Ο προπονητής της Ακαδημίας Ποδοσφαίρου Μέγα Αλέξανδρου Αγίας Μαρίνας, Αντώνης Λυμούσης,  μας παραχώρησε την παρακάτω συνέντευξη.

-Καλησπέρα Αντώνη.

-Καλησπέρα Γιάννη.Χαιρετώ το φίλαθλο κοινό  που ακούνε την εκπομπή.

-Ο λόγος σου έχει βαρύνουσα σημασία. Έχεις πολλά χρόνια στο χώρο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου.  Θα θέλαμε να μας πεις την άποψή σου για τις Ακαδημίες,  γιατί είναι κάτι το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει αναθερμανθεί η ζήτηση.

-Όπως είπες, πραγματικά ασχολούμαι αρκετά χρόνια. Είμαι ένας από τους πολλούς και μάλλον από τους λίγους παλιούς προπονητές του νομού. Στο νομό Ημαθίας έχω μία εικοσαετή θητεία γύρω στις Ακαδημίες. Πέρασα από πολλές Ακαδημίες από το νομό, δεν είναι επί του παρόντος για να πω ποιες είναι. Αναμφίβολα σε ένα ποδοσφαιρικό σύλλογο εκτιμώ, ότι όλα ξεκινούν από την δημιουργία και την οργάνωση μιας Ακαδημίας. Έτσι πιστεύω στις ακαδημίες, νομίζω,  ότι τα παιδιά αφενός μεν μαθαίνουν τα μυστικά του ποδοσφαίρου και από την άλλη πλευρά, νομίζω, ότι κάνουν και χαρακτήρες, γιατί μπορεί να μην αναδείξουμε κάποιο επαγγελματία ποδοσφαιριστή,  όμως θα επιδιώξουμε,  όταν βγουν στην κοινωνία και έχει διαπαιδαγωγηθεί σωστά,  να συνεχίσουν αυτό που γίνεται στις Ακαδημίες. Νομίζω, ότι οι ομάδες του νομού μας, ας πάρουμε το νομό μας που έχουν ακαδημίες,  είναι χρήσιμες. Μπορούν να αξιοποιήσουν και να επανδρώσουν τη μεγάλη ομάδα με παιδιά,  αλλά θα πρέπει να ποντάρουμε σε όλες τις Ακαδημίες,  ξεκινώντας από το διοικητικό κομμάτι,  από τους προέδρους και τα συμβούλια και μετά στους προπονητές. Να δείξουμε εμπιστοσύνη στα παιδιά και να τα χρησιμοποιούμε, να τα δίνουμε χρόνο συμμετοχής στις μεγάλες ομάδες,  στην πρώτη ομάδα,  ώστε αύριο μεθαύριο κάποιο παιδί να κάνει το κάτι παραπάνω.

-Έχουμε ένα μήνυμα από τον Παντσερίδη Παναγιώτη. Λέει « Αντώνιος Λυκούσης… ο καθηγητής ποδοσφαίρου… προπονητής με τεράστιες γνώσεις.

-Στείλε τους χαιρετισμούς μου στον Παναγιώτη. Έχει πολύ δρόμο και αγώνα να κάνει, γιατί ο Αστέρας Τριποτάμου είναι μία καινούρια ομάδα και καινούργια δύναμη στο χώρο της ΕΠΣ Ημαθίας και εκτιμώ και ότι αν κάνουν σωστά βήματα, θα προχωρήσουν. Θέλει υπομονή και δουλειά.

-Ποιον τομέα έχεις αναλάβει στην Ακαδημία του Μέγα Αλέξανδρου Αγίας Μαρίνας;

