Ο τεχνικός διευθυντής της Ακαδημίας ποδοσφαίρου Αριστοτέλης Νάουσας –  Βασίλης Αργυρίου,  Παπαδόπουλος Φώτης μας παραχώρησε την παρακάτω συνέντευξη.

-Καλησπέρα Φώτη.

-Καλησπέρα Γιάννη.

-Είναι ένα εγχείρημα, η προσπάθεια την οποία κάνετε για να συμμετάσχετε με την Κ17 στο πρωτάθλημα της ΕΠΣ Μακεδονίας ( Θεσσαλονίκη )

-Είναι μία προσπάθεια, που έχει ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν στο Μακεδόνα που ήμουνα για 24 χρόνια εκεί, υπεύθυνος της Ακαδημίας του Μακεδόνα. Ήδη τότε είχαμε πάει η Κ14, η Κ8 και η  Κ10 στη Θεσσαλονίκη με τρεις προπονητές. Παίζαμε και τα τρία τμήματα Σάββατο πρωί. Ήταν ένα μεγάλο εγχείρημα, αλλά είχε και μεγάλη επιτυχία.  Σκεφτήκαμε με τον κύριο Βασίλη να κάνουμε φέτος αυτή την προσπάθεια από πέρυσι για τα παιδιά που ήταν γεννημένα το 2002 και δεν μπορούσα να παίξω στο αντίστοιχο πρωτάθλημα της Κ16, που ξεκίνησε πέρυσι στην ΕΠΣ Ημαθίας. Μία ωραία πρωτοβουλία της Ένωσης για παιδιά,  που ήταν γεννημένα 2003 και 2004. Το θέμα είναι το εξής,  τα παιδιά που είναι φέτος γεννημένα το 2003 και είναι αρκετά αυτά στην Ακαδημία μας, βέβαια και σε άλλες Ακαδημίες το νομό δεν θα έχουνε το αντίστοιχο τμήμα στην Ημαθία για να παίξουν.Είναι δύσκολο κομμάτι από μία Κ16 της ΕΠΣ Ημαθίας και σε ένα πρωτάθλημα που ξεκίνησε πέρυσι και έχει ακόμα δρόμο για να γίνει ανταγωνιστικό και σωστό,  να μπορούν τα παιδιά να παίξουν τουλάχιστον στην Α Κατηγορία. Τουλάχιστον είναι αυτός ο στόχος, να παίξουν,  να είναι βασικοί και να έχουν την ανάλογη συμμετοχή για να μπορούν να δείξουν το ταλέντο τους. Αν από αυτά πραγματικά έχουν ταλέντο και το αξίζουν,  μέσα από την πολλή δουλειά και προσπάθεια να πάνε και σε πιο ψηλά σκαλοπάτια. Αυτός είναι ο στόχος μας. Με επίπεδο όπως είναι η Κ17 στη Θεσσαλονίκη, με ομάδες πάρα πολύ καλές,  με πάρα πολλές ομάδες,  υπόψιν η Θεσσαλονίκη είναι πολύ μεγαλύτερη από την Ημαθία και είναι λογικό να υπάρχουν ανταγωνιστικές ομάδες και μέσα από αυτό τον ανταγωνισμό,  τον υγιή ανταγωνισμό,  να έχουμε βελτίωση και εξέλιξη των παιδιών. Μέσα από ένα ανταγωνιστικό παιχνίδι όπως ξέρετε πάρα πολύ καλά Γιάννη και όλοι οι συνάδελφοι προπονητές,  έτσι τα παιδιά γίνονται καλύτερα,  εξελίσσονται. Πάμε να διεκδικήσουμε θέση σε Κ17 και σε Κ18 σε ομάδες επαγγελματικών κατηγοριών και αυτός είναι ο στόχος μας. Τα παιδιά μέσα από αυτή την ομάδα, μέσα από αυτό το τμήμα να γίνουν καλύτεροι. Ένα πρωτάθλημα που ξεκινάει αρχάς Οκτωβρίου και τελειώνει στα μέσα Μαΐου,  δηλαδή μιλάμε για ένα πρωτάθλημα πολλών μηνών και κάθε Σάββατο πρωί που είναι τα παιχνίδια,  είναι πολύ ανταγωνιστικό όπως είπα πριν.

-Βέβαια όλα αυτά προϋποθέτει περισσότερο βάσανο,  δημιουργούνται περισσότερες υποχρεώσεις και από τους γονείς και από σας,  τους υπεύθυνους και από τα ίδια τα παιδιά. Είναι ένα θέμα,  το θέμα της μεταφοράς και οπωσδήποτε δημιουργεί αξιώσεις και είναι και οικονομικά επώδυνο.

