Συνεχίζουμε την προσπάθεια επικοινωνίας με ανθρώπους του ποδοσφαίρου,  ένας από αυτούς δεν μπορούσε να μη δεν είναι, ο Πουλασουχίδης, ο Κώστας,  ο άνθρωπος που κινεί τα νήματα γύρω από την Αγία Βαρβάρα. Θα μας πει για τα θέματα της Αγίας Βαρβάρας,  για τις εξελίξεις τις οποίες υπάρχουν και γενικότερα για θέματα του ποδοσφαίρου μία και είναι ο άνθρωπος που απαντάει σε όλες τις ερωτήσεις και αν τεθούν.

– Καλημέρα Κώστα

– Καλημέρα Γιάννη

– Είσαι ο άνθρωπος που κινεί τα νήματα στην Αγία Βαρβάρα ή όχι;

– Δεν νομίζω Είμαι ένας που ασχολείται με την Αγία Βαρβάρα αυτό τα κινεί τα νήματα εξαρτάται από τον αριθμό των προσώπων που ασχολούνται με τα θέματα Εάν είναι πολύ τα κινούν πολύ εάν είναι λίγοι μεταξύ των λίγων είμαι και εγώ δεν ξέρουμε τι θα γίνει την άλλη εβδομάδα μπορεί να Είμαστε ίδιοι να είναι κάποια άλλη που να κινούν τα νήματα Αυτά συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο και στα ερασιτεχνικά σωματεία Εγώ πάντως είμαι ευχαριστημένος που ασχολούμαι με αυτό το σωματείο που προσπαθεί να κάνει κάτι καθαρά ερασιτεχνικό και νομίζω δόξα τω Θεώ μέχρι σήμερα τα έχω πάει καλά,

– Την άλλη εβδομάδα, τι εξελίξεις θα έχουμε;Τι θα γίνει;

Έχει γενική συνέλευση, απολογισμό και προγραμματισμό για την καινούργια χρονιά. Το διοικητικό συμβούλιο την εβδομάδα που μας πέρασε,  όπου υπήρξε μία ευχάριστη έκπληξη, υπήρξε μεγάλη συμμετοχή,  μάλλον αρκετά μεγάλη συμμετοχή, υπήρχε και μεγάλο ενδιαφέρον για συμμετοχή στη διοίκηση με διάφορους τρόπους που συνδέονται με το χωριό,  είτε μετά της ομάδας,  για να είμαστε και τυπικά, εντάξει είπαμε,  ότι θα κάνουμε έκτακτη γενική συνέλευση και εκλογές, ούτως ώστε να βγει το νέο διοικητικό συμβούλιο για να ‘ρθουνε άτομα.

–  Από ότι αναμένεται δηλαδή,  θα φορτίσετε τις μπαταρίες σας εσείς οι παλαιότεροι;

– Ναι ή θα φορτίσουμε τις μπαταρίες και θα εμπλουτίσουμε το νέο διοικητικό συμβούλιο ή θεωρητικά υπάρχει και αυτό το ενδεχόμενο,  να έρθουν κάποιοι άλλοι και να πουν,  ότι εμείς είμαστε η πλειοψηφία και εμείς θα αναλάβουμε τη διοίκηση,  είτε αποκλειστικά,  είτε με τη βοήθεια και κάποιων παλαιότερων. Αυτό θα φανεί την Πέμπτη.

– Υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, δηλαδή ο Κώστας, ο Πουλασουχίδης,  να αποσυρθεί;

-Ο Κώστας Πουλασουχίδης δεν είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Αγίας Βαρβάρας,  είναι Τεχνικός Διευθυντής που είναι με όποια διοίκηση και να προκύπτει,  είτε καινούργια,  είτε η παλιά,  να πει,  ότι δεν χρειαζόμαστε τεχνικό διευθυντή,  θα λειτουργήσουμε πλέον χωρίς τεχνικό διευθυντή ή θα βάλουμε άλλον Τεχνικό Διευθυντή.

– Για αυτό ρωτάω, ενδεχομένως ο Κώστας ο Πουλασουχίδης θα ήθελε να αποχωρήσει,  να μείνει στα μετόπισθεν;

– Κοιτάξτε, Τεχνικός Διευθυντής σε ένα σωματείο,  που έχει πολλούς και τον πληρώνει,  είναι μία καλή θέση, Τεχνικός Διευθυντής σε ένα σωματείο που έχει πολλά άτομα στο συμβούλιο και οι εργασίες κατανέμονται είναι ενδιαφέρον. Τεχνικός Διευθυντής σε ένα σωματείο και τρία άτομα αγωνίζονται και για τα θέματα του σωματείου,  χρήματα δεν υπάρχουν,  δεν είναι και το ότι πιο ευχάριστο. Εμείς δυστυχώς, είμαστε στην τρίτη κατηγορία.

– Θα ήθελε ο Κώστας ο Πουλασουχίδης  να αποσυρθεί για κάποιο χρονικό διάστημα;  

– Ναι,  εάν προκύψει ένα συμβούλιο, που θα συνεχίσει αυτή τη διαδικασία που ξεκινήσαμε,  την προσπάθεια που ξεκινήσαμε πριν από χρόνια. Θα ήταν ευχάριστο να ξεκουραστώ. Θα έρχομαι να βλέπω τα παιχνίδια και να μη σκέφτομαι, τι θα γίνει, πώς θα πάνε οι γυναίκες στην Καστοριά, ούτε πώς θα πληρωθεί ο προπονητής ούτε το που θα κάνουν προπόνηση τα μπαμπίνι;

–  Είναι γνωστοί οι άνθρωποι που θα ήθελαν να ασχοληθούν στην Αγία Βαρβάρα. Δεν θα υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο να αντικαταστήσει κάποιος τον Κώστα Πουλασουχίδη  σε ένα τέτοιο ρόλο;

– Από πού το κρίνετε αυτό; Είναι κάποιοι άνθρωποι,  λένε ότι εμείς θα βάλουμε τα λεφτά,  θα βάλουμε δικούς μας ανθρώπους και θα πάρουμε την ομάδα. Ενδεχομένως θα ήθελα να το πω,  ότι εγώ θέλω να φύγω,  αλλά αυτοί θα καθορίσουν τους όρους,  αν θα με κρατήσουν ή όχι.

