλα και τις εκτιμώ και συνεχίζουμε την καινούργια προσπάθεια. Είναι μαζί μας. Προπονούνται.
-Δεν έχεις σκοπό φαντάζομαι μόνο τα Τρίκαλα, αλλά την Αλεξάνδρεια και την ευρύτερη περιοχή για αυτό που κάνεις. Δεν είναι κάτι συγκεκριμένο.
-Η έδρα είναι εδώ. Είναι η Αλεξάνδρεια. Εννοείται ότι παίζουμε στο πρωτάθλημα της Μακεδονίας μας και εννοείται ότι ο σύλλογός μας είναι ανοιχτός για οποιαδήποτε αθλήτρια θέλει να έρθει και από κοντινότερες περιοχές. Έχω αθλήτρια που έρχεται από τα Γιαννιτσά και θα ρθούνε κι άλλες. Εννοείται, ότι υπάρχει ευρύτητα προσέλευσης παικτριών.
-Δεν γινόταν ένας σύλλογος, που θα ήταν ξέχωρα από την ομάδα των Τρικάλων, του Μέγα Αλέξανδρου Τρικάλων, όπως αντίστοιχο παράδειγμα έχουμε τον Άθλο Αλεξάνδρειας, που έκανε ένα τμήμα, το ονόμασε Άθλος Αλεξάνδρειας. Θα μπορούσες να κάνεις ένα καινούργιο Σύλλογο και όχι να είσαι εξαρτώμενη από το σύλλογο του Μέγα Αλέξανδρου Τρικάλων;
-Άμεσα εξαρτώμενη; Το σωστό είναι άμεσα συνεργάσιμη. Δηλαδή δεν εξαρτόμαστε, είναι ένα εντελώς ξεχωριστό κομμάτι, που γίνεται σε συνεργασία με το Μέγα Αλέξανδρο, σε αυτό το κομμάτι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, είτε ίδρυα εγώ σύλλογο από την αρχή, είτε είναι με το Μέγα Αλέξανδρο. Είναι ακριβώς το ίδιο και αυτό βέβαια με τη συνεργασία πάντα και με ομόφωνη γνώμη και άποψη και των δύο και εμένα και του διοικητικού Συμβουλίου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Από την άλλη επέλεξα το Μέγα Αλέξανδρο, γιατί ήταν το όνομα που ήθελα να δώσω στην ομάδα μου. Εγώ ξεκίνησα 9 ετών να παίζω βόλεϊ στο Μέγα Αλέξανδρο Θεσσαλονίκης. Έπαιξα στην Α2, έκανα πολλά χρόνια προπονήτρια εκεί. Έπαζα από την κατηγορία Μίνι μέχρι την κατηγορία γυναικών, πολλά χρόνια. Έκανα την προπονήτρια από κει και πήγα στην προεθνική, σε κλιμάκιο. Επομένως ο Μέγας Αλέξανδρος έχει μεγάλη συναισθηματική αξία . Όλα συνετέλεσαν σε αυτό το σκοπό.
-Είναι αποδεκτό το εγχείρημα σου, θα το στηρίξεις με υλικό, με προπονητές, με ότι μπορείς περισσότερο. Ποια είναι τα σχέδια της Μαρίας Βασιλακάκη, πέρα από το να κάνει μία ομάδα;
-Η ομάδα γίνεται για το σώμα, το μυαλό και την ψυχή, για να καλλιεργήσεις, να διαπαιδαγωγήσεις παιδιά. Για μένα τα σχέδια μου είναι να συνεχίσω αυτό που κάνουν και αγαπάω. Απλά γίνεται μέσω μιας ομάδας. Συνεχίζω και έχω τα ίδια σχέδια, όπως είχα μέχρι τώρα, δηλαδή να βγάλω αθλήτριες, παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν και αγαπάνε αυτό το βόλεΪ. Να τα βοηθήσω ώστε να φτάνουν σε υψηλό επίπεδο, όπως έγινε και με το μπιτς βόλεϊ. Έχουμε δύο πανελλήνιες νίκες, έχουμε αθλήτρια που πήρε μεταγραφή στην Α1 κατηγορία, που το προπονούσα έξι χρόνια και έπονται αθλήτριες να πάρουν τις μεταγραφές για τις μεγάλες κατηγορίες. Επομένως ο στόχος μου είναι αυτός, να προπονήσω σωστά τα παιδιά και να καλλιεργήσω το σώμα και το πνεύμα τους. Να αγαπήσουν το άθλημα. Να περάσουν καλά. Να δημιουργήσουμε μία οικογένεια, όπως είχαμε πάντα μέσα στο γήπεδο και να βγάλουμε τα παιδιά που θέλουν πραγματικά να βγουν γίνουν αθλήτριες και να ακολουθήσουν το δρόμο τους, την πορεία τους. Αυτός είναι ο στόχος μου και αυτός ήταν πάντα, δεν άλλαξε.