– Μπορώ να πω, ότι εδώ και 4 χρόνια στο χωριό μου στην Αγία Μαρίνα γίνεται μία τεράστια προσπάθεια στο χώρο της Ακαδημίας. Δεν θα πω, ότι γίνεται επαγγελματική δουλειά, είναι ρίσκο να το πω αυτό,  γιατί δεν έχουμε την πολυτέλεια στα χωριά μας εμείς να έχουμε πάρα πολλά παιδιά 100, 200 ή 400 παιδιά, να έχουμε πολλά τμήματα ομοιόμορφα και τα λοιπά.  Εδώ μπορεί ένα τμήμα να έχει τρεις και τέσσερις ηλικίες,  αυτό όμως που έχει αγκαλιάσει πρώτα-πρώτα ο πρόεδρος ο κύριος Καλαϊτζίδης και μετά ο τεχνικός Διευθυντής ο Πέιος, ο Φίλιππας, έχουν θέσει ψηλά τον πήχη και κάνουν μία όμορφη οικογένεια και μέσα από τη δουλειά εκτιμώ, ότι το είδαμε και φέτος,  πολλά παιδιά θα πλασαριστούν στην πρώτη ομάδα,  θα συμμετάσχουν στην προετοιμασία της πρώτης ομάδας και αν κάποια,  κρίνει ο κύριος Καψαλιάρης,  ότι μπορούνε να προχωρήσουν, βεβαίως να προχωρήσουν. Όλα τα υπόλοιπα δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν. Κάποιοι μπορεί να ασχοληθούν πιο ερασιτεχνικά και κάποια μπορεί να προχωρήσουν παραπέρα. Εκτιμώ ότι δεν μπορούσα να πάρω κάποιο άλλο ρόλο,  γιατί ο Φίλιππας είναι η ψυχή της Ακαδημίας, του αρμόζει αυτός ο τίτλος, αν και δεν στέκεται το παιδί σε τίτλους, τον ξέρω πολύ καλά,  όμως όλοι εμείς οι άλλοι θα τον βοηθήσουμε,  πιστεύω και εγώ από την πλευρά μου,  και ο Μπάμπης ο Σπυριδωνίδης, ο οποίος είναι στο πάνω τμήμα και είναι ένας εξαίρετος χαρακτήρας και μαθαίνω έχει στα υπόψη του να βγάλει και UEFA C, είναι πολύ καλό παιδί,  ήταν σαν ποδοσφαιριστής, καθώς είναι και σαν χαρακτήρας. Tο βλέπω το βγάζει και μέσα στο γήπεδο.  Εγώ θα πάρω το τμήμα,  πάνω από το μπαμπίνi, το Κ10 και Κ12.  Είναι ένα σκαλοπάτι, το προηγούμενο σκαλοπάτι,  από το αγωνιστικό τμήμα που είναι το Κ14, το οποίο παίρνει και μέρος στο παιδικό πρωτάθλημα της ΕΠΣ Ημαθίας και μετά είναι η κ16 και όπως είδαμε από πέρυσι γίνεται το πρωτάθλημα της ΕΠΣ Ημαθίας. Εγώ θα είμαι σε αυτό το τμήμα μαζί με τον Φίλιππα  και θα προσπαθήσω να δώσω, αυτό που έδωσα σε όλα τα παιδιά, σε πολλά παιδιά εδώ και 20 χρόνια. Αγαπάω πάρα πολύ αυτό που κάνω. Μπορώ να πω,  ότι έχω φτάσει να χαρακτηριστώ σαν γραφικός για τη δουλειά που κάνω,  γιατί κοιτάω πολύ την λεπτομέρεια,  αλλά έτσι είναι. Τιμάω το ψωμί που τρώω,  όπου κι αν πηγαίνω και δουλεύω με όλο μου το είναι. Το μόνο που κέρδισα αυτά τα χρόνια είναι,  μπορώ να πω ότι είναι,  η αγάπη του κόσμου,  των παιδιών. Πολλά παιδιά έχουν αποκατασταθεί. Δεν χρειάζεται να λέμε τώρα στον αέρα πόσα είναι, με συναντάνε στο δρόμο, με χαιρετάνε και εγώ χαίρομαι,  που έχουν αποκατασταθεί με οποιονδήποτε τρόπο πραγματικά ή ποδοσφαιρικά. Λεφτά μπορεί να μην έκανα, δεν πειράζει,  όμως έχω την αγάπη του κόσμου.

-Η εντοπιότητα η δική σου, μία και είσαι από την Αγία Μαρίνα,  τι ρόλο θα παίξει στο να προσελκύσετε περισσότερα παιδιά από την Αγία Μαρίνα πρώτα και μετά από την γύρω περιοχή;

-Όπως είπα και στην αρχή τα χωριά μας είναι μικρά.  Πιστεύω, ότι αυτό που έκανε ο κύριος Φίλιππας τρία χρόνια τέσσερα χρόνια είναι πολύ σημαντικό,  60 – 65 παιδιά σε ένα χωριό μικρό, νομίζω ότι είναι άθλος.  Πιστεύω,  ότι αν θεωρητικά κάποιοι εκτιμήσουν και τη δικιά μου δουλειά, η πόρτα είναι ανοιχτή για το Μέγα Αλέξανδρο και είμαι στη διάθεση των γονέων και των παιδιών να δώσουμε το είναι μας για να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά.

-Να σε ευχαριστήσω πολύ Αντώνη Λυμούση. Είναι πολλά τα θέματα τα οποία μπορούμε να ζητήσουμε. Έχεις μεγάλη εμπειρία στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο για πολλά θέματα σχετικά με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Εμείς θα σταματήσουμε εδώ τη σημερινή συζήτηση. Θέλω να συζητήσουμε ένα θέμα του « Ενωσιακού προπονητή »να ακούσουμε τις απόψεις τις οποίες έχεις, αλλά είναι μία άλλη συζήτηση και δεν χρειάζεται να κουράσουμε τώρα.

-Γιάννη ευχαριστώ πάρα πολύ. Θα ήθελα όμως να επισημάνω και το δικό σας το ρόλο και το ρόλο των δημοσιογράφων σε αυτή την προσπάθεια και να σας καλέσω να αγκαλιάσετε ακόμα περισσότερο, ναι μεν αγκαλιάζετε,  αλλά ακόμα περισσότερο το παιδικό ποδόσφαιρο και να αναδείξτε,  να προβάλετε τις Ακαδημίες,  γιατί είναι η κοιτίδα του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου,  επειδή έχετε και την πένα να κρίνετε,  να μας κρίνετε με δικαιοσύνη. Όλοι μας κάνουμε λάθη και μέσα από τα λάθη μας μαθαίνουμε. Σας εύχομαι καλό υπόλοιπο καλοκαιριού και καλά πρωταθλήματα.

-Επίσης, γεια σας.

Δείτε από πρώτο χέρι τη συνέντευξη.

Συνέντευξη με το προπονητή της Ακαδημίας Ποδοσφαίρου του Μέγα Αλέξανδρου Αγίας Μαρίνας, Λυμούση Αντώνη

Posted by Giannis Zinas on Friday, August 2, 2019