Ο προπονητής τερματοφυλάκων Πολύζος Αντώνης μας παραχώρησε την παρακάτω συνέντευξη.

-Καλησπέρα Αντώνη.

-Καλησπέρα Γιάννη.

-O ρόλος του προπονητή τερματοφυλάκων είναι κάτι ξεχωριστό. Tον χρειάζεται ένας τερματοφύλακας; Πώς το βιώνεις; Υπάρχει ανταπόκριση από τις ομάδες;

-Αυτό το εγχείρημα, εγώ το έκανα πριν περίπου 6 χρόνια, αλλά όχι τόσο επαγγελματικά,  γιατί ήρθε μία πρόταση από την ομάδα της Νάουσας. Ήμουν εκεί τρία χρόνια σαν βοηθός προπονητή,  αλλά και προπονητής των τερματοφυλάκων της,  με αξιόλογους προπονητές ήταν ο Βαγγέλης ο Γκέσιος,  ο Γιάννης ο Κερλίδης, ο Βασίλης ο Ασλανίδης,  ο Δημήτρης ο Χαλκιάς. Αυτήν την τριετία που έμενα στη Νάουσα με κράτησε πίσω, όσο αφορά το εγχείρημα αυτό,  το οποίο το ξεκίνησα πέρυσι στα τέλη του Οκτώβρη και μέσα σε περίπου διάστημα οκτώ εννέα μήνες κατάφερα να έχω έναν αριθμό τερματοφυλάκων 28 και θέλω να πιστεύω, ότι είναι ένας πολύ ικανοποιητικός αριθμός.  Δεν το περίμενα με τίποτα, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει,  ότι κάτι γίνεται σωστά,  κάποιοι το αντιλαμβάνονται και έτσι στηρίζεται το εγχείρημα αυτό.  Εγώ πάντως είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος.  Μακάρι να συνεχιστεί και στο μέλλον αυτή η ανταπόκριση και να δούμε κάποιους τερματοφύλακες σιγά-σιγά να βγαίνουν στο προσκήνιο, γιατί μπορώ να πω,  ότι τα σημερινά παιδιά με προπονητές,  οι οποίοι έχουν εξειδικευτεί μέσα στις σχολές και κάτι το οποίο εμείς δεν το είχαμε, δουλεύαμε με πιο έτσι έμπειρους και πιθανόν να μας έχουν κάνει και ζημιά σε κάποια θέματα, όσο αφορά το σώμα. Τώρα τα νέα τα παιδιά έχουν την τύχη να δουλεύουν με πιο εξειδικευμένους προπονητές. Θεωρώ,  ότι το μέλλον τους ανήκει.

-Θεωρείς ότι ο ρόλος του προπονητή θα πρέπει να αναδειχθεί και θα πρέπει να ζητηθεί από τις ομάδες και αν υπάρχουν ειδικοί για το ρόλο του προπονητή τερματοφυλάκων;

-Κοίταξε να δεις οι ομάδες,  οι οποίες μπορούν και έχουν την οικονομική δυνατότητα,  να έχουν ένα προπονητικό τιμ,  το οποίο να αποτελείται από τουλάχιστον,  μιλάω για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, από τον προπονητή, τον βοηθό προπονητή,  που μπορεί να είναι ακόμη και γυμναστής και τον προπονητή τερματοφυλάκων,  θεωρώ ότι είναι υπερπλήρης το team. Η Νάουσα, που είχα την τύχη να δουλέψω πριν τρία χρόνια, προσπάθησε, δηλαδή τα τελευταία χρόνια να το υλοποιήσει αυτό και είχε πάρα πολύ καλά αποτελέσματα και έφτασε σε σημείο να δώσει τον Κώστα τον Τσιτσόπουλο στον Ατρόμητο, μία ομάδα Σούπερ Λίγκα. Αυτό δεν γίνεται τυχαία. Πρέπει να υπάρχουν προϋποθέσεις. Από τη στιγμή που η Νάουσα έχει έναν ισχυρό team,  έρχονται και τα ανάλογα αποτελέσματα.  Εγώ θεωρώ,  ότι όλες οι ομάδες πρέπει να δώσουν βάση σε αυτό τον τομέα και τουλάχιστον να έχουν και να απαρτίζεται τουλάχιστον από δύο ανθρώπους,  γιατί ένας προπονητής από μόνος του δεν μπορεί να τα καταφέρει. Είναι πάρα πολύ δύσκολο,  τουλάχιστον να έχει ένα βοηθό και ένα προπονητή τερματοφυλάκων για να μπορέσει να κάνει αξιόλογη δουλειά και να χει την ανταπόκριση. Μην ξεχνάς ότι είμαστε προπονητές ποδοσφαίρου,  δηλαδή λέμε παράδειγμα προπονητής τερματοφυλάκων, από τη στιγμή που έχουμε δίπλωμα και είμαι προπονητής.   Αυτό σημαίνει, ότι έχω μία καλύτερη εμπειρία και πιο καλή. Να σου πω την αλήθεια τα τρία χρόνια που ήμουν,  εξαίρεση μία ομάδας που έφτασε στη Γ Εθνική,  θεωρώ ότι αυτό το κομμάτι πιο πολύ με αντιπροσωπεύει,  δηλαδή σε αυτό το κομμάτι θα ακούσεις και ένα ευχαριστώ,  θα ακούσεις και έναν μπράβο. Εννοώ όταν ασχολείσαι με μία ομάδα ερασιτεχνική και σε μεγαλύτερο επίπεδο η πίεση είναι μεγαλύτερη και δεν ακούς καλά λόγια.  Όλοι κοιτάνε να σε πολεμήσουνε, οπότε θεωρώ ότι,  οι αναπτυξιακές ηλικίες  έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον και πολύ πιθανόν να μείνω σε αυτό το κομμάτι.