– Αυτοί που έρχονται είναι γνωστή στην ομάδα και ακόμα περισσότερο αυτοί,  που θα μπορούσαν να παίξουν κάποιο ρόλο,  πέρα από το να επανδρώσουν τη διοίκηση ή σαν μέλη.

– Είτε είναι γνωστοί,  είτε είναι λιγότερο γνωστοί,  όλους τους ξέρουμε. Είναι άνθρωποι που ασχολήθηκαν στο παρελθόν,  άνθρωποι που θέλουν να ασχοληθούν στο μέλλον,  είναι άνθρωποι που έχουν τα παιδιά τους στην ομάδα και ενδιαφέρονται για την εξέλιξή τους,  είναι άνθρωποι από το χωριό, αλλά σας λέω εγώ , ότι η φιλοσοφία ενός σωματείου καθορίζει τη διοίκηση,  αν αλλάξουν τα   πόστα της διοίκησης.  Είμαι σε ένα συμβούλιο από τη στιγμή που ήταν  ο Ταραλάς πρόεδρος,  όπου είχαμε μία κοινή φιλοσοφία και τα λοιπά,  σε όλες τις διοικήσεις. Δεν ταιριάζουν όλα μεταξύ τους υπήρχαν προβλήματα. Αύριο-μεθαύριο,  μπορεί να υπάρξουν τέτοια εξέλιξη,  που να πουν,  δεν σε χρειαζόμαστε Πουλασουχίδη,  φύγε για να πω εγώ,  ότι δεν μπορώ να συνεννοηθούμε μεταξύ μας.

– Όλα αυτά βέβαια είναι υποθετικά, θα τα δούμε στην πορεία κατά πόσο θα πραγματοποιηθούν ή όχι, να μη σταθούμε περισσότερο σε αυτό το θέμα. Η Αγία Βαρβάρα έχει ένα αξιόλογο υλικό , για τη γυναικεία ομάδα μιλάμε,  για το παιδικό , για την παρουσία στην Α ερασιτεχνική. Ένα σχόλιο θα ήθελα για το γυναικείο και το παιδικό και μετά θα πούμε για την Α’  ερασιτεχνική στην οποία συμμετείχατε.

– Θα συνεχίσουμε με τις γυναίκες,  που είναι σε πιο μεγάλη κατηγορία. Οι δύο από τις τελευταίες αγωνιστικές,  αλλά και η τελευταία,  ήταν από τις πιο καταστροφικές. Δύο παιχνίδια,  που θεωρώ,  ότι μπορούσαμε να τα κερδίσουμε,  με τη Θράκη και με την Ξάνθη μέσα στην Αγία Βαρβάρα και στα Γρεβενά με τα Γρεβενά,  που φέραμε δύο ισοπαλίες,  με αποτέλεσμα την τελευταία αγωνιστική, ένα σενάριο φανταστικής φαντασίας,  για να κερδίσουμε εμείς στον τελευταίο και να για να κερδίσει ο τελευταίος τον πρώτο,  για να πάρουμε το πρωτάθλημα.  Τελικά δεν καταφέραμε να βγούμε στην Α΄ Εθνική και είχαμε άσχημη εξέλιξη,  με τη λογική η Α’  Εθνική έχει άλλες προϋποθέσεις,  μεγαλύτερα έξοδα από τη Β΄ Εθνική.  Προσελκύουμε μικρά κοριτσάκια,  που έχουμε στην ομάδα,  είναι μία καλή κατηγορία. Έχουμε την Μπαξεβάνου,  που είναι στην Εθνική Νεανίδων και την Καίτη Σιδηροπούλου,  από την Δευτέρα θα είναι στο Καρπενήσι για την προετοιμασία της Εθνικής Κορασίδων. Αυτό είναι μία διαφήμιση και για την ομάδα και για τη Βέροια γενικώς. Είναι και καμιά καλή διαφήμιση και για μας. Όσο αφορά το εφηβικό,  το παλιό παιδικό,  δηλαδή  ξεκίνησε μία ομάδα με τον Κώστα τον Μουρτζίλα,  πριν τρία χρόνια αυτή η ομάδα,  βγαίνει κάθε χρόνο σε ένα τελικό, άσχετα αν το παίρνει, δεν το παίρνει το κύπελλο. Έχει μία πολύ καλή παρουσία. Είμαστε ευχαριστημένοι και από τα παιδιά που προσπάθησαν. Είμαστε ευχαριστημένοι και από το υλικό που έχουμε,  με την έννοια ότι οχτώ παιδιά από αυτά,  θεωρητικά φέτος,  θα είναι ο κορμός για την ομάδα στη Β΄ κατηγορία και με την ενίσχυση με κάποιους μεγαλύτερους από αυτούς που έχουμε και θα πάρουμε,  θα έχουμε μία ομάδα που θεωρώ,  ότι θα πρωταγωνιστήσει στην Β΄ και θα διεκδικήσει την άνοδο και πάλι στην Α’  κατηγορία. Για την ανδρική ομάδα να πούμε,  ότι έχει έγινε μία προσπάθεια με παιδιά νεαρής ηλικίας. Το γεγονός,  ότι πήραν παραστάσεις αυτά τα παιδιά,  είναι πολύ σημαντικό. Βέβαια κατέληξε η ομάδα να πέσει,  αλλά θεωρώ δεν ήταν μόνο αγωνιστικό, που υποβαθμίστηκε αλλά, σώθηκε η Μελίκη,  δηλαδή που ήταν διαλυμένη όταν ξεκίνησε το πρωτάθλημα και πέσαμε εμείς. Τώρα δεν θέλω να σχολιάσω παιχνίδι-παιχνίδι με έχει κουράσει αυτή η ιστορία, αλλά σε περίπτωση,  θεωρώ ότι δεν ήταν μόνο αγωνιστικό,   παίξαμε με πάθος και το ευχαριστηθήκαμε, εν πάση περιπτώσει,  κάποια παιχνίδια που τελικά υποβιβαστήκαμε και θα πάμε στη Β΄ κατηγορία .

