ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΤΩΝ ΟΜΙΛΩΝ (20 ΟΜΑΔΕΣ)
Η τρέχουσα μορφή της Super League περιλαμβάνει πρωτάθλημα 30 αγωνιστικών, με συνολικά 16 ομάδες. Με βάση το σχέδιο Βασιλειάδη, μόνο για την ερχόμενη σεζόν (2018-19), οι ομάδες θα αυξηθούν στις 20. Αριθμός που θα προκύψει με την παραμονή των υποβιβασμένων ομάδων, Πλατανιάς, Κέρκυρα, την άνοδο του Αρη και του ΟΦΗ, που ούτως ή άλλως κέρδισαν τον προβιβασμό τους, αλλά και των Παναχαϊκής και Κισσαμικού, που κατέκτησαν την 3η και την 4η θέση στη Football League.
Πριν την έναρξη του νέου πρωταθλήματος οι 20 αυτές ομάδες θα χωριστούν σε δύο ομίλους, οι οποίοι θα προκύψουν μετά από κλήρωση και αφού έχουν καταρτιστεί τα γκρουπ δυναμικότητας:
* Στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας θα βρίσκονται σταθερά οι «μεγάλοι» του πρωταθλήματος: Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ.
* Στο 2ο και το 3ο γκρουπ θα μπουν με συγκεκριμένα κριτήρια (πιθανότατα βαθμολογικά) οι υπόλοιπες ομάδες.
* Και στο 4ο γκρουπ δυναμικότητας θα μπουν οι τέσσερις ομάδες που ανεβαίνουν από τη Football League.
Με κλήρωση σε κάθε γκρουπ ξεχωριστά, λοιπόν, θα προκύψουν οι δύο όμιλοι των 10 ομάδων, για μία και μοναδική φορά. Ο καθένας εκ των οποίων θα περιλαμβάνει δύο «μεγάλους», 3 από το 2ο γκρουπ δυναμικότητας, 3 από το 3ο γκρουπ και 2 ομάδες από τη Football League. Ο κάθε όμιλος θα λειτουργήσει ως ξεχωριστό πρωτάθλημα, με συνολικά 18 αγώνες (9+9 αγωνιστικές). Περίπου στα τέλη Ιανουαρίου, όταν και θα ολοκληρωθούν οι αγώνες, οι πέντε πρώτες ομάδες από τον Όμιλο Α και οι πέντε πρώτες από τον Όμιλο Β θα σχηματίσουν ένα νέο πρωτάθλημα, που εφεξής θα το ονομάσουμε Super League 1. Οι ομάδες από την 6η έως τη 10η θέση των δύο ομίλων θα σχηματίσουν έναν άλλο όμιλο, ας πούμε τη Super League 2.
* Οι 10 ομάδες της Super League 1 μάχονται μεταξύ τους για το πρωτάθλημα και τις 5 θέσεις της Ευρώπης, αλλά και για την αποφυγή του υποβιβασμού στη Super League 2. Κατηγορία στην οποία υποβιβάζεται απευθείας ο 10ος για τη σεζόν 2019-20, ενώ ο 9ος θα δίνει μπαράζ με τον 2ο της Super League 2, που επίσης θα είναι ξεχωριστό πρωτάθλημα (18 αγωνιστικών), με κίνητρο την άνοδο και την αποφυγή του υποβιβασμού στη Β’ Εθνική, όπου προβλέπεται να πέφτουν δύο ή τρεις ομάδες και να ανεβαίνουν ισάριθμες.
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗ ΣΕΖΟΝ 2019-20
Με το τέλος του αναδιαρθρωμένου πρωταθλήματος, περί τον Μάιο του 2019, αυτομάτως ξεκινάει η νέα μορφή του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Ελλάδα. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, ξεκινάει η πραγματική ουσία του σχεδίου, οριστικοποιείται μια πρώτη κατηγορία 10 ομάδων «Ελίτ», μία δεύτερη επίσης 10 ομάδων, επαγγελματική και άκρως ανταγωνιστική, ενώ και η Β’ Εθνική των 12 ομάδων προβλέπεται να έχει σημαντική οικονομική ενίσχυση και ανταγωνισμό, καθώς το δέλεαρ της ανόδου στη Super League 2 είναι πολύ μεγάλο, λόγω των κερδών που θα επιφέρει.
Επαγγελματικό ποδόσφαιρο θα θεωρούνται πλέον η Super League 1 και Super League 2, ενώ σε ό,τι δε, έχει να κάνει με τη Football League – Β’ Εθνική θα συνεχίσει να διεξάγεται από την αρχή με 12 ομάδες (σ.σ. υποβιβάστηκαν 6 ομάδες μαζί με Βέροια, Αχαρναϊκό που μηδενίστηκαν, ανεβαίνουν 4 από τη Γ’ Εθνική, ενώ 4 προάγονται στο νέο πρωτάθλημα Super League των 20 ομάδων), αλλά θα είναι προπαρασκευαστική κατηγορία για τις ομάδες που θέλουν να ανέβουν αρχικά στη Super League 2.
