Μιλήσαμε με τον προπονητή της ΑΕΠ Βέροιας Χριστοφορίδη Δημήτρη για την πορεία της ομάδας του και την άνοδό της στην Α ερασιτεχνική κατηγορία της ΕΠΣ Ημαθίας.

 Μεταξύ άλλων είπε:

– Κάναμε μία προσπάθεια το καλοκαίρι να δημιουργήσουμε μία ομάδα μαζί με τον κύριο Γαϊτάνο και τον κύριο Παναγιωτούλα. Μία ομάδα,  η οποία θα στηριχθεί σε νεαρά παιδιά και θα έχει σαν στόχο να αναδείξει αυτά τα καινούργια παιδιά, όπως έκανε όλα αυτά τα χρόνια στην ιστορία της η ΑΕ Ποντίων. Το πρωτάθλημα ήρθε σαν φυσικό επακόλουθο της δουλειάς, που κάναμε και των επιλογών που κάναμε το καλοκαίρι,  γιατί τα νέα παιδιά τα στηρίξαμε με κάποιους έμπειρους και ποιοτικούς ποδοσφαιριστές και σαν χαρακτήρες και σαν ποδοσφαιριστές. Πιστεύω,  ότι ήταν φυσικό επακόλουθο,  γιατί δουλέψαμε πολύ και ήμασταν πάρα πολλές μέρες στο γήπεδο. Καταφέραμε να τερματίσουμε το πρωτάθλημα αήττητοι και στην διαδικασία των play-off με 12 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο.  Κάναμε μία χρονιά,  η οποία ήτανε χρονιά πρωταθλητισμού,  εδώ και εννέα μηνών και από κει και πέρα,  πιστεύω ότι δεν ολοκληρώθηκε ακόμα αυτή τη στιγμή ο στόχος μας,  γιατί θέλουμε και ευχόμαστε το καλοκαίρι κάποια παιδιά από αυτά,  που στελέχωσαν την ομάδα να κινήσουν το ενδιαφέρον κάποιων ομάδων και να πάνε σε μεγαλύτερες κατηγορίες . Εκεί θα πούμε ότι ολοκληρώθηκε ο στόχος μας . Αν κάποιο παιδί έχει μία πρόταση από παραπάνω κατηγορίες ομάδων,  θα είμαστε αυτοί,  οι οποίοι θα τον ανοίξουμε την πόρτα και δεν θα κοιτάξουμε να τους στερήσουμε το μέλλον ποδοσφαιρικά,  για να κάνει το βήμα παραπάνω.  Άρα οποιαδήποτε πρόταση έχουμε μεγαλύτερης κατηγορίας,  για κάποιο ποδοσφαιριστή μας,  θα είμαστε θετικοί.

– Θετικό αυτό το οποίο ακούω. Θα πρέπει από την άλλη να στηριχτείτε πολύ στην προσπάθειά σας την οποία κάνετε και γενικά στους εναπομείναντες ποδοσφαιριστές . Θα παραμείνετε στην Α΄κατηγορία ή  θα επαναληφθεί το φαινόμενο της Αγίας Βαρβάρας και  του Ολυμπιακού Νάουσας; Ίσως είναι αυτή μία αρνητική άποψη,  αλλά θεωρώ,  ότι έχει βάση ο συλλογισμός μου.

– Τα παραδείγματα έχουν δείξει,  ότι δεν υπάρχει μία λογική στις ερασιτεχνικές κατηγορίες, που  να μην εμπιστευτείς τα νεαρά παιδιά.  Εγώ βέβαια είμαι πάντα λάτρης των νέων,  ακόμα και σε επαγγελματικές κατηγορίες,  που μέσα από δουλειά και μέσα από όρεξη και μέσα από δίψα για διάκριση και με σωστή εκπαίδευση και καθοδήγηση,  μπορούν τα παιδιά, τα νέα, να στηρίξουν οποιαδήποτε προσπάθεια για τις επαγγελματικές ή τις ερασιτεχνικές κατηγορίες.  Έχουμε τη σκέψη μας και τη φιλοσοφία μας,  ότι το ποδόσφαιρο είναι για να αναδεικνύει και για να δίνει ευκαιρίες και προοπτικές σε νεαρά παιδιά,  για να κάνουν το βήμα προς τα πάνω. Αυτό πιστεύω,  ότι θα κάνουμε για τη νέα χρονιά,  παρόλο που η κατηγορία είναι πιο δύσκολη και έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις,  αλλά πάλι στον ίδιο δρόμο θα κινηθούμε και θα κοιτάξουμε βέβαια να το κάνουμε πάλι. Τα παιδιά αυτά,  που θα παραμείνουν και θα έχουν ωριμάσει περισσότερο,  θεωρώ ότι έχουν πάρει περισσότερες εμπειρίες.  Άρα θα στηριχτεί σε αυτούς με κάποιες προσθήκες και νεαρών και έμπειρων.