-Υπάρχουν δύο σκέλη για μένα, ένα αυτό που λες Κώστα  Πουλασουχιδη,  ότι θα έπρεπε να σωθεί η Μελίκη

– Εγώ είπα, όταν ξεκίνησε το πρωτάθλημα θεωρητικά ήταν καταδικασμένη η Μελίκη και  τελικά σώθηκε.

– Αφού πήρε τα παιχνίδια, δεν έπρεπε να σωθεί;

-Σίγουρα,  όποιος παίρνει τα παιχνίδια θα πρέπει να σωθεί,  αλλά δεν είναι αυτοσκοπός μιας ομάδας,  τι θα κάνει φέτος η ομάδα της Μελίκης,διάβασα κάπου αναλαμβάνει καινούργιος πρόεδρος,  υπεύθυνος στην ομάδα. Θα ξεκινήσει από την αρχή η Μελίκη να παίρνει 20 ποδοσφαιριστές για να μείνει στην κατηγορία.

-Γιατί αναφερόμαστε στη Μελίκη, αφού συζητάμε για θέματα της Αγίας Βαρβάρας;

-Σας το λέω με την έννοια,  ότι δεν ήταν μόνο αγωνιστικό το πρόβλημα της Αγίας Βαρβάρας,  το πρόβλημα της Αγίας Βαρβάρας ήταν και εξωαγωνιστικό.

 -Όπως;

-Τι όπως; Όπως το παιχνίδι μέσα στη Μελίκη έπρεπε να κερδίσουμε,  αλλά χάσαμε. Εκεί κρίθηκε το πρωτάθλημα για μας.

 -Οι παράγοντες που έπαιξαν ρόλο,  δεν ήταν μόνο οι αντίπαλοι,  αλλά και κάποιοι άλλοι παράγοντες,  που δεν θέλουμε να τους πούμε.

-Εντάξει,  γιατί δεν θέλουμε να τους πούμε; Είναι δεδομένο,  ότι μέσα στην Αγία Μαρίνα ο επόπτης κατακύρωσε γκολ , που δεν είδε κανένας άλλος και χάσαμε το παιχνίδι . Μέσα στη Μελίκη δόθηκε πέναλτι, που δεν θα το έδινε ο πρόεδρος της Μελίκης. Αυτά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν λάθη ανθρώπινα, γιατί δεν μπορούν να είναι λάθη ανθρώπινα. Διαμόρφωσε μία κατάσταση, έγιναν σκόπιμα; Εάν έγιναν για άλλους λόγους, δεν ξέρω . Εν πάση περιπτώσει δεν ήταν μόνο αγωνιστικό αγωνιστικός ο λόγος που έπεσε η Αγία Βαρβάρα.

 – Εγώ βέβαια πιστεύω,  ότι τώρα είναι η ώρα να συζητήσουμε,  γιατί όταν εξελίσσονται τα γεγονότα υπάρχει ένταση.  Από ότι καταλαβαίνω η αντιμετώπιση την οποία είχε η Αγία Βαρβάρα,  σύμφωνα με τα λεγόμενά σου Κώστα Πουλασουχίδη,  ήταν στοχευόμενη από πλευράς εξωτερικών παραγόντων;

-Δεν νομίζω,  ότι υπάρχει κανείς που ασχολείται με το ποδόσφαιρο στην Ημαθία,  που έχει τόση ικανότητα,  που μπορεί να στοχεύσει κάτι και να το πετύχει, είναι ελάχιστοι αυτοί, είναι από συγκυρίες. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας σε μένα είναι φίλος μου,  ήταν ανέκαθεν φίλος μου και τώρα δεν μου μιλάει και είχε παράπονα από τη συμπεριφορά μου,  ενώ έπρεπε να έχω εγώ. Η διοίκηση της Ένωσης, εγώ ήμουνα μαζί τους,  όταν ξεκίνησαν για να ανατρέψουν την προηγούμενη διοίκηση ή εν πάση περιπτώσει για να αναλάβουν τη διοίκηση της ένωσης,   τώρα οι μισοί με κοιτάνε με μισό μάτι και  δεν θα το βλέπουν δυσάρεστο από την Αγία Βαρβάρα να φύγω και να μην ασχολούμαι καθόλου με το ποδόσφαιρο και να έχουν την ησυχία τους.

– Άρα,  οι εξωτερικοί παράγοντες ήδη τέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης με αυτή την τοποθέτηση την οποίαν έκανες  Κώστα Πουλασουχίδη.

– Γιατί είναι ευχαριστημένος κανείς και από τη διαιτησία ή και από τον τρόπο διοίκησης της ΕΠΣ Ημαθίας;

-Ένα ερώτημα το οποίο θα έπρεπε να βάλουμε, αλλά δεν είχα την  ευχέρεια.

-Θα τα πούμε αυτά στη γενική συνέλευση. Πλησιάζει ο καιρός,  σε δύο μήνες θα έχουμε γενική συνέλευση στην ΕΠΣ,  φαντάζομαι θα μας δοθεί ο λόγος,  να πούμε ένα ένα τα θέματα και για την Επιτροπή Διαιτησίας και για τη διοίκηση της Ένωσης.

-Θα έπρεπε να γίνει μετά από δύο μήνες ή τώρα πρέπει να γίνει γενική συνέλευση; 

-Είναι καθιερωμένο  να γίνεται πριν την έναρξη του πρωταθλήματος . Για μένα θα έπρεπε να γίνεται με το τέλος του πρωταθλήματος, να συζητιούνται η όλη διεξαγωγή των πρωταθλημάτων της περιόδου και μετά να βγαίνει η προκήρυξη πρωταθλημάτων και να γίνεται η κλήρωση,  αλλά αυτό είναι καθιερωμένο τώρα.  Δεν με απασχολεί και ούτε με απασχόλησε ποτέ,  γιατί αν κάνουν μία γενική συνέλευση,  για να πούμε τις απόψεις μας,  στο τέλος δεν θα καταλήξουμε πουθενά,  γιατί ο καθένας θα θυμάται πού τον αδίκησε η διαιτησία,  πού τον τιμώρησε η Ένωση,  αυτός φταίει ή δε φταίει . Δεν θα τελειώσει ποτέ,  αλλά εγώ λέω 31 Αυγούστου θα γίνει μία γενική συνέλευση,  όπου θα γίνει ο απολογισμός και ο προγραμματισμός της καινούριας χρονιάς.  Θα έχουμε την ευθύνη να τα πούμε και όχι με θέματα που αφορούν προσωπικά την Αγία Βαρβάρα,  για θέματα που αφορούν τη λειτουργία της Ένωσης.