Η Super League 1 των 10 ομάδων, που θα είναι η «ελίτ» κατηγορία, θα διεξάγεται σε 4 γύρους και συνολικά 36 αγωνιστικές. Κάτι που αναμένεται να προκαλεί μια σειρά θετικών παρεπόμενων. Κατ’ αρχάς, με τις θέσεις της Ευρώπης και του υποβιβασμού να είναι τόσο «κοντινές», είναι σαφές ότι δεν μπορούν να προκύψουν «αδιάφορες» ομάδες, όπως κατά συρροή συμβαίνει τώρα. Αυτομάτως ο ανταγωνισμός ανεβαίνει, καθώς όλοι θέλουν τον τίτλο, την Ευρώπη ή τη σωτηρία, άρα κάθε βαθμός είναι σημαντικός και κρίσιμος. Σε οικονομικό επίπεδο, τώρα, τα πάντα αλλάζουν. Και από άποψη εισιτηρίων ή εισιτηρίων διαρκώς, αλλά και σε ό,τι έχει να κάνει με τα τηλεοπτικά. Διότι εκεί που ο Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ θα κοντράρονταν από δύο φορές μεταξύ τους, τώρα θα παίζουν τέσσερις φορές, από δύο σε κάθε έδρα. Αρα, αυτομάτως και το τηλεοπτικό ενδιαφέρον μεγαλώνει. Αρα και τα έσοδα από την τηλεόραση μεγαλώνουν.
ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ
Πολύς λόγος έχει γίνει για τη χρηματοδότηση του νέου εγχειρήματος από την Πολιτεία. Πώς θα γίνει, πού θα βρεθούν τα χρήματα και από πού θα… κοπούν. Με ορισμένους να αντιδρούν και να αναφέρουν ότι τα 30 έως 40 εκατ. ευρώ που προβλέπεται να επενδυθούν στο συγκεκριμένο πλάνο, είναι χρήματα του ελληνικού λαού. Εντούτοις η αλήθεια είναι ότι τα κράτος δεν θα πληρώσει δικά του χρήματα. Καθώς θα πρόκειται για λεφτά που θα προκύψουν από την υπερφορολόγηση των του τζόγου. Από χρήματα, δηλαδή, που κερδίζει ο ΟΠΑΠ, για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας τα σήματα και τα ονόματα των ομάδων, δίχως να τους αποδίδει αυτά που δικαιούνται. Όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία και όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες του πλανήτη, με όλες τις λοταρίες που χρησιμοποιούν ονόματα και σήματα συλλόγων για το στοίχημα. Με λίγα λόγια αυτά είναι ανταποδοτικά χρήματα που οι ομάδες έχουν νόμιμο δικαίωμα να τα πάρουν. Με τη διαφορά ότι η διανομή τους θα γίνει από το κράτος, με σκοπό να βελτιωθεί το ποδόσφαιρο, να αναβαθμιστεί ως προϊόν και να μπουν νέες βάσεις σε επίπεδο υποδομών, ακαδημιών και κάθε τι που επιφέρει ευημερία και ανάπτυξη στο άθλημα.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΤ ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΤΕΓΟΙ
Στην ερώτηση πώς θα μοιραστούν αυτά τα περίπου 30-40 εκατ. ευρώ, για την τρέχουσα περίοδο προκύπτει ένα σοβαρό ζήτημα που έχει να κάνει με τις ομάδες που δεν έχουν τηλεοπτική στέγη. Ειδικά τη μεταβατική νέα σεζόν, ένα σημαντικό ποσό θα δοθεί σε αυτές τις ομάδες, πιθανότατα μέσω της ΕΡΤ. Ένα ποσό που λογικά θα ξεπερνάει κατά τι το 1 εκατ. ευρώ για κάθε μία από τις εν λόγω ΠΑΕ, εκτός από τον Παναθηναϊκό, που είναι πιθανό να πάρει μεγαλύτερο ποσό, λόγω ισχυρότερου Brand name.