– Εδώ βέβαια θα στηριχθεί ο Χριστοφορίδης ο Δημήτρης,  θα δοκιμαστεί καλύτερα,  και ο Χριστοφορίδης Δημήτρης αλλά και ο Γαϊτάνος Στέφανος,  σε αυτό που πρεσβεύουν,  θα το δούμε στην πράξη , κατά πόσο θα έρθει  το αποτέλεσμα,  το οποίο θα προκύψει και θα φανούν εκ του αποτελέσματος το τι θα  γίνει για  να μείνει η ομάδα στην Α΄ κατηγορία ,να κάνει μία καλή πορεία.

– Για τον κύριο Γαϊτάνο η λέξη δοκιμαστεί θεωρώ ότι είναι ανεπίτρεπτη.  Στα 40 χρόνια στο γήπεδο μέσα έχει επιδείξει αρκετά ονόματα,  τα οποία τα πήρε από νεαρή ηλικία και τα έφτασε  να παίξουν σε μεγάλες κατηγορίες σε εθνικές και σε ομάδες του εξωτερικού.  Άρα δεν δοκιμάζετε κανένας κύριος Γαϊτάνος και σε αυτό το κομμάτι,  έχει δείξει και έχει αποδείξει και δεν χρειάζεται να μιλάμε.  Όσο για μένα,  η κάθε κατηγορία,  για κάθε χρονιά είναι να κλείσει και μία δοκιμασία , σε οποιοδήποτε πρωτάθλημα και αν είναι,  είτε Γ τοπικό,  είτε σε επαγγελματικό επίπεδο. Είναι δοκιμασία. Από κει και πέρα ο καθένας και αν καταφέρει να φέρει αποτέλεσμα στη δουλειά του,  στο έργο του,  στο τέλος κρίνεται επιτυχής ή ανεπιτυχής.

-Έκανα το συλλογισμό αυτό,  γιατί θεωρώ ομάδα δεν είναι μόνο αυτοί που είναι μέσα ομάδα,  είναι και η φιλοσοφία,  ομάδα είναι και οι σκέψεις,  ομάδα είναι κι η ψυχολογία.

– Σίγουρα είναι πολύ σημαντική η εμπειρία και η γνώση του κυρίου Γαϊτάνου. Ήταν πάρα πολύ σημαντική για τη φετινή χρονιά. Ένας άνθρωπος,  ο οποίος έχει περάσει από αυτά τα στάδια,  πάρα πολλές φορές και έχει δείξει αποτέλεσμα,  σίγουρα οφείλουμε να τον ακούμε και να τον υποστηρίζουμε στις απόψεις του και στον τρόπο λειτουργίας.

– Εγώ θα επανέλθω. Ομάδα για μένα είναι και η όλη φιλοσοφία. Εάν αποτελείται  από νεαρούς ποδοσφαιριστές στην Α΄ ερασιτεχνική,  δεν είναι και εύκολα. Είναι μία δοκιμασία,  γιατί αν απαρτίζεται από οκτώ  δεκαεξάρηδες ή δεκαεπτάρηδες  ποδοσφαιριστές  δοκιμάζεται αυτή η φιλοσοφία. Να  αλλάξει τελικά η νοοτροπία των παραγόντων,  ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτά τα παιδιά αυτής της ηλικίας. Επομένως,  θεωρώ ότι είναι μία πρόκληση για όλους.

– Συμφωνούμε σε αυτή την πλεύση και όλοι λέμε ναι.  Και εμείς λέμε,  ότι τα στηρίζουμε αυτά τα παιδιά και τα υποστηρίζουμε και θα τα προωθήσουμε. Τα βάζουμε να παίξουνε. Η ουσία και η εικόνα που ζούμε είναι εντελώς τελείως διαφορετική.  Όταν λέμε ότι πρέπει να στηρίξουμε τα νέα παιδιά,  να τα υπολογίσουμε και να τα υποστηρίξουμε. Πρέπει να το κάνουμε και πράξη.

– Σε όλες τις κατηγορίες ;

Εμείς αυτή τη χρονιά,  να σας πω,  ότι κάτω των 20 ετών χρησιμοποιήσαμε 14 ποδοσφαιριστές  κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν.  Άρα εμείς,  το κάνουμε πράξη αυτό που λέμε.

– Η Α΄κατηγορία χρειάζεται ιδιαίτερη,  περισσότερη ένταση,  γιατί άλλο η Β’  κατηγορία και άλλο η Α΄.

– ΟΙ δύο κατηγορίες είναι εντελώς διαφορετικές,  διαφορετική ποιότητα,  αλλά θα κοιτάξουμε να προετοιμαστούμε κατάλληλα,  ούτως ώστε να είμαστε στο πρωτάθλημα της Α1 ανταγωνιστικοί. Αυτό μας ενδιαφέρει .

– Η επιτυχία,  η οποία προήλθε,  είναι προϊόν χρόνιας δουλειάς και όχι μόνο δύο χρόνων. Πώς έγινε; Ήταν εύκολο να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο,  δύσκολο; Βέβαια ήταν λίγες οι ομάδες,  αυτό δεν σημαίνει,  ότι δεν έπρεπε να καταβάλλεται ιδιαίτερη προσπάθεια.