 – Έχει ακουστεί και από αλλού και από άλλους παράγοντες. Καλά είναι να γίνει τώρα γενική συνέλευση,  για να συζητηθούν θέματα,  γιατί όταν γίνεται με την κλήρωση του πρωταθλήματος,  κάπου εκεί όλοι,  και ίσως εντέχνως  γινόταν μέχρι τώρα,  περίμεναν  να γίνει η κλήρωση.  

-Εγώ δεν είπα με αυτή την έννοια,  ότι δεν μας δίνετε χρόνος για να μιλήσουμε στην κλήρωση. Το λέω με την έννοια,  ότι τελειώνοντας το πρωτάθλημα καλό είναι,   πριν βγει η προκήρυξη για την καινούργια χρονιά,   να ακουστούν τα σωματεία. Ένα θέμα είναι με τη συμμετοχή των νέων. Σε μερικές ενώσεις έχουν υποχρεωτική συμμετοχή νέων,  είτε σε όλες τις κατηγορίες,  είτε στις μεγάλες κατηγορίες τέσσερις νεαροί κάτω των 20 ετών. Λέω,  ότι αν θέλουμε να το κάνουμε αυτό,  στη γενική συνέλευση δεν είναι θέμα της συζήτησης. Αυτό εκείνη την ημέρα έχει βγει ήδη η προκήρυξη του πρωταθλήματος,  έχουν δηλωθεί οι συμμετοχές,  δεν μπορούν να αλλάξουν οι όροι συμμετοχής στο πρωτάθλημα.  Ενώ αν γινόταν τώρα και τα και τα σωματεία λέγανε στο σύνολό τους να μπει περιορισμός ηλικιακό στους ποδοσφαιριστές, που θα αγωνίζονται,  τότε λοιπόν με την καινούργια προκήρυξη η Ένωση είναι υποχρεωμένη να το περιλάβει . Εάν υπάρχουν play-off ή δεν υπάρχουν play-off . Πότε θα εκφραστούν τα σωματεία, όταν έχει βγει η προκήρυξη, δεν είναι θέμα συζήτησης της γενικής συνέλευσης τώρα. Το αν γινόταν η γενική συνέλευση θα μπορούσαν τα σωματεία να αποφανθούν,  αν χρειάζονται τα play off,  αν χρειάζονται τα play-out,  με ποια διαδικασία θα γίνουν , αλλά δυστυχώς,  βγαίνει η προκήρυξη και πάμε στη Γενική Συνέλευση έχοντας ήδη μία προκήρυξη,  η οποία ισχύει και δεν μπορεί να αλλάξει.

 – Επομένως η επιμονή μου για να εκφράσει ο Κώστας ο Πουλασουχίδης  την άποψη αυτή,  θεωρώ ότι είναι δικαιολογημένη από ότι φαίνεται ,  βγάζει αποτέλεσμα η  συζήτηση όπως αυτή.  Πρέπει να γίνει η γενική συνέλευση για να συζητηθούν θέματα,  στα οποία θα πρέπει να συμπεριλάβει την προκήρυξη,  ενδεχομένως θα συζητηθούν και άλλα πολλά θέματα ;

-Ναι,  ότι έπρεπε  τόσα χρόνια να γίνεται Γενική Συνέλευση με τη λήξη του πρωταθλήματος είναι δεδομένο,  αλλά αυτό είναι μία τακτική,  που ακολουθείται,  δεν είναι και το μεγαλύτερο σφάλμα της Ένωσης αυτό θεωρητικά. Όταν ετοιμάζεται η προκήρυξη για το καινούργιο πρωτάθλημα,  πάντα τα σωματεία,  δηλαδή ακόμα και να μη μας ρωτήσει η Ένωση, μπορούμε να στείλουμε ένα έγγραφο στην ΕΠΣ και να πούμε ξέρετε, εμείς έχουμε την άποψη ότι τα play-off πρέπει να γίνονται με αυτό τον τρόπο και στα play-off να συμμετέχουν αυτές οι ομάδες, αλλά δεν στερούμαστε και πολλά πράγματα απλώς είναι μία διαδικασία,  που συνήθως τελειώνοντας τη χρονιά,  εμείς τα σωματεία,  δηλαδή προσπαθούμε να συμμαζέψουμε,  να οργανωθούμε,  να προγραμματίσουμε την καινούργια χρονιά και το τι θα κάνει η ΕΠΣ δεν μας απασχολεί εκείνη τη στιγμή. Αν γίνει βέβαια γενική συνέλευση,  πηγαίνοντας σε μία γενική συνέλευση θα λέγαμε πέντε πράγματα και θεωρητικά θα ψηφιζόντουσαν από την πλειοψηφία των σωματείων,  ήταν δεσμευτικά για την ΕΠΣ να τα περιλάβει στην επόμενη προκήρυξη, αλλά δεν γίνεται και δεν γινόταν.

 -Αυτό,  το δεν γίνεται και δεν γινόταν,  δεν πάει να πει ότι μπορεί να αλλάξει;

-Όχι βέβαια,  κάποια στιγμή θα πρέπει να πάμε.

 -Θα πρέπει να υπάρχει απόφαση και η προτροπή από τις ομάδες και όχι από μία συνέντευξη,  όπως γίνεται τώρα και να επιμένουμε στο θέμα αυτό και αν θα ακουστεί και ποιοι θα την ακούσουν και πόσο θα προβληματιστούν  για να δώσουν την απάντηση. Πρέπει να γίνει τώρα ή μετά γενική συνέλευση;

-Βασικά θα πρέπει να ακούει η Ένωση και να αποφασίσει. Η πιο απλή λύση είναι,  αυτοί που έχουν τη διοίκηση της ΕΠΣ παίρνουν την πρωτοβουλία και λένε τέλος, εμείς θα κάνουμε τη γενική συνέλευση με το τέλος του πρωταθλήματος.

