O προπονητής του συλλόγου, Eν σώματι υγιεί και ιδρυτής του , Καραϊωσήφ Αλέξανδρος μίλησε στο epilogesnews.

-Πώς δημιουργήθηκε ο σύλλογος « Εν σώματι υγιεί »και τι δραστηριότητες έχει;

-Το αθλητικό σωματείο «Εν σώματι υγιεί »το ίδρυσα το Νοέμβριο του 2014, σε μία προσπάθεια να αποκτήσει η Βέροια και Ημαθία ένα σωματείο,  το οποίο θα έχει να κάνει με φυσικές αναπηρίες,  για την ανάπτυξη και την καλλιέργεια παραολυμπιακών Αθλημάτων. Το σωματείο αναγνωρίστηκε από την ομοσπονδία των ατόμων με αναπηρίες τον Ιούλιο του 2015, οπότε το 2016 συμμετέχουν με αθλητές στα πανελλήνια πρωταθλήματα που οργανώνει. Αυτή τη στιγμή το σωματείο έχει 22 αθλητές με φυσικές αναπηρίες. Συμμετέχει σε πέντε παραολυμπιακά αθλήματα. Έχει αποκτήσει ειδική αθλητική αναγνώριση από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και δραστηριοποιείται στα αθλήματα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης, του στίβου,  του μπαμπικτον και του αμιγώς παραολυμπιακού αθλήματος Boccia.

-Tι είναι το Boccia;

-H αποστολή που θα συμμετέχει, αναχωρεί στην Αθήνα.  Αποτελείται από δύο αθλητές,  δύο προπονητές και δύο συνοδούς. Oι αθλητές συμμετέχουν την Παρασκευή και το Σάββατο και εφόσον θα προκριθούν στην τελική φάση. Υπάρχουν κάποια αθλήματα,  τα οποία έχουν δημιουργηθεί για άτομα με αναπηρία,  συμμετέχουν και γίνονται μόνο σε Παραολυμπιακούς Αγώνες,  ένα από αυτά τα αθλήματα είναι το Βoccia. Συμμετέχουν αθλητές,  οι οποίοι έχουν σοβαρές αναπηρίες. Είναι σε αμαξίδιο και έχουν, είτε εγκεφαλική παράλυση,  είτε σε κάποια άλλης μορφή. Για να καταλάβει ο κόσμος,  πώς είναι ακριβώς αυτό το άθλημα,  μπορεί να φανταστεί,  είτε τις μπίλιες που παίζαμε μικροί,  είτε το άθλημα με τις κούπες που πετάμε μία πέτρα και προσπαθούν να πετύχουν το στόχο, μοιάζει με αυτό το άθλημα. Το συγκεκριμένο άθλημα,  ανάλογα με τη λειτουργικότητα του κάθε αθλητή,  είναι χωρισμένο σε τέσσερις κατηγορίες.  Είναι η κατηγορία 1 2 3 και 4. Η κατηγορία 3 είναι πιο βαριά κατηγορία και η πιο δύσκολη. Οι αθλητές δεν είναι ικανοί να κουνήσουν ούτε το χέρι τους,  ούτε πόδια και παίζουν σε μία ειδική ράμπα. Στο άθλημα αυτό έχουμε αρκετές διακρίσεις και σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και σε Παραολυμπιακό επίπεδο, με χρυσά μετάλλια και στο ομαδικό και στο ατομικό. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να φέρει τις μπάλες  πιο κοντά στην μπάλα στόχο. Η μπάλα στόχος είναι άσπρου χρώματος οι χρωματιστές μπάλες είναι έξι κόκκινες και έξι κίτρινες, ανάλογα με τι θα διαλέξει. Οι κατηγορίες των αθλητών είναι τέσσερις και αγωνίζονται ατομικά ένας-προς-έναν. Ζευγάρια στις κατηγορίες 3 και 4 και ομαδικό. Στις κατηγορίες  ένα και δύο,  δηλαδή μπορεί να παίζουν είτε ένας προς έναν,  είτε δύο με δύο,  είτε τρεις με τρεις.  Εμείς αυτή τη στιγμή ενώ είχαμε δηλώσει αρχικά ομαδικό,  δύο από τους τέσσερις αθλητές,  που είχαμε δηλώσει,  δεν θα καταφέρουν να συμμετέχουν σε αγώνες λόγω υγείας. Οπότε ακυρώσουμε τη συμμετοχή μας στο ομαδικό και οι δύο αθλητές μας θα συμμετέχουν μόνο στα ατομικά αγωνίσματα. Κάθε μπάλα έχει βάρος 280 γραμμάρια συν-πλην 12 και περίμετρο 270mm, 27 εκατοστά δηλαδή συν-πλην 8. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να φέρει ο αθλητής  τις μπάλες πιο κοντά στην μπάλα στόχο και ταυτόχρονα διώξει τις μπάλες του αντιπάλου από την μπάλα στόχο. Κάθε αγώνας αποτελείται από τέσσερα σετ και νικητής είναι αυτός που θα αναδείξει τους περισσότερους πόντους. Αν και το άθλημα αυτό ,  το δει κάποιος στο Youtube,  μπορεί φαινομενικά να φανεί εύκολο,  αν ένας αθλητής είναι αρτιμελής . Ωστόσο πρέπει να λάβει υπόψη σε αυτό το άθλημα οι συμμετέχοντες έχουν πολύ σοβαρές αναπηρίες και στα τέσσερα μέλη και χέρια και πόδια,  οπότε εμείς το βλέπουμε ως εύκολο. Απαιτεί μεγάλη συγκέντρωση, ακρίβεια, στρατηγική και αυτό είναι το χαρακτηριστικό του αθλήματος.

