Στις 26-8-2019 ημέρα Δευτέρα έγινε η καθιερωμένη Τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΠΣ Ημαθίας στο κατάστημα « Πολιτεία « στο Νεόκαστρο.

Η Γενική συνέλευση ξεκίνησε με την απαιτούμενη απαρτία των συλλόγων.

Στην αρχή της συνέλευσης αναφέρθηκε για το ότι τεχνηέντως διαδίδονται φήμες για το ύψος του χρηματικού  ποσού που κλήθηκε να διαχειριστή η νέα διοίκηση της Ένωσης, αφού υπήρχαν οικονομικές υποχρεώσεις της προηγούμενης διοίκησης προς την ΕΠΟ, τις οποίες ανέλαβε η τωρινή  και τις διευθέτησε.

Στην προσπάθεια της καλύτερης και μακροπρόθεσμης προσφοράς υπηρεσιών της ΕΠΣ αγοράστηκε το διπλανό διαμέρισμα από αυτή για την καλύτερη και αναγκαία στέγαση.

Έγινε μνεία για την αυξημένη εκπροσώπηση των ποδοσφαιριστών και διαιτητών στις εθνικές κατηγορίες.

Θα αναλάβει τη διοργάνωση των πρωταθλημάτων  των Κ12 και Κ14 η ΕΠΣ Ημαθίας.

Οι γιατροί του αγώνα για πέντε αγωνιστικές θα αποζημειωθούν από την ΕΠΣ.

Στη συνέχεια εκκρίθηκε ο οικονομικός απολογισμός.

Μετά το λόγο πήρε ο τέως πρόεδρος της Νίκης Αγκαθιάς, Ματσούκας Αριστείδης και επισήμανε χαρακτηριστικά ότι το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο μαραζώνει και μακροπρόθεσμα θα διαλύσει, στηριζόμενος στη διαχείριση και την πολιτική που εφαρμόζει η ΕΠΟ.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι πριν τη διοίκηση Γραμμένου τα έξοδα μόνο για τις μισθοδοσίες των υπαλλήλων ανέρχονταν στο ποσό των 8 εκατομμυρίων Ευρώ και τώρα αυξήθηκε στα 12 εκατομμύρια,  αφού σε ορισμένες περιπτώσεις οι μηνιαίοι μισθοί ανέρχονται στο ύψος των επτά και εννέα χιλιάδων Ευρώ.

Ακόμη αυξήθηκε και ο αριθμός των απασχολούμενων δικηγόρων από δύο σε οκτώ με μέσω μηνιαίο μισθό από τέσσερις  χιλιάδες έως έξι. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ο μισθός του Τεχνικού Διευθυντή φθάνει στις έντεκα χιλιάδες Ευρώ.

Στη συνέχεια συνέχισε ο Αριστείδης Ματσούκας,  ότι τα έσοδα της ΕΠΟ από τη Γ΄ Εθνική ανέρχεται στο ένα εκατομμύριο Ευρώ και από αυτά δεν επιστρέφεται τίποτα στις ομάδες αλλά και δεν επιχορηγείται το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.

Εκτός των άλλων  είπε ότι σε ένα ερασιτέχνη  ποδοσφαιριστή εκτός από την αγωνιστική τιμωρία του δεν πρέπει να επιβληθεί και χρηματική, επειδή  ο ποδοσφαιριστής είναι ερασιτέχνης και όχι επαγγελματίας. Ακόμη στο εξωτερικό  τα έξοδα της διαιτησίας και των γιατρών δεν  τα πληρώνουν οι ερασιτεχνικές ομάδες.

Ανέλυσε στη συνέχεια λεπτομερειακά, πόσα χρήματα χρειάζεται  για να γίνει ένας αγώνας στη Γ΄ Εθνική. Οι παρατηρητές διαιτησίας αμείβονται με διακόσια πενήντα Ευρώ και οι παρατηρητές αγώνος με εκατόν πενήντα Ευρώ και μάλιστα η έκθεσή τους δεν υπολογίζεται,   εάν δεν συμφωνεί με το φύλλο αγώνος.

Εκδόθηκαν προσκλήσεις από την ΕΠΟ και το ποσό αυξήθηκε από τα 40 Ευρώ στα 80 Ευρώ. Ακόμη οι ΠΑΕ , που είναι ανώνυμες εταιρίες χρηματοδοτούνται από την ΕΠΟ για ψηφοθηρικούς λόγους και όχι το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.

Πρόταση του Αριστείδη Ματσούκα  είναι, εάν θα ήθελε η ΕΠΟ να ενισχύσει ποδοσφαιριστές νεαρών ηλικιών είναι να οργανώσει και να χρηματοδοτήσει ένα παιδικό πρωτάθλημα  των ομάδων της Γ΄ Εθνικής και να γίνονται  αγώνες μεταξύ αυτών.