 -Υπάρχει τέτοια πρόθεση;

-Δεν είμαι συνομιλητής της Ένωσης και ούτε ξέρω.

 -Απλώς,τι υπάρχει σαν περιρρέουσα ατμόσφαιρας; Βέβαια δεν μιλάς από ότι μας είπες με τους παράγοντες της Ένωσης.Έχουν διαταραχθεί οι σχέσεις σας.

-Οι προσωπικές σχέσεις ποτέ δεν διαταράσσονται, δεν έχουν διαταραχθεί ποτέ. Μπορώ να πάω και να καταθέσω στην Ένωση ένα έγγραφο,  δεν μπορεί να μου το απαγορεύσει κανένας και δεν θέλει να μου το απαγορεύσει κανένας . Το ζητούμενο είναι άλλο, αν έχουν τη διάθεση για να καθίσουν να το συζητήσουμε,  για να δούμε αν υπάρχει κάτι καλό σε αυτή την Ένωση να χρησιμοποιηθεί.

-Συνεχίζοντας θα ήθελα να σταθώ σε αυτό το εγχείρημα που κάνατε στην Α΄ κατηγορία,  πέρα από τα αποτελέσματα .Αυτά τα παιδιά που στάθηκαν σε αυτή την κατηγορία,  σκέφτομαι ότι όλοι είμαστε υπέρ των νέων ποδοσφαιριστών,  αλλά όλοι τελικά δεν χρησιμοποιούμε ευρέως νέους ποδοσφαιριστές, όπως χρησιμοποιήσατε εσείς στο πρωτάθλημα στην Α΄.

– Θεωρώ,  ότι τα παιδιά αυτά είναι ένα σκαλί πιο πάνω από ότι ήταν πέρυσι και πιο πάνω από ότι θα μπορούσε να είναι φέτος παίζοντας μόνο στο εφηβικό. Αυτά τα παιδιά όμως,  πρέπει να εκμεταλλευτούν αυτό,  που κέρδισαν πέρυσι για να έχουν εξέλιξη.  Αν δεν την εκμεταλλευτούν,  δεν κερδίσαμε και πολλά πράγματα. Είμαστε τυχεροί,  που αυτοί είναι στο όριο συμμετοχής στο εφηβικό το έχουν καλύψει και από φέτος. Θεωρητικά μπορούν να παίξουν μόνο στο ανδρικό,  είναι ένας κορμός που έχουν παίξει οι περισσότεροι δύο ή τρία χρόνια μαζί,  γνωρίζονται,  έχουν προσωπικές σχέσεις μεταξύ τους και ο καθένας γνωρίζει το παιχνίδι του αλλουνού. Φέτος το κέρδος για μας είναι η επιλογή τεσσάρων πέντε , που να έχουν τη διάθεση να βοηθήσουν τους νεαρούς να εξελιχθούν. Αν είμαστε ικανοί και τυχεροί να έχουμε αυτούς τους τέσσερις πέντε,  με επιτυχία νομίζω ότι η ομάδα αυτή θα πρωταγωνιστήσει στην Β΄κατηγορία.

– Και θα ξαναγυρίσει στην Α΄;

– Τότε θα έχουμε έναν κορμό όχι 15 χρονων,  ένα κορμό 17 χρονων,,  που θα μπορούν να κάνουν μία πιο καλή πορεία στην Α’ και να σταθούν με αξιώσεις.

– Βλέπουμε,  ότι σιγά σιγά δεν υπάρχουν τόσοι οι παράγοντες,  δεν υπάρχουν οικονομικά στις ομάδες με την έννοια ότι η κάθε ομάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει νεαρούς ποδοσφαιριστές από το χωριό τους,  για να αναδείξει αυτούς,  αλλά και να κατέβει και το όριο ηλικίας , που κάποιες ομάδες ενδεχομένως το προσπερνάνε.

– Να πω και ένα τρίτο, να προωθηθεί και κάποιος,  να πάει και κάποιος,  εμένα το όνειρό μου είναι,  κάποιος από τα παιδιά αυτά να γίνει επαγγελματίας και θεωρώ ότι δεν είμαστε μακριά ή τουλάχιστον όχι . Δυο τρεις από αυτούς δεν είναι μακριά από το να γίνουν επαγγελματίες τώρα που πλησιάζουν τα 17 είναι και κατάλληλη ηλικία.

– Είναι θέματα και της Ένωσης με την έννοια το κλιμάκιο και οι προπονητές είναι επανδρωμένο έτσι ούτως ώστε να βγάζει ποδοσφαιριστές.  

– Εγώ βλέπω όσο αφορά τη δουλειά του κλιμακίου να γίνεται σε συνδυασμό με την δουλειά που γίνεται στα σωματεία. Έχει  αρκετούς πιτσιρικάδες στην Ημαθίας, ανοίξανε προοπτικές. Φέτος και αυτό είναι μία επιτυχία των ανθρώπων που δουλεύουν στο κλιμάκιο,  βέβαια εκμεταλλεύονται και τη δουλειά που κάνουν οι άνθρωποι στα σωματεία ,  άκουσα ότι , για αρκετά παιδιά φέτος,  ότι ενδιαφέρονται δοκιμαστικά σε επαγγελματικές ομάδες. Υπάρχουν και προοπτικές μετακινήσεις σε άλλα επίπεδα. Μακάρι να συμβαίνει,  γιατί είναι η λογική του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου να τροφοδοτεί το επαγγελματικό ποδόσφαιρο με ικανούς και δυνατούς ποδοσφαιριστές και κυρίως Έλληνες.