-Ένα μήνυμα που μπορούμε να στείλουμε στον αθλητικό κόσμο και στους φιλάθλους της περιοχής και της ευρύτερης περιοχής κάνοντας και ιδρύοντας το νέο σύλλογο, ποιο είναι;
– Ελάτε μαζί μας ή γίνετε μέλος της οικογένειάς μας και να είστε σίγουρες, ότι θα το αγαπήσετε αυτό το άθλημα, θα το λατρέψετε, θα περάσετε όμορφα. Θα καλλιεργήσετε το μυαλό σας, το σώμα σας, το πνεύμα σας, την ψυχή σας και θα σας ακολουθεί αυτό το πράγμα για πολλά χρόνια στη ζωή σας. Φανταστείτε ότι και εγώ έπαιζα μέχρι τα 30 μου και ήμουν αθλήτρια. Ελάτε μαζί μας και είναι σίγουρο ότι θα περάσουμε πολύ όμορφα και θα μάθουμε πολλά πράγματα.
-Τελειώνοντας δεν ξέρω αν θα μπορούσαμε να ρωτήσουμε κάτι περισσότερο ή αν θα ήθελες να πεις κάτι Μαρία Βασιλακάκη;
-Εύχομαι καλή χρονιά σε όλους τους συλλόγους από το Σεπτέμβριο είτε είναι στο κομμάτι του βόλεϊ, του στίβου, της κολύμβησης ή οτιδήποτε άλλο. Όλοι οι αθλητές και αθλήτριες και όλα τα παιδιά μπορούν να ακολουθήσουν τον αθλητισμό, γιατί ο αθλητισμός είναι υγεία, βοηθάει το πνεύμα και το σώμα που καλλιεργεί. Ας επιλέξουν με κριτήρια που θέλουν αυτά πρωτίστως, πάντα με την καρδιά αυτό που αγαπάνε, το μυαλό σε αυτούς που προσφέρουν καλύτερα και αυτά, που θα τους βοηθήσουν να κάνουν τα επόμενα βήματα στη ζωή τους.
-Να συμπληρώσω βέβαια, κάτι σε αυτό το μήνυμα, την προσπάθεια και τη συμβολή της οικογένειας και των γονέων να στρέψουν τα παιδιά στον αθλητισμό.
-Οι προπονητές είμαστε παιδαγωγοί, αυτός είναι ο χώρος μας οποιοδήποτε άθλημα και να κάνουμε. Να καλλιεργήσουμε τα παιδιά να αγαπήσουν τον αθλητισμό, να τα κρατήσουμε στον αθλητισμό, να τα διδάξουμε και να τα βοηθήσουμε. Είναι σίγουρο, ότι αυτό που έκανα τα προηγούμενα χρόνια στη Θεσσαλονίκη , είτε στην Αλεξάνδρεια θα συνεχίσω να το κάνω με ακόμη περισσότερο ζήλο, με ακόμη μεγαλύτερη αγάπη και σεβασμό στα παιδιά.
-Ευχαριστώ πολύ.
– Και εγώ ευχαριστώ, Γεια σας.
Δείτε από πρώτο χέρι τη συνέντευξη , που ακολουθεί…
Συνέντευξη με την προπονήτρια Βόλεϊ, Bασιλακάκη Μαρία υπεύθυνη της Νέας Ακαδημίας Βόλεϊ του Μέγα Αλέξανδρου Τρικάλων με έδρα την Αλεξάνδρεια
Posted by Giannis Zinas on Thursday, July 11, 2019