-Σίγουρα υπάρχει διάθεση και από τους γονείς, τους έχουμε πει,  υπάρχει διάθεση.  Από όλα αυτό το κομμάτι για να αλλάξουμε κάτι καλύτερο,  για τα παιδιά τα οποία επαναλαμβάνω,  είναι γεννημένα το 2003,  μετά από τους αγώνες στις Ακαδημίες και σε συλλόγους ξαφνικά βρίσκονται μετέωρα.  Προτάθηκε στην Ένωση Ημαθίας να παίζουν τρία τουλάχιστον παιδιά στη βασική εντεκάδα στην Α κατηγορία και στη Β΄,  τέσσερα παιδιά, αν είναι δυνατόν κάτω των 20 ετών για να έχουν και αυτά δικαίωμα στο να αγωνιστούν στο επίπεδο που πρέπει να ανταγωνιστούν.  Πρέπει να είναι σε μία τέτοια ηλικία τα παιδιά , που έχουν το χρόνο μπροστά τους να διεκδικήσουν σε επαγγελματικές κατηγορίες και αυτός είναι ο στόχος και ότι κάνουμε να είναι το καλό των παιδιών. Όπως είπα με το προηγούμενο παράδειγμα με το Μακεδόνα,το τονίζω και τώρα πραγματικά θα έχουμε ανταπόκριση μεγάλη. Ο Αριστοτέλης θα έχει συμμετοχή και στο πρωτάθλημα της Κ16.  Να καταλάβουν τα παιδιά και οι γονείς,  θα πρέπει αυτό το σκαλοπάτι, το οποίο είναι κρίσιμο σε αυτή την ηλικία των 16 ετών,  να γίνει σωστό και να παίξουν ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα με διάρκεια χρόνου, το εννοώ αυτό.

-Υπάρχει πρόταση στην ΕΠΣ Ημαθίας για να χειριστεί το συγκεκριμένο θέμα υπό την αιγίδα της ή να δώσει κάποιες κατευθύνσεις, γιατί κάνετε ένα πρωτοπόρο βήμα;

-Κοίταξε πριν από 2 χρόνια πήγαμε κατά μία ηλικία πίσω τα τμήματά μας κατά ένα χρόνο ήταν θέμα εθνικών ομάδων με αυτή την αλλαγή. Είχαμε ένα χρόνο πιο μεγάλα παιδιά δηλαδή φέτος θα παίζαν παιδιά στην Κ16 του 2003,  με αποτέλεσμα κάποια παιδιά έμειναν μετέωρα. Χάσαμε μία ηλικία με αυτή την αναδιάρθρωση,  με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στα μπαμπίνι,  το οποίο είναι η βάση των Ακαδημιών, των συλλόγων. Χωρίς μπαμπίνι δεν υπάρχει Ακαδημία.

– Η ερώτηση ήταν για την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ημαθίας.

-Στο πρωτάθλημα της Κ16 βοήθησαν όλοι οι σύλλογοι, όπως είπαμε και προηγουμένως. Το πρωτάθλημα  αυτό είναι για τους συλλόγους οικονομικό βάσανο. Για μία ομάδα όπως είναι οι Πόντιοι, για την Α Κατηγορία αν έχει και την ομάδα Κ16 και την ομάδα Κ14 θέλει δηλαδή αυτή η ομάδα για  διαιτητές είναι 150 ευρώ,  το Κ14 θέλει 45 ευρώ για γιατρό και για διαιτητή, δηλαδή θέλει 480 ευρώ το μήνα. Μία ομάδα όπως η ΑΕ Ποντίων με τρία τμήματα στην Ημαθία,  που επωμίζεται τους γιατρούς και τους διαιτητές,  το έχετε φανταστεί το ποσό αυτό;  Η πρότασή μας ήταν να μειωθούν τα κοστολόγια των διαιτητών,  τους σεβόμαστε τους ανθρώπους και αυτοί επιτελούν σε αυτό το κομμάτι πολλά. Θα πρέπει να δείξουν την ανάλογη κατανόηση πάνω στο κομμάτι αυτό για να βοηθήσουν το ποδόσφαιρο. Στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο δεν μπορεί μία ομάδα π.χ.  Α΄ κατηγορίας  αυτή τη στιγμή να πληρώνει 480 ευρώ το μήνα διαιτησίες και γιατρούς.  Είναι δύσκολο,  όλοι θέλουμε να κάνουμε μία προσπάθεια για το καλό του ποδοσφαίρου και μακάρι να γίνει και στην Ημαθία και η Κ17 για να μη χάνονται ηλικιακά τα παιδιά αυτά. Τα παιδιά του χρόνου θα έχουμε πρόβλημα με τους γεννηθέντες το 2004. Πού θα παίξουν τα παιδιά του 2004. Πρέπει να το δούμε και σε βάθος ακόμα και η Ένωση να συζητήσουμε,  αν μπορεί να γίνει του χρόνου και εδώ Κ17 ή να αλλάξουμε τους όρους του πρωταθλήματος,  για αυτό αποφασίσαμε να κάνουμε αυτό το άλμα.  Ήδη το έχουμε ανακοινώσει και ξεκινάμε την προσπάθεια , για να πάντα επαναλαμβάνω για το καλό των παιδιών. Είναι δύσκολα αυτά τα παιδιά να βρουν ποδοσφαιρική στέγη σε ομάδες τουλάχιστον Α΄ κατηγορία. Δεν υποτιμώ καμία ομάδα ή κατηγορία. Δουλεύουν πάρα πολύ καλά για να κάνουν το επόμενο σκαλοπάτι.