 -Θα το δούμε βέβαια στην πορεία κατά πόσο αυτά που ακούγονται να πραγματοποιούνται,  να μην είναι μόνο εικασίες.  Θα ήθελα την άποψή σου για την κάρτα υγείας και γενικά αν τη συνδέσω με τους διαιτητές και τους γιατρούς του αγώνα , που είχε αναλάβει κάποια στιγμή η Ένωση να τους πληρώνει και τελικά τους πληρώνουν τα σωματεία και να βάλω το θέμα και της οικονομικής ενίσχυσης στο τραπέζι της συζήτησης.

-Η κάρτα υγείας είναι δεδομένο,  ότι είναι μία υποχρέωση από τις βασικές. Τουλάχιστον αυτά τα παιδιά να τα εξασφαλίζουμε,   ότι δεν θα γίνει κάποιο ατύχημα και όπως στο παρελθόν νέα παιδιά που χάθηκαν,  μέσα στα γήπεδα.  Η κάρτα υγείας είναι το ένα σκέλος, το άλλο είναι οι γιατροί του αγώνα.  Να βγει για όλους η κάρτα υγείας, να βγει όμως με ουσιαστικούς όρους.  Όχι πέρνω μία σφραγίδα από ένα γιατρό και είμαι εντάξει. Να γίνουν τουλάχιστον οι βασικές εξετάσεις και να εκδοθεί η κάρτα υγείας. Αυτό βέβαια έχει ένα κοστολόγιο , το οποίο πολλές φορές για τα σωματεία είναι σημαντικό,  αφού δαπανήθηκαν τα χρήματα,   χωρίς να εκδοθεί η κάρτα.  Τώρα καλούμαστε εμείς,  θεωρώ τουλάχιστον, εμείς αυτή τη στιγμή,  τα παιδιά του εφηβικού και του παιδικού είναι στο σύνολό τους σχεδόν εφοδιασμένα με κάρτα υγείας και με ουσιαστικούς όρους με εξετάσεις, δηλαδή κανονικές. Θα το κάνουμε για όλα τα παιδιά μέσα στο καλοκαίρι για το ανδρικό  και για όλα τα τμήματα υποδομής.  Γιατροί αγώνα. Ξεκίνησαν ως γιατροί,  αλλά είναι και νοσοκόμοι,   βέβαια δεν είναι ασύμφορο,  οι νοσοκόμοι και οι νέοι οι νοσηλευτές στα άμεσα προβλήματα , που μπορεί να προκύψουν στον αγώνα,  μπορεί να είναι πολύ πιο κρισιμότεροι από έναν γιατρό,  άρα λοιπόν και γιατροί και νοσοκόμοι κάνουν δουλειά,  μάλλον εξασφαλίζουν αυτή τη δουλειά που θέλουμε για τα παιδιά που αγωνίζονται μέσα στα γήπεδα.  Το θέμα είναι ένα,  το κοστολόγιο,  που θα έπρεπε να πληρωθεί από την ΕΠΟ. Δεν πληρώθηκε από την ΕΠΟ και πληρώνουν τώρα τα σωματεία. Οι γιατροί αγώνα,  έτσι όπως βγαίνανε,  δηλαδή ξεκίνησε σαν δαπάνη που την καλύπτει η ΕΠΣ και τελικά δεν γίνεται δαπάνη,  που την καλύπτουν τα σωματεία.  Έστω και με αυτόν τον τρόπο πέρασε τελικά στα σωματεία.  Τα σωματεία πληρώνουν τους γιατρούς αγώνα, άσχετα εάν το κοστολόγιο ενός αγώνα πάλι αυξήθηκε σε βάρος των σωματείων. Για να πω ένα παράδειγμα,  στο πρωτάθλημα της Β’  Εθνικής που έγινε, των  γυναικών,  που έρχονται διαιτητές από κάποιο διπλανό νόμο,  οι δαπάνες για τους διαιτητές είναι 149 ευρώ,  μία φορά έπιασε 157 ευρώ,  τόσο είναι και η δαπάνη διαιτησίας σε ένα παιχνίδι Α΄ τοπικό , όπου δεν υπάρχουν μετακινήσεις από διπλανό νομό.  Άρα είναι αυξημένο το κόστος . Θα μπορούσε δηλαδή η Ένωση να περιορίσει τα έξοδα διαιτησίας έστω σε ένα ποσοστό,  να είναι γύρω στα 100 ευρώ και όχι στα 150 συν το γιατρό 170,  που είναι σήμερα. Είναι ένα βάρος το οποίο πάλι μεταφέρεται στα σωματεία. Δυστυχώς η ΕΠΟ που διαχειρίζεται τα χρήματα αυτά,  όλα προέρχονται από το Ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο,  δεν τα διαθέτει όπως πρέπει.

– Έβαλα ένα θέμα οικονομικής ενίσχυσης.  Στην τωρινή διοίκηση ήταν ένα αίτημα. Να απαιτήσουν  κάποια έσοδα από το στοίχημα. Είχε τεθεί ένα θέμα από τον κύριο Φωτιάδη,  ότι μπορούν να τα διεκδικήσουν προεκλογικά τα χρήματα,  για να δοθούν στις ομάδες.  Τελικά δόθηκαν 50 ή 100 ευρώ ανάλογα στην κατηγορία.  Δεν είδαμε καμία οικονομική ενίσχυση.

-Είδα χθες,  ήταν δημοσιευμένη τα νούμερα της οικονομικής ενίσχυσης που έδωσε η ΕΠΟ στις ενώσεις.  Αν θυμάμαι καλά,  στη δικιά μας Ένωση πρέπει να είναι γύρω στις 43.000,  τόσο κυμαίνεται προς όλες τις ενώσεις.  Δεν ξέρω,  αν αυτά τα χρήματα,  θα μπορούσε να δώσει η ΕΠΟ. Εν πάση περιπτώσει θα μπορούσε να είναι πολύ περισσότερα και θα μπορούσε αυτά τα λεφτά να δοθούν απευθείας στα σωματεία.  Θα μου πείτε,  πόσο θα ‘ ταν,  ένα χιλιάρικο σε κάθε σωματείο. Έστω αυτό.  Αυτό θα ήταν κάτι για μία ομάδα ή θα μπορούσε με αυτά τα χρήματα να καλύψει  για μία χρονιά τους γιατρούς του αγώνα για όλα τα σωματεία της ΕΠΣ.  Δεν ξέρω,  πώς θα μπορούσαν να διατεθούν αυτά τα χρήματα και δεν μιλάω μόνο για τη δικιά μας. Πώς θα διαθέσει αυτά τα χρήματα ή αν θα πιάσουν τόπο ή θα πάνε για λειτουργικές δαπάνες των ενώσεων.  Τι είχαμε; Τι χάσαμε.