-Εσύ βέβαια έχεις οριστικοποίηση της συνεργασία σου με το Μέγα Αλέξανδρο Αγίας Μαρίνας. Πώς έγινε αυτό;

-Ναι βεβαίως. Εμένα μου έγινε πρόταση από τον πρόεδρο τον κύριο Ανδρέα Καλαϊτζίδη,  τον οποίον εγώ θεωρώ πλέον φίλο μου και είναι κόσμημα,  παράδειγμα για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο του νομού μας.  Μακάρι να υπάρχουν κι άλλοι,  που σίγουρα υπάρχουν και άλλοι τέτοιοι παράγοντες στο χώρο,  οι οποίοι δίνουν μεγάλη έμφαση στις αναπτυξιακές ηλικίες. Ο Ανδρέας έχει και την Ακαδημία του Μεγαλέξανδρου της Αγίας Μαρίνας,  που έχει πάρα πολλά παιδάκια. Θα δώσουμε το βάρος και εκεί,  για να μπορέσει στο μέλλον η ομάδα να στηριχθεί στα δικά της παιδιά. Εγώ χειροκροτώ αυτή την κίνηση του Ανδρέα και είμαι κοντά του,  όπως και ο ίδιος είναι κοντά μου και με βοηθάει. Η συνεργασία συνεχίζεται και φέτος.  Η σχολή τερματοφυλάκων δεν είναι μόνο να δουλεύει με μία ομάδα,  με ενδιαφέρει να δίνουμε τα εφόδια σε όλους τους τερματοφύλακες,  σε όλο το νομό, ακόμη και σε άλλους νομούς. Έχω παιδί από τα Γιαννιτσά, μία κοπελίτσα και αυτό με ευχαριστεί. Δεν πρέπει να μείνουμε μόνο σε μία ομάδα, αλλά να βοηθήσουμε γενικά τους νέους τερματοφύλακες του νομού.  Εμένα με ενδιαφέρει πάρα πολύ. Μακάρι να ΄ρθουν  και άλλες ομάδες και όπως είπα είναι τυχερά τα παιδιά,  που έχουν προπονητές με εξειδίκευση,  κάτι που δεν είχαμε εμείς.

-Βέβαια θα πρέπει να πούμε ότι περισσεύει και χρόνος για να μπορείς να δώσεις τις υπηρεσίες και την προσφορά σου για άλλα παιδιά,  που ενδεχομένως βέβαια θα υπάρχει και μία χρηματική απολαβή;

-Δεν με ενδιαφέρει το κομμάτι αυτό. Με ενδιαφέρει τα παιδιά να μάθουν την τεχνική σε κάθε ηλικιακό επίπεδο και είναι πάρα πολύ βασικό κομμάτι αυτό,  το τι πρέπει να κάνεις,  ανάλογα με την ηλικία που διδάσκεις. Εκεί  είναι η εξειδίκευση,  να ξέρεις και εκεί γίνονται τα περισσότερα λάθη.  Δεν μπορείς να κάνεις πράγματα σε ένα 8,9, 10 χρονών παιδάκι,  το οποίο πρέπει να το ξεκινήσεις να μάθει τη βασική τεχνική, αλλιώς θα  το καταστρέψεις. Θέλει πάρα πολλή προσοχή οι τερματοφύλακες και γενικά όλα τα παιδάκια,  που είναι στις Ακαδημίες,  γιατί αν δεν κάνεις τη σωστή προπόνηση, σε κάθε ηλικία, τα αποτελέσματα θα είναι δυσάρεστα, πολύ δυσάρεστα και αυτό είναι που  μας διδάσκουν. Θέλει μεγάλη προσοχή, πολλή μεγάλη προσοχή.

-Τα μαθήματα που παρέχεις,  σε όσους θα ήθελαν, είναι με οικονομική συνδρομή;

-Δεν με ενδιαφέρει αυτό το κομμάτι, δεν είναι επί του παρόντος αυτό το στοιχείο.  Εμένα με ενδιαφέρει να έχω παιδιά, να τα μαθαίνω τα μυστικά της θέσης. Επίσης είναι και η Ακαδημία του Αστέρα Νάουσας,  στην οποία εκτός από τους τερματοφύλακες,  έχω και το τμήμα προτζούνιορ το Κ8. Ήδη έχει αναπτυχθεί συνεργασία, οπότε όλα καλά.

-Εγώ να ευχηθώ να έχετε καλή συνεργασία με την Αγία Μαρίνα, καλή πορεία σε αυτό που ξεκίνησες από πέρσι να κάνεις.  Θα είμαστε σε επικοινωνία. Θεωρώ ότι ο ρόλος του προπονητή τερματοφυλάκων έχει τη βαρύνουσα σημασία για τον ποδοσφαιριστή.  Αυτός που έχει βιώσει τη θέση αυτή, που έχει παίξει αυτή τη θέση,  αλλά έχει και τις ανάλογες εμπειρίες και γνώσεις  μπορεί να προσφέρει. Να σε ευχαριστήσω πολύ.

-Σίγουρα, σε ευχαριστώ πάρα πολύ Γιάννη, σου εύχομαι τα καλύτερα.

-Γεια σου.

Δείτε από πρώτο χέρι τη συνέντευξη

Συνέντευξη με τον προπονητή τερματοφυλάκων του Μέγα Αλέξανδρου Αγίας Μαρίνας, Πολύζο Αντώνη

Posted by Giannis Zinas on Friday, August 2, 2019