Χαρακτηριστικά στον τρόπο λειτουργίας της ΕΠΟ, ανέφερε ο Αριστείδης Ματσούκας ένα γεγονός που παράγοντας του Εδεσσαϊκού στον αγώνα της ομάδας του με τα Γιαννιτσά τιμωρήθηκε με οκτακόσια Ευρώ πρόστιμο και στέρηση εισόδου για τρεις μήνες στους αγωνιστικούς χώρους ,γιατί γρονθοκόπησε το διαιτητή ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο,  ενώ θα έπρεπε να τιμωρηθεί με  διαφορετική ποινή βάσει  άλλου άρθρου. Η Νίκη Αγκαθιάς  διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση αυτή,  με καθυστέρηση εισόδου στον αγωνιστικό χώρο πέντε λεπτών στον αγώνα της με τον Αλμωπό Αριδαίας και τιμωρήθηκε με το ποσό των πεντακοσίων Ευρώ . Θύμισε στο σώμα της Γενικής Συνέλευσης  ότι αντιπρόεδρος της ΕΠΟ είναι ο πρόεδρος της ΕΠΣ Πέλλας,  Αντωνίου Αστέριος.

Η Νίκη Αγκαθιάς είναι από τις λίγες ομάδες της Γ΄ Εθνικής που δεν αποβλήθηκε ποδοσφαιριστής της,  στη διάρκεια του πρωταθλήματος και χρειάστηκε να πληρώσει περίπου τριακόσια Ευρώ για κίτρινες κάρτες με την απειλή,  ότι εάν δεν τακτοποιήσει οικονομικά το θέμα αυτό θα αποβληθεί από την κλήρωση.

Στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης έκανε ερώτηση ο πρόεδρος του Αγροτικού Αστέρα Πλατέος, Πόλυς Καζαντζίδης,  γιατί άλλαξε η ηλικία των νεαρών ποδοσφαιριστών που θα πρέπει να συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα της Α΄ Κατηγορίας.

Η πρόεδρος του Ατρόμητου Διαβατού πήρε το λόγο και απευθύνθηκε στο πρόεδρο της Επιτροπής Διαιτησίας,  καθώς τον επισκέφθηκε στο χώρο της ΕΠΣΗ με σκοπό να τον δει και τη «σνοπάρισε » όπως είπε χαρακτηριστικά , Η πρόεδρος του Διαβατού διαμαρτυρήθηκε ακόμη ,γιατί όπως ανέφερε « Κυριακή παρά Κυριακή ορίστηκε ο ίδιος διαιτητής να διευθύνει αγώνες της ομάδας της και δεν ήταν τυχαίο »

Μέρος στη συζήτηση πήρε και ο εκπρόσωπος του ΦΑΣ Νάουσας.  λέγοντας ότι καλά είναι να  επιδοτούνται από το Δήμο και κατά επέκταση από την περιφέρεια όχι μόνο οι πολιτιστικοί σύλλογοι,  αλλά  τα ποδοσφαιρικά σωματεία.

Συγχρόνως έκανε  τρεις ερωτήσεις και η πρώτη  απευθυνόταν στο παρατηρητή του αγώνα ΦΑΣ Νάουσα – Μαρίνα για ένα επεισόδιο που έγινε και επιβλήθηκε καθυστερημένα ποινή  εκατό Ευρώ.

Η δεύτερη ερώτηση ήταν ότι δεν ενημερώθηκαν οι ομάδες τι ποινή επιβλήθηκε στις ομάδες Τρίκαλα – Αγκαθιά  λόγω του ότι διακόπηκε το παιχνίδι και η τρίτη ερώτηση ήταν για το παιχνίδι που αποχώρησε το Ροδοχώρι, πριν καν να ξεκινήσει,  με την ομάδα του ΠΑΟΚ Αλεξάνδρειας και την αφαίρεση  τριών βαθμών.

Ο παράγοντας του Αγροτικού Αστέρα Αγίας Βαρβάρας, Πουλασουχίδης Κώστας,  πήρε στη συνέχεια το λόγο και αναφέρθηκε στους γιατρούς όπου στην αρχή  τους καθιέρωσε η τωρινή διοίκηση και τους αποζημίωσε η ίδια και στη συνέχεια το οικονομικό βάρος να επωμίζονται οι ομάδες και μόνο για φέτος και για πέντε αγωνιστικές θα τους αποζημιώσει η ΕΠΣΗ. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε ο Κώστας Πουλασουχίδης,  ότι το οικονομικό βάρος εάν αναλογιστεί κανείς ότι αφορά όλα τα πρωταθλήματα των Κ12,Κ14, που θα τους αναλάβει επίσημα η ΕΠΣ και Κ16 είναι δυσβάσταχτο να το αντιμετωπίσει μία ομάδα , όταν δεν υπάρχουν έσοδα από εισιτήρια, ενώ θα μπορούσε η ΕΠΟ να μειώσει τις δαπάνες της,  αντί να τις αυξάνει και να διαθέσει τα χρήματα για την οικονομική ενίσχυση των ομάδων.

