Οι τραυματισμοί στο ποδόσφαιρο είναι διαφορετικοί στα παιδιά και μπορεί να περιλαμβάνουν προβλήματα που δεν είναι κοινά σε ενήλικες παίκτες. Τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να υποστούν σοβαρές βλάβες!Μώλωπες και αμυχές είναι οι συνηθέστεροι τραυματισμοί και συνήθως, δεν οδηγούν σε αποχή από αγώνες ή προπονήσεις.Οι περισσότερες μελέτες σε παιδιά που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο παρουσιάζουν μια ελαφρώς υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης τραυματισμών του άνω άκρου, σε σύγκριση με τα επίπεδα των ενηλίκων.Στα κάτω άκρα, τραυματισμοί των επιφύσεων και αποσπαστικά κατάγματα, επιφυσιολίσθηση της μηριαίας κεφαλής και υποκεφαλικό συμπιεστικό κάταγμα μηριαίου είναι αυτά που πρέπει πάντα να λαμβάνονται υπόψη, κατά την αξιολόγηση των τραυματισμών παιδικού ποδοσφαίρου. Ενθεσοπάθειες της λαγόνιας ακρολοφίας στο ισχίο, του κνημιαίου κυρτώματος στο γόνατο (νόσος Osgood-Schlatter), της πτέρνας (νόσος Sever), και του πέμπτου μεταταρσίου θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στη διαφοροδιάγνωση, σε παίκτες, οι οποίοι εμφανίζουν χρόνιο εστιακό πόνο σε αυτές τις περιοχές.Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι παίκτες που παίζουν με μεγάλη συχνότητα εναλλάξ σε φυσικό και τεχνητό χλοοτάπητα, μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για τραυματισμό και γι’ αυτό, μια περίοδο προσαρμογής στη χρήση των κατάλληλων παπουτσιών θα μειώσει τον κίνδυνο.

Τα κορίτσια ηλικίας κάτω των 12, εμφανίζουν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να τραυματιστούν σε σύγκριση με τα αγόρια στο ποδόσφαιρο. Οι λόγοι γι’ αυτό το φαινόμενο είναι ασαφείς και έχουν ποικιλοτρόπως αποδοθεί σε διαφορές στην σωματική ανάπτυξη, ψυχοκινητική καθώς και στα πρότυπα συμπεριφοράς. Η πρακτική της ανάμειξης αγοριών και κοριτσιών στην ίδια ομάδα, στις νεαρές ηλικίες, μπορεί επίσης, να είναι ένας συμβάλλοντας παράγοντας.Παιδιά κάτω των 12 ετών, που έχουν υποστεί κρανιοεγκεφαλική κάκωση (ΚΕΚ) εμφανίζουν συμπτώματα διαφορετικά από τους ενήλικες και για την αξιολόγησή τους απαιτείται ειδικό ερωτηματολόγιο- δοκιμασίες.

Κατά την κλινική εκτίμηση του παιδιού με κρανιοεγκεφαλική κάκωση (ΚΕΚ), μπορεί να χρειαστεί διασταύρωση των απαντήσεων του εξεταζόμενου με λήψη αντίστοιχων πληροφοριών από τους γονείς ή τους συνοδούς (σχολικό ή προπονητικό περιβάλλον) του ασθενή. Ένα ειδικό ερωτηματολόγιο-κλινικός έλεγχος (child SCAT3 -(http://bjsm.bmj.com/content/47/5/263.full.pdf) έχει αναπτυχθεί για την αξιολόγηση ατόμων ηλικίας 5-12 ετών.Έχει μελετηθεί η συμβολή των προγραμμάτων προπόνησης ποδοσφαίρου για παιδιά προεφηβικής ηλικίας, στη βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης. Αν και μικρή αύξηση στην αερόβια ικανότητα μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την προπόνηση αντοχής, η έμφαση στο ποδόσφαιρο σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες πρέπει να δίνεται περισσότερο στην ανάπτυξη των βασικών ατομικών δεξιοτήτων και την ενσωμάτωση του παιδιού στην ομάδα.Ο κίνδυνος εμφάνισης τραυματισμών μεταξύ των παιδιών6-12 ετών, κατά τη διάρκεια προπόνησης ή αγώνων ποδοσφαίρου, είναι μικρός, μικρότερος από αυτόν των εφήβων και πολύ μικρότερος από αυτόν των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών. Το ποδόσφαιρο εν τέλει, είναι ένα ασφαλές άθλημα για τα παιδιά!