– Τίποτα όταν ξεκινάς,  δεν είναι εύκολο. Εμείς είχαμε ένα συγκεκριμένο πλάνο. Είμαστε σταθεροί στο πλάνο μας,  στη σκέψη μας. Βρεθήκαμε πολλές μέρες στο γήπεδο. Όταν η ομάδα είναι πέντε φορές την εβδομάδα στο γήπεδο,  θεωρώ ότι είναι ένα μεγάλο νούμερο προπονήσεων για τα παιδιά αυτά. Η δουλειά βγήκε στη διάρκεια του αγώνα. Όταν δεν τα μαζεύεις από Κυριακή,  σε Κυριακή , όταν πας μία φορά την εβδομάδα,  αλλά κάνεις πέντε φορές προπόνηση την εβδομάδα, σίγουρα αυτό,  μέσα στο γήπεδο,  κατά τη διάρκεια του αγώνα φαίνεται και βγαίνει, δεν κάναμε,  δηλαδή θαύματα, απλά δουλέψαμε και δουλέψαμε πάνω σε συγκεκριμένο πλάνο. Αυτό κάναμε, τίποτα άλλο.

– Θα υπήρχαν και κάποιες δυσκολίες στη διάρκεια του πρωταθλήματος και στη διάρκεια των play off;  

– Δυσκολίες πάντα υπάρχουν,  όταν ξεκινάει ένα παιχνίδι. Είναι ανοιχτό για τρία αποτελέσματα,  από κει και πέρα το πώς διαχειρίζεσαι το παιχνίδι και ετοιμάζεσαι όλη την εβδομάδα,  είναι αυτό,  το οποίο συνήθως καθορίζει το αποτέλεσμα.

–  Ποιος θα είναι ο στόχος στην επόμενη κατηγορία;  

–  Εμείς θα κάνουμε στο επόμενο χρονικό διάστημα,  που έρχεται,  κάποιες δοκιμαστικές προπονήσεις για κάποια νεαρά παιδιά,  τα οποία θέλουν να ενταχθούν στη δύναμη μας του χρόνου,  στην ομάδα μας.  Έχουμε κάποιους συγκεκριμένους στόχους για τη νέα σεζόν.  Όσο αφορά κάποιες μεταγραφικές κινήσεις  θα κοιτάξουμε το καλοκαίρι και την 1η Αυγούστου θα ξεκινήσουμε,  να είμαστε έτοιμοι,  ούτως ώστε αν προκύψει κάτι αξιόλογο στη διάρκεια,  να προστεθεί. Από κει και πέρα θα ξεκινήσει ομάδα με ένα συγκεκριμένο πλάνο λειτουργίας .

– Εγώ να ευχηθώ, ότι το καλύτερο , να βαδίσετε σύμφωνα με το πλάνο που έχετε υπόψη σας. Ο Κώστας Ταξιδιάρης στέλνει  ένα μήνυμα που λέει: « ΑΕΠ Βέροιας — Ποσειδών Μηχανιώνας 3-1 ….1998 ο Δημήτρης 2 γκόλ το ένα με κεφαλιά. Ό Δημήτρης ένας από τους καλύτερους σέντερ φορ της κεντρικής Μακεδονίας …» Ισχύει;  

– Ισχύει. Τον ευχαριστώ πάρα πολύ,  αν και είμαι άτομο,  το οποίο δεν θέλω να μιλάω για τον εαυτό μου και να αναφέρομαι στο όνομά μου.  θα ήθελα με την ευκαιρία να δώσω συγχαρητήρια και στην ομάδα του Τριποτάμου,  όπως και στην ομάδα του Ολυμπιακού Λουτρού και στη Θύελλα  Σταυρού,  οι οποίοι βγήκαν και αυτοί στην επόμενη κατηγορία και να ευχηθώ σε όλους καλό καλοκαίρι, με υγεία πάνω από όλα.

– Ευχαριστώ πολύ. Θα ήθελα να μιλήσω και με νεαρούς ποδοσφαιριστές για την προσπάθεια,  να μας πουν για την προσπάθεια την οποία έκαναν ,  γιατί θεωρώ,  ότι μπορούμε να δώσουμε το βήμα,  να μιλήσουν και να εκφραστούν με το δικό τους τρόπο και τα νέα παιδιά.. .

– Τα παιδιά της ομάδος είναι ελεύθερα να πάρουν μέρος και αυτά στη συζήτηση, να εκφράσουν τις απόψεις τους και να δηλώσουν πώς ξεκίνησαν όλη τη χρονιά και να μιλήσουν και για το μέλλον τους .

– Ευχαριστώ πολύ, καλή συνέχεια.

Δείτε και ακούστε από πρώτο χέρι τη συνέντευξη που ακολουθεί.

Συνέντευξη του προπονητή της ΑΕΠ Βέροιας, Χριστοφορίδη Δημήτρη

Posted by Giannis Zinas on Monday, May 27, 2019