Ακόμη αναφέρθηκε ο Κώστας Πουλασουχίδης και αναρωτήθηκε για την έκβαση της αγωγής κατά του κ. Καραμελίδη εάν είναι ενημερωμένοι οι σύλλογοι, αφού μέχρι τώρα φημολογείται ότι η ΕΠΣ επιβαρύνεται με πολλές χιλιάδες Ευρώ.

Υπάρχει και μία άλλη υπόθεση παλαιότερη της προπροηγούμενης διοίκησης που έχει καταλογιστεί στα μέλη της χρηματικό ποσό και ρώτησε για να πληροφορηθούν οι παρευρισκόμενοι πού βρίσκεται.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε γυναικείο αγώνα της Αγίας Βαρβάρας όπου ο παρατηρητής δεν ήξερε να κάνει έκθεση.

Σε όλες τις τοποθετήσεις των μελών  απάντησε το Δ.Σ. της ΕΠΣ με πρώτο τον πρόεδρο , Μουρτζίλα Στέργιο  , που είπε χαρακτηριστικά στον πρόεδρος της Αγκαθιάς ότι συνυπογράφει για αυτά που είπε και ισχύουν κατά τα 2/3. Μάλιστα κάλεσε τον Αριστείδη Ματσούκα να καθίσουν μαζί και να προωθήσουν τα αιτήματα, καθώς και άλλοι 11 πρόεδροι άλλων ενώσεων είναι ενήμεροι.

Η απάντηση που πήρε ο πρόεδρος του Πλατέος ήταν ότι η ηλικία διαφοροποιήθηκε  σχετικά με τους νέους σε ηλικία ποδοσφαιριστές,  γιατί προσαρμόστηκε στην εγκύκλιο που αφορά τη Γ΄ Εθνική από την ΕΠΟ.

Ακόμη ο πρόεδρος της ΕΠΣ απάντησε,   ότι για τον αγώνα Τρίκαλα – Αγκαθιά τιμωρήθηκαν και οι δύο ομάδες , αλλά δεν ενημερώθηκαν όπως γινόταν οι άλλες ομάδες,  γιατί η σχετική ενέργεια έχει να κάνει με παραβίαση των προσωπικών δεδομένων.

Για την δικαστική υπόθεση με τον προηγούμενο πρόεδρο κ. Καραμελίδη  είπε,  ότι όταν ανέλαβε η τωρινή διοίκηση δεν υπήρχε κανένα παραστατικό στοιχείο όσο αφορά έσοδα – έξοδα και αναγκάστηκε να προσφύγει στη δικαιοσύνη και όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος : «Αυτό το γεγονός το παρέκαμψε το δικαστήριο και βρέθηκε η Ένωση κατηγορούμενη».

Η άλλη υπόθεση με την προπροηγούμενη διοίκηση είναι στο εφετείο και θα εκδικαστεί στις εννέα Νοεμβρίου.

Στη ροή της συζήτησης πήρε το λόγο ο πρόεδρος της Επιτροπής διαιτησίας, κ Χριστοδούλου και αναφέρθηκε στο γεγονός που έθεσε η πρόεδρος του Διαβατού. Τη στιγμή εκείνη βρισκόταν  στο μάθημα των διαιτητών, μίλησε η πρόεδρος με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής και δεν ενημερώθηκε επίσημα ο κ. Χριστοδούλου από τον πρόεδρο της ΕΠΣ ότι επίκειται συνάντηση μαζί της.

Ακόμη ο πρόεδρος της Ένωσης αναφέρθηκε στην προσπάθεια που κάνει μετά το ατυχές γεγονός της Χαρίεσσας, να  προμηθευτεί η Ένωση με πέντε απινιδωτές, που θα τους κάνουν χορηγία επιχειρηματίες της Ημαθίας. Κάλεσε τις ομάδες να προτείνουν τους αριστεύσαντες μαθητές – ποδοσφαιριστές,  γιατί θα δοθεί βραβείο σε δύο ποδοσφαιριστές από κυρία στη μνήμη του αποβιώσαντος άνδρα της.

Στο τέλος πήρε το λόγο και ο αντιπρόεδρος της Ένωσης κ.  Μαστοροδήμος  Κώστας και ενημέρωσε τη γενική συνέλευση ότι ο ΚΑΠ έχει αλλάξει σε κάποια σημεία . Θα είναι ελεγχόμενος ο αριθμός των παραγόντων που θα βρίσκονται στο γήπεδο. Ακόμη είπε ότι θα γίνουν τρεις ενημερώσεις σε Βέροια, Νάουσα και Αλεξάνδρεια με σκοπό να ενημερωθούν παράγοντες και ποδοσφαιριστές για τις αλλαγές.

Τελειώνοντας  θα ήθελα να καταγγείλω την υβριστική συμπεριφορά στο πρόσωπό μου από « συνάδελφο » δημοσιογράφο της Βέροιας και τον εκφοβισμό  , για την ενημέρωση  που προσφέρουμε όσο χρονικό διάστημα ασχολούμαστε με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.

Δηλώνω ότι τέτοιες συμπεριφορές  με πεισμώνουν περισσότερο  και θα συνεχίσω την ενημέρωσή σας.

Ζήνας Γιάννης