Κατάλληλη προετοιμασία για άσκησηΔιατηρηθείτε σε καλή φυσική κατάστασηΠροθέρμανση-Διατάσεις: Δώστε την απαιτούμενη προσοχή στην προετοιμασία αρθρώσεων-μυών, ιδιαίτερα στα ισχία, τα γόνατα, τους μηρούς και τις γάμπες. Ερευνητικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι κρύοι μύες είναι πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς.

Αποθεραπεία-Διατάσεις:(stretching): Οι μυικές διατάσεις στο τέλος της άσκησης, πολύ συχνά παραμελούνται, λόγω του φορτωμένου προγράμματος. Το Stretching μπορεί να συμβάλει στη μείωση του μυϊκού πόνου και να κρατήσει τους μύες μακρείς και εύκαμπτους.

Ενυδάτωση:. Ακόμη και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να βλάψει την αθλητική απόδοση. Μια γενική σύσταση είναι να πίνετε 24 ουγκιές (περί τα 700 γρ) μη καφεϊνούχα υγρά, 2 ώρες πριν την άσκηση. Πιείτε 8 ουγγιές νερό ή αθλητικό ποτό, ακριβώς πριν από την άσκηση. Ενώ ασκείστε, κάντε ένα μικρό διάλλειμα για λήψη 8 ουγκιών νερό, κάθε 20 λεπτά.

Σημείωση: 1 ουγκιά = 28.3495 γραμμάρια

Χρήση κατάλληλου εξοπλισμού

Φορέστε επικαλαμίδες για την προστασία των ποδιών σας.

Χρησιμοποιείστε παπούτσια κατάλληλα για τον αγωνιστικό χώρο (με ραβδώσεις στα πέλματα). Παπούτσια με βιδωτές τάπες συχνά συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο τραυματισμού. Ωστόσο, τα παπούτσια με βιδωτές τάπες πρέπει να φορεθούν, όταν απαιτείται περισσότερη πρόσφυση, όπως σε υγρό αγωνιστικό χώρο με ψηλό χορτάρι.

Χρησιμοποιήστε συνθετικές αδιάβροχες μπάλες σε βρεγμένους αγωνιστικούς χώρους. Δερμάτινες μπάλες μπορεί να γίνουν πολύ βαριές όταν είναι υγρό το γήπεδο, αυξάνοντας τον κίνδυνο για τραυματισμό.

Εξασφάλιση ασφαλούς περιβάλλοντοςΤα τέρματα θα πρέπει να φέρουν μαλακή εξωτερική κάλυψη και να είναι κατάλληλα σταθεροποιημένα. Έτσι μειώνεται η συχνότητα εμφάνισης τραυματισμών στο κεφάλι, όταν ο τερματοφύλακας ή και άλλα μέλη της ομάδας συγκρούονται με τα δοκάρια.

Ασφαλίστε τα τέρματα στο τέλος του παιχνιδιού! Έχουν σημειωθεί τραυματισμοί και θάνατοι από πτώση των τερμάτων επάνω σε παίκτες.

Ο αγωνιστικός χώρος πρέπει να διατηρείται σε καλή κατάσταση. Τρύπες στον αγωνιστικό χώρο θα πρέπει να συμπληρώνονται, γυμνά σημεία να επανασπείρονται, και τα υπολείμματα να απομακρύνονται.

Δώστε προσοχή στις καιρικές συνθήκες:

Σε μια καταιγίδα, αφήστε το γήπεδο και πηγαίνετε στα αποδυτήρια αμέσως!

Σε ζεστό καιρό, κάντε τα απαραίτητα διαλείμματα για ενυδάτωση των παιδιών!

Σε κρύο καιρό, φορέστε τα κατάλληλα ρούχα, συμπεριλαμβανομένων γαντιών και σκούφων!

Μειώστε τη διάρκεια ή αναβάλλετε την άσκηση σε ακραίες θερμοκρασίες!

Προετοιμαστείτε για αντιμετώπιση ΤραυματισμώνΟι προπονητές θα πρέπει να είναι γνώστες πρώτων βοηθειών και να είναι σε θέση να διαχειριστούν μικροτραυματισμούς, όπως αβαθή θλαστικά τραύματα του προσώπου, μώλωπες, ή ελαφρά διαστρέμματα.Αν παίζουν σε γήπεδο με τεχνητό τάπητα, φροντίστε να καθαρίσετε επαρκώς, τυχόν γρατζουνιές ή γδαρσίματα, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα επιμόλυνσης.Να είστε προετοιμασμένοι για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης! Σε κάθε αγωνιστικό χώρο, θα πρέπει να υπάρχει ένα προκαθορισμένο πλάνο για την κλήση του ιατρικού προσωπικού για βοήθεια σε πιο σημαντικούς τραυματισμούς, όπως εγκεφαλική διάσειση, εξαρθρώσεις, βαριά διαστρέμματα και κατάγματα.ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Μην μετακινείτε ποτέ έναν παίκτη με πιθανή κάκωση στον αυχένα ή τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη ή ένα αναίσθητο παιδί ή έναν αναίσθητο παίχτη!