-Να δώσουμε περισσότερα στοιχεία για την κίνηση την οποία κάνετε.  Θα ξεκινήσετε από αρχές Οκτωβρίου.

-Αυτό το πρωτάθλημα ξεκινάει το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη,  στην ΕΠΣ Μακεδονίας,  είναι επίσημο πρωτάθλημα της ΕΠΣ Μακεδονίας. Υπάρχει κανονική ροή πρωταθλήματος, υπάρχουν όμιλοι,  μετά ξεχωρίζουν και φτάνουν  μέχρι τα τελικά,  που γίνονται στα μέσα Μαΐου. Όλες οι ομάδες παίζουν ανάλογα με τη θέση που παίρνουν στους ομίλους. Το κάναμε παλιότερα και με τον Μακεδόνα και πηγαίναμε για έξι χρόνια συνέχεια κάθε Σαββατοκύριακο. Κάθε Σάββατο πρωί κατεβαίνουμε κανονικά με λεωφορείο,  με τα παιχνίδια μας. Είναι ένα πολύ μεγάλο πρωτάθλημα και επαναλαμβάνω πολύ πολύ ανταγωνιστικό,  όσο αφορά το επίπεδο των ομάδων. Έχει η Θεσσαλονίκη ονομαστές,  πάρα πολλές ομάδες,  τις οποίες δυστυχώς δεν έχει η Ημαθία.  Μακάρι και εμείς να είχαμε τόσες πολλές ομάδες και να κάνουμε και εμείς τέτοια.

–  Ο Αριστοτέλης Νάουσας πόσα παιδιά απαριθμεί σε αυτή την κατηγορία; Συμπληρώνει την ενδεκάδα;

-Υπάρχουν παιδιά από την περσινή φουρνιά αρκετά και σίγουρα θα ενσωματωθούν και άλλα παιδιά και από την περιοχή της Βέροιας και της Νάουσας και ούτω καθεξής. Ξέρετε είναι δύσκολο κομμάτι κάθε Σάββατο να κατεβαίνουμε στη Θεσσαλονίκη,  να γυρνάμε το απόγευμα,  αλλά αξίζει ο κόπος σε αυτή την ηλικία γιατί είναι πολύ κρίσιμη ηλικία το ότι θα παίζουν με πάρα πολύ καλές ομάδες και ανθρώπους γύρω τους,  που θα τους βλέπουν,  που θα τους προσέχουν.

– Να εξάρω την προσπάθεια την οποία κάνετε Φώτη Παπαδόπουλε,  δεν είναι ένα τουρνουά που πηγαίνετε και παίρνετε μέρος,  αλλά εδώ θα γίνεται ένα ολόκληρο εξάμηνο,  κάθε Σάββατο.  Θα είμαστε σε επικοινωνία.

– Για 7 μήνες.

-Θα είμαστε σε επικοινωνία . Θα μιλάμε για τη συμμετοχή σας. Οπωσδήποτε ο αθλητής,  ο δεκαεξάχρονος, ο 17χρονος θα θέλει και αυτός,  αν θέλει να έχει τη διέξοδο του για να παίξει,  αλλιώς θα είναι στα αζήτητα.

– Ναι,  έτσι ακριβώς. Να σε ευχαριστήσω πολύ.

-Και εγώ ευχαριστώ πολύ. Γεια σου.

Δείτε από πρώτο χέρι τη συνέντευξη.

Συνέντευξη με τον Τεχνικό Διευθυντή της Ακαδημίας Αριστοτέλη Νάουσας ( Βασίλης Αργυρίου ) Παπαδόπουλο Φώτη, με θέμα συμμετοχή της Κ17 στο πρωτάθλημα της ΕΠΣ Μακεδονίας

Posted by Giannis Zinas on Tuesday, August 6, 2019