– Ποιοι συμμετέχουν;

-Από το σωματείο μας συμμετέχει ο Νίκος Ντουμανόπουλος στην κατηγορία 4. Με την πρώτη συμμετοχή κατέκτησε την 6η θέση και ο Γιώργος Μάζνας στην κατηγορία 1, ο οποίος είναι πρωτοεμφανιζόμενος. Είναι ένα παλικάρι μόνο 15 χρονών και είναι από τα Γιαννιτσά. Αυτή τη στιγμή το τμήμα Boccia  έχει έξι μέλη, πέντε αθλητές και μία αθλήτρια. Έχουμε δύο άτομα από τα Γιαννιτσά και ένα παλικάρι από τη Γουμένισσα Κιλκίς που πηγαίνει στα Γιαννιτσά για να κάνει προπόνηση. Από αυτούς οι έξι αθλητές, οι δύο είναι κάτω από 15 χρονών

-Κύριε ΚαραΪωσήφ θα τα λέμε στη συνέχεια,  ξεκινάμε τη συνεργασία μας και φαντάζομαι, ότι θα έχουμε την ευκαιρία να αναλύσουμε περισσότερο για  τα άτομα με αναπηρία.

– Εγώ σε ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε να μιλήσω για κάτι για το οποίο αγαπώ πάρα πολύ και είναι πάρα πολύ σημαντικό να δίνεται βήμα και σε άλλα αθλήματα πόσο μάλλον σε αθλήματα για άτομα με αναπηρία. Απευθύνονται Βεβαίως σε πολύ μικρό πληθυσμό και οι προπονήσεις δεν είναι αυτές όπως τα όλα τα αθλήματα,  τα οποία ο κόσμος τα γνωρίζει και συμμετέχει σε περισσότερα.

-Να σε ευχαριστήσω πολύ. Καλή συνέχεια.

-Να ‘στε καλά. Γεια σας.

Δείτε και ακούστε από πρώτο χέρι η συνέντευξη που ακολουθεί…

 

Συνέντευξη με τον προπονητή ΑμεΑ και ιδρυτή του συλλόγου " Εν Σώματι Υγιεί", Καραϊωσήφ Αλέξανδρο

Posted by Giannis Zinas on Wednesday, June 26, 2019