 – Άρα το αίτημα  να γίνει γενική συνέλευση είναι πιο αναγκαίο και επιτακτικό,  γιατί τα θέματα είναι πολλά,  όπως και ένα θέμα είναι αυτό με την  αγωγή  και μήνυση εις βάρος του κυρίου Καραμελίδη.  Ήταν αρνητική  η έκβαση για την Ένωση. Τελικά δικαιώθηκε ο κύριος Καραμελίδης και κάνει αυτός αγωγή στην ένωση. Δαπανήθηκαν κάποια χρήματα ή όχι και από ότι πληροφορούμαστε ενδεχομένως να είναι και πολλά;

-Βεβαίως,  θεωρητικά,  αν ήταν  βάσιμο,  αυτό είχε υποχρέωση η Ένωση να το κάνει. Τελικά όμως αποδεικνύεται ήταν μία βιαστική ενέργεια,  χωρίς σκέψη. Εμένα η άποψή μου ήταν αφού παρέδωσε ο κ.  Καραμελίδης,  συμπλήρωσε τη θητεία του,  είναι μία,  σε περίπτωση που  υπάρχουν στοιχεία για παράνομες πράξεις εις βάρος του κ. Καραμελίδη ή άλλων μελών της διοίκησής του.  Δυστυχώς αυτή η αγωγή που έγινε ήταν πολύ βιαστική και χωρίς κανένα στοιχείο,  δηλαδή το γεγονός ότι δεν βρέθηκαν παραστατικά δεν αποτελεί λόγο μήνυσης και αποζημίωση της τάξης μάλιστα του ενός  εκατομμυρίου ευρώ, όταν βέβαια μέσα στο ένα  εκατομμύριο είναι και δαπάνες για τους λογαριασμούς,  όταν είναι δαπάνη για την αμοιβή του προσωπικού,  όταν είναι δαπάνες για διεξαγωγή κάποιων εκδηλώσεων, θα μπορούσε να λυθεί το θέμα διαφορετικά.  Δυστυχώς η πρώτη φάση από ότι τουλάχιστον ξέρω δεν έχει τελεσιδικήσει ακόμα η απόφαση,  ούτε στο τακτικό δικαστήριο,  ούτε στο ποινικό και οι αποδείξεις δείχνουν ότι την έχασε την υπόθεση η ΕΠΣ Ημαθίας.

 -Την έχασε,  γιατί είχε τέτοια πρόταση από κάποιο δικηγόρο.  

-Ο δικηγόρος έκανε μία πρόταση στο διοικητικό συμβούλιο.  Η απόφαση δεν είναι του δικηγόρου. Την απόφαση την πήρε η διοίκηση.

 -Σύμφωνα με αυτά,  τα οποία της τέθηκαν στο τραπέζι . Μην ξεχνάμε και μη γελιόμαστε οι δικηγόροι είναι αυτοί,  οι οποίοι παίζουν τον πρωταρχικό ρόλο και όταν θέλουν να στηρίξουν κάτι,  το στηρίζουν με επιχειρήματα ούτως ώστε να κάνουμε αυτό που θέλουνε.

-Δεν ξέρω τα χρήματα, που ακούστηκαν για αυτή την υπόθεση,  ότι ήταν μία πολύ βιαστική και δαπανηρή ταυτόχρονα ενέργεια,  που το κόστος ακόμα δεν το ξέρουμε,  περιμένουμε να δούμε τη Γενική Συνέλευση πόσο είναι αυτό το κόστος. Τότε λοιπόν,  θα μπορούμε να πούμε ότι το κόστος είναι αυτό και αυτή τη στιγμή ακούμε νούμερα τα οποία δεν είναι επίσημα,  αλλά εκ του αποτελέσματος φαίνεται,  ότι ήταν μία βιαστική ενέργεια,  ήταν μία ενέργεια που δεν στηρίχθηκε σε στοιχεία , άρα λοιπόν αυτός που εισηγήθηκε είχε μία λανθασμένη εκτίμηση,  αλλά αυτοί που την αποφάσισαν θα πρέπει να χρεωθούν το λάθος,   το οποίο το μέγεθος δεν έχει φανεί ακόμα. Εκείνο που δεν ξέρουμε ακόμα,  αλλά κάποια στιγμή θα το πούνε,  είναι πόσο θα στοιχίσει στην εξέλιξη αυτής της υπόθεσης στην Ένωση. Η δικαστική δαπάνη που αναγνωρίστηκε υπέρ των εναγομένων,  δηλαδή του κ.  Καραμελίδη και των άλλων του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής είναι της τάξης των 450 χιλιάδων ευρώ,  το οποίο αν χαθεί η υπόθεση  στο Εφετείο , θεωρητικά θα γίνει πάνω από ένα εκατομμύριο και δεν ξέρω πού θα φτάσει.

 -Αυτό που αναφέρουμε είναι για τα παραστατικά τα οποία δεν υπήρχαν,  όταν ανέλαβε η καινούργια διοίκηση του κυρίου Φωτιάδη, για αυτό μιλάμε;

-Ναι, ναι, για αυτό.

 -Υπάρχει μία άλλη εκκρεμότητα με μία παλαιότερη υπόθεση,  έτσι όπως είχε τεθεί στην προηγούμενη Γενική Συνέλευση,  για κάποια χρήματα τα οποία θα πρέπει να διεκδικήσει η Ένωση,  για ένα παλιό χρέος ήδη εδώ και πολλά χρόνια.