Ασφαλής επιστροφή στο παιχνίδιΈνας τραυματισμένος παίκτης πρέπει να μην παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα πριν επιστρέψει για να παίξει. Για παράδειγμα: Στην περίπτωση τραυματισμού μιας άρθρωσης, ο παίκτης πρέπει να μην παρουσιάζει καμία ενόχληση ή οίδημα, και να έχει πλήρες εύρος κίνησης και κανονική δύναμη.Σε περίπτωση διάσεισης, ο παίκτης πρέπει να μην έχει κανένα σύμπτωμα σε κατάσταση ηρεμίας ή κατά την άσκηση, και θα πρέπει να επαναξιολογηθεί από τον αρμόδιο Ιατρό.

Αποτροπή κακώσεων υπέρχρησηςΠεριορίστε τον αριθμό των ομάδων στις οποίες το παιδί σας παίζει σε μία σεζόν. Τα παιδιά που παίζουν σε περισσότερες από μία ομάδες είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα σε κίνδυνο για τραυματισμούς από υπέρχρηση.Μην αφήνετε το παιδί σας να παίζει μία ολόκληρη αγωνιστική περίοδο! Η χρήση τακτικών διαλειμμάτων και η ενασχόλησή τους με άλλα αθλήματα είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων και την πρόληψη των τραυματισμών.

Πρώτες Βοήθειες – Κανόνας PRICE

P είναι για Προστασία – Προστατέψτε κάθε εστία τραύματος από περαιτέρω βλάβη. Σταματήστε να παίζετε, χρησιμοποιείστε επιδέσμους, νάρθηκες ή πατερίτσες για να αποφύγετε τη φόρτιση στο γόνατο, το μηρό ή τον αστράγαλο. Εάν υπάρχει υποψία για κάταγμα ή εξάρθρωση, μην επιχειρήσετε να επαναφέρετε τυχόν παραμόρφωση. Αντ’ αυτού, προσπαθήστε να σταθεροποιήσετε την τραυματισμένη περιοχή στην τρέχουσα θέση.

R είναι για Ξεκούραση – Δώστε στη φύση χρόνο να επουλώσει την κάκωση. Η επίδειξη γενναιότητας δεν είναι πάντα σοφή. Ακόμη και ένα μικρός τραυματισμός χρειάζεται χρόνο για να αποκατασταθεί.

I είναι για Ice – Η εφαρμογή πάγου, η χρήση ειδικού spray- ice pack ή μιας βρεγμένης πετσέτας από ένα ψυγείο στην τραυματισμένη περιοχή, θα μειώσει τον πόνο και τη φλεγμονή. Ο πάγος θα πρέπει να τεθεί επάνω για 15-20 λεπτά και στη συνέχεια να απομακρύνεται και να επανατίθεται μετά από 1½ με 2 ώρες, για άλλα 15-20 λεπτά. Για την αποφυγή κρυοπαγήματος, ο πάγος πρέπει να τυλίγεται σε ύφασμα ή πλαστικό, ώστε να μην έρχεται σε έπαφή με το δέρμα

C είναι για Συμπίεση – Η συμπίεση της πληγείσας περιοχής θα βοηθήσει να μειωθεί το πρήξιμο. Χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε επίδεσμο αλλά όχι ελαστικό αυτοκόλλητο επίδεσμο, καθώς αυτό θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο από εξειδικευμένα άτομα! Βεβαιωθείτε ότι αυτό δεν είναι πάρα πολύ σφιχτό και ελέγξτε κάθε λίγα λεπτά, επειδή η συνεχής διόγκωση της περιοχής μπορεί να κάνει μια συμπίεση πάρα πολύ σφιχτή, ακόμη και αν είναι σχετικά χαλαρά στην αρχή.

Ε είναι για Ανύψωση – Η ανύψωση του πληγέντος άκρου πάνω από το επίπεδο της καρδιάς μειώνει το πρήξιμο.

Σπυρίδων Κότσαρης

Ορθοπεδικός Χειρουργός

Χειρουργική Ώμου- Γόνατος & Αθλητικών Κακώσεων

τ. Επιμελητής Salem – Spital Βέρνης

ΠΗΓΗ:https://imacademysoccer.wixsite.com