Από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα χρήματα θα διατεθούν με διάφορους τρόπους, που πιθανότατα θα έχουν να κάνουν με τη βαθμολογική θέση που θα τερματίζουν οι ομάδες, με οικονομική βοήθεια για τις υποδομές, αλλά και με άλλες μορφές ενίσχυσης, που ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστές
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟ ΦΕΤΟΣ;
Πολλοί είναι εκείνοι που προσπαθούν να παρουσιάσουν το εγχείρημα ως δύσκολο να γίνει, υποστηρίζοντας ότι βάσει της αθλητικής νομοθεσίας οποιαδήποτε άμεση αναδιάρθρωση του πρωταθλήματος είναι παράνομη και τονίζουν ότι θα πρέπει να υπερψηφιστεί από τις ομάδες. Κάτι, ωστόσο, που είναι απολύτως ανακριβές. Διότι η πολιτεία μπορεί να κάνει ό,τι ακριβώς το 2006, όταν και δημιούργησε εκ του μηδενός τον συνεταιρισμό Super League: Να τροποποιήσει τον νόμο και να ορίσει τους κανόνες του νέου πρωταθλήματος. Κάτι που αναμένεται να πράξει ο Γ. Βασιλειάδης το προσεχές διάστημα, καταθέτοντας προς ψήφισει την τροποποίηση για οργανωτικούς λόγους. Αυτό θα ψηφιστεί στη Βουλή και αυτομάτως η νέα μορφή πρωταθλήματος δημιουργείται. Με τη FIFA και την UEFA να μην μπορούν να παρέμβουν. Όπως δεν είχαν παρέμβει ούτε στις προηγούμενες νομοθετικές αλλαγές στο ποδόσφαιρο.
Εξάλλου, ήδη ο Βασιλειάδης έχει ενημερώσει τις υπερκείμενες δυνάμεις του ποδοσφαίρου για τις προθέσεις τους, στις συζητήσεις που είχε με τον επιτετραμμένο της FIFA στην ΕΠΟ, Μπιόρν Βασάλο και τον διευθυντή των εθνικών ομοσπονδιών Ζόραν Λάκοβιτς. Στους οποίους, μάλιστα, μετέφερε ότι το νέο σχέδιο έχει την απόλυτη στήριξη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Ο οποίος έχει δώσει εντολή να επισπευσθούν οι διαδικασίες.
Ετσι, όλα δείχνουν ότι η Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ, που είναι προγραμματισμένη για της 29 Ιουνίου είναι πιθανό να αναβληθεί, καθώς ο Γ. Βασιλειάδης χρειάζεται χρόνο για να νομοθετήσει.
ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ, ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι όλο αυτό το διάστημα κυκλοφορούν διάφορα σενάρια, σχετικά με σοβαρά ζητήματα που θα πρέπει να τεθούν επί τάπητος στο σχέδιο. Ένα από αυτά, για παράδειγμα, έχει να κάνει με τη διαιτησία. Με την εξαιρετική παρουσία του Μπορμπαλάν στον τελικό του Κυπέλλου να δημιουργεί σκέψεις, ώστε να χρησιμοποιούνται και στο πρωτάθλημα ξένοι διαιτητές. Τουλάχιστον σε κάποια παιχνίδια. Εως ότου η ελληνική διαιτησία φτάσει στο σημείο να αναδίδει εμπιστοσύνη και καθαρότητα.
Επίσης, αυτές τις ημέρες λέγεται ότι υπάρχουν διαρκείς συσκέψεις του Υφυπουργού αθλητισμού, Γ. Βασιλειάδη με τους συνεργάτες του, ώστε να μπει ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο όρων που θα πρέπει να τηρούν οι ομάδες για να μπορούν να συμμετέχουν στη Super League 1 και να αποκομίζουν τα οφέλη της παρουσίας τους σε αυτήν. Οροι που αφορούν εγκαταστάσεις, συμπεριφορά φιλάθλων, μεταγραφές, ελέγχους από αρμόδιους φορείς και γενικώς διαφάνεια στις συναλλαγές παντός τύπου, ώστε τίποτε να μην γίνεται εν κρυπτώ και να είναι σαφές πού πηγαίνει τι. Ενώ πρέπει να είναι ξεκάθαρη και η σχέση με την ΕΠΟ, τους παίκτες, αλλά και τη Football League, η οποία επιβάλλεται να βοηθηθεί, ώστε οι ομάδες της να είναι ανταγωνιστικές, υγιείς και έτοιμες να διεκδικήσουν προαγωγή.
Τέλος, το νέο πρωτάθλημα αναμένεται να διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά μιας σοβαρής ευρωπαϊκής λίγκας, με ξεκάθαρη δομή, με τεχνοκράτες και γνώστες σε καίριες θέσεις, με σκοπό την ανάπτυξη του προϊόντος και την αύξηση των εσόδων. Για παράδειγμα, αναμένεται να σταματήσει αυτό το εμπορικό και διαφημιστικό έκτρωμα της Λίγκας, του μοναδικού πρωταθλήματος στην Ευρώπη που δεν διαθέτει διευθυντή μάρκετινγκ. Μία αδιαπραγμάτευτη θέση του οργανογράμματος ακόμη και της μικρότερης εταιρείας.
πηγή:allaboutaris.com