-Η πληροφόρηση που έχω για αυτό,  για την υπόθεση αυτή,  η οποία βέβαια πρέπει να έχει κλείσει τριακονταετία, δεν θυμάμαι πότε ξεκίνησε, λογικά από τη δεκαετία του 90 από ότι ξέρω,  δηλαδή μετά από συζήτηση στον Άρειο Πάγο,  επανήλθε στο Εφετείο,  αν συζητήθηκε,  δεν ξέρω,  συζητήθηκε ένα ποσό,  αν θυμάμαι καλά,  που φτάνει το κεφάλαιο της τάξης των 400 χιλιάδων ευρώ,  το οποίο τώρα με τόκους  πρέπει να έχει γίνει το τριπλάσιο,  αλλά ποιοι είναι οι οφειλέτες, ποιοι είναι οι όροι και τα λοιπά , δεν έχω δει ποτέ και δεν μπορώ να έχω άποψη,  ξέρω όμως,  ότι υπάρχει μία εκκρεμότητα μιας απαίτησης της ΕΠΣ Ημαθίας,  από μέλη προηγούμενων διοικητικών συμβουλίων,  η οποία έχει δικαιωθεί,  αλλά τι ύψος είναι,  ποια τα οφέλη,  με ποιους όρους,  δεν μπορώ να το πω,  γιατί δεν έχω δει κανένα δικόγραφο από αυτή την αγωγή και από αυτές τις αποφάσεις.  Αντίθετα με την προηγούμενη υπόθεση έχω δει και την αγωγή και την απόφαση.

-Και όλα αυτά τα επωμίζεται το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης;

– Αν πληρώσει δικαστικές δαπάνες στους αναγόμενους,  αυτά βγαίνουν από τα ταμεία της ΕΠΣ και δεν βγαίνουν από την τσέπη κανενός και κάποια στιγμή αν αυτό τεθεί, όπως φοβάμαι,  δεν θα έχει να πληρώσει και κατ΄ επέκταση ή θα πρέπει να βρει χρήματα από τα σωματεία για να καλύψει τις υποχρεώσεις της ή το λιγότερο δυσάρεστο να μην έχει χρήματα να στηρίξει οποιαδήποτε προσπάθεια των σωματείων,  των ομάδων, των υποδομών και να προσπαθεί να μαζέψει χρήματα για να καλύψει τα λειτουργικά έξοδα.  Τελικά αυτή η Ένωση, όταν ξεκίνησε αυτή η διοίκηση τη θητεία της,  είχε ένα ταμείο, αν θυμάμαι καλά 138.000 ευρώ σε μετρητά.

-Ξέρουμε όμως,  τους ανθρώπους που παίρνουν την τύχη της Ένωσης στα χέρια τους.

– Δυστυχώς ή ευτυχώς τους ξέρουμε. Είχαμε μία διοίκηση του ενός,   ο οποίος έκανε κουμάντο, δεν λειτουργούσε συλλογικά και μετά πήγαμε στο άλλο άκρο με μία διοίκηση των έντεκα.

 -Μπορεί να λειτουργήσει μία τέτοια Ένωση;

-Πώς,  αν καθίσουν μία μέρα κάτω και πούνε οι στόχοι μας είναι ένα δύο τρία συμφωνούμε , προχωράμε στην υλοποίηση όλοι μαζί. Υπάρχει προοπτική , αλλά με τα δεδομένα τα σημερινά δεν γίνεται.

 -Θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει μία γενική συνέλευση για να τεθούν  όλα αυτά,  άσχετα το πότε θα τελειώσει.

-Γιατί, για να γίνει μία γενική συνέλευση πρέπει να τη ζητήσουν, αν θυμάμαι καλά το καταστατικό,  τουλάχιστον τα 2/5 των μελών.

 – Ή να καταθέσει το διοικητικό συμβούλιο πρόταση για συζήτηση,  τώρα αν είναι έκτακτη ή τακτική,  αυτό δεν ενδιαφέρει καθόλου.  Το θέμα είναι να γίνει γενική συνέλευση

-Σας είπα για να γίνει συνέλευση, δεν χρειάζεται να είναι έκτακτη,  μπορούσε να ήταν και τακτική και να μη γίνει τον Αύγουστο να γίνει πιο νωρίς.  Πες ότι τον Αύγουστο θα γίνει και εγώ έχω τουλάχιστον την πρόθεση να θέσω αυτά τα θέματα και να περιμένω απαντήσεις ή θα περιμένω από τη διοίκηση της ΕΠΣ να συγκαλέσει μία έκτακτη γενική συνέλευση για να συζητηθούν αυτά τα θέματα,  αλλά το θέμα πάντως είναι,  πόσα σωματεία θα στηρίξουν αυτή την πρόταση;

 -Τελευταία ερώτηση. Το παιδικό πρωτάθλημα να το αναλάβει υπό τη σκέπη της η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ημαθίας;

-Νομίζω,  ότι είναι λογικό και αναγκαίο για πολλούς λόγους. Ήδη πολλές ενώσεις το έχουν υιοθετήσει. Εγώ από προσωπική εμπειρία , επειδή ο γιος μου είναι στη Μυτιλήνη και κάνει και τον βοηθό προπονητή παράλληλα με τις σπουδές του σε μία Ακαδημία,  όλα τα πρωταθλήματα και τα μπαμπίνι γίνονται υπό την ευθύνη της ΕΠΣ.

-Βλέπουμε, ότι υπάρχουν αρκετά προβλήματα που θα έπρεπε να συζητηθούν. Εμείς τα βάλαμε στο τραπέζι της συζήτησης. Να σε ευχαριστήσω πολύ Κώστα Πουλασουχίδη. 

– Ευχαριστώ και εγώ να είσαι καλά.

– Και πάντα μία συζήτηση μαζί σου έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον,  γιατί ξέρεις και είσαι στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο αρκετά χρόνια. Να σαι καλά.

-Ευχαριστώ πολύ.

Δείτε και ακούστε από πρώτο χέρι τη συνέντευξη που ακολουθεί…

Συνέντευξη με τον Πουλασουχίδη Κώστα εφ΄ όλης της ύλης

Posted by Giannis Zinas on Saturday, June 22, 2019

Μετά τη διακοπή συνεχίζεται η συνέντευξη με το Πουλασουχίδη Κώστα

Posted by Giannis Zinas on Saturday, June 22, 2019