Ένα τεράστιο πάρτι στήθηκε στην αίθουσα «Γ. Κασιμάτης» του ΟΑΚΑ από περίπου 1000 φίλους της ΑΕΚ που βρέθηκαν στο γήπεδο για να δουν την ομάδα τους να πανηγυρίζει την πρόκριση – για πρώτη φορά στην ιστορία του τμήματος χάντμπολ του συλλόγου – σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Και η Ένωση δεν τους χάλασε το χατίρι. Μπορεί να μην νίκησε, αλλά το 23-23 με την Μαδέρια από την Πορτογαλία αρκούσε για να τους οπαδούς της στον έβδομο ουρανό και την ίδια στον τελικό του Challenge Cup.

Άλλωστε, το 29-21 με το οποίο είχε επιστρέψει στις αποσκευές της η ΑΕΚ από την Πορτογαλία πριν από μια εβδομάδα στον πρώτο ημιτελικό ήταν αρκετό για να τη φέρει με το ενάμιση πόδι στον τελικό, αλλά χρειαζόταν και η σωστή διαχείριση ώστε να γίνει και το υπόλοιπο μισό.

Βήμα το οποίο έγινε, όχι με την ίδια απόδοση και διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα όπως στην Πορτογαλία, αλλά με πολλή προσπάθεια ώστε να διατηρηθεί και το αήττητο της «κιτρινόμαυρης» έδρας στην Ευρώπη φέτος.

Στο πρώτο μέρος η ΑΕΚ μπήκε δυνατά προσπαθώντας όπως και στο πρώτο παιχνίδι να αιφνιδιάσει τους Πορτογάλους που όμως αυτή τη φορά παρουσιάστηκαν πιο διαβασμένοι και προετοιμασμένοι.

Οι «κιτρινόμαυροι» πήραν δύο φορές προβάδισμα 3 τερμάτων, μια στην αρχή του αγώνα και μια φορά ακόμη στο τελευταίο δεκάλεπτο του πρώτου ημιχρόνου. Ισάριθμες φορές η Μαδέιρα – παίζοντας προωθημένες άμυνες – μπόρεσε να επανακάμψει και μειώσει στο ένα γκολ εκμεταλλευόμενη την κατά διαστήματα βιασύνη που επέδειχνε η ΑΕΚ επιθετικά (οκτώ λάθη που οδήγησαν σε έξι κλεψίματα από τους Πορτογάλους), αλλά και τα όποια κενά παρουσίαζε αμυντικά. Ακόμη κι έτσι όμως, οι Πορτογάλοι που ταξίδεψαν στην Αθήνα με μόλις 13 παίκτες στην αποστολή, ήταν φανερό πως δύσκολα θα μπορούσαν να κάνουν την οποιαδήποτε ανατροπή των δεδομένων που υπήρχαν μετά την ήττα στην έδρα τους, ειδικότερα από τη στιγμή που η Ένωση έκανε σωστή διαχείριση του αγώνα.

Η Μαδέιρα στο δεύτερο ημίχρονο εμφανίστηκε το ίδιο απειλητική με το πρώτο. Μπορεί η ανατροπή να μην ήταν μέσα στα σχέδιά τους, όμως οι Πορτογάλοι ήθελαν να αποδείξουν ότι η δοαφροά του πρώτου αγώνα ήταν πλασματική. Για πρώτη φορά πέρασαν μπροστά με 20-19 στο 48’ και με 22-21 στο 56’, κι ενώ στο ενδιάμεσο ο Συγγάρης είχε κάνει τέσσερις σερί επεμβάσεις και σε τρεις αιφνιδιασμούς ο Γεωργιάδης δεν κατάφερε να βρει δίχτυα (ένα δοκάρι, δύο αποκρούσεις του Πορτογάλου τερματοφύλακα.

Τελικά η μοιρασιά στο ΟΑΚΑ αποδείχθηκε δίκαιη, αφού και η Μαδέιρα δεν ηττήθηκε για δεύτερη φορά, αλλά και η ΑΕΚ διατήρησε το αήττητο της έδρας της παίρνοντας και την πρόκριση στον τελικό του Challenge Cup, που είναι η τρίτη για το ελληνικό χάντμπολ μετά τον Φίλιππο Βέροιας το 2003 και τον Διομήδη Άργους ο οποίοος το κατέκτησε το 2012.

Ο αντίπαλος της Ένωσης αθ προκύψει από τον άλλο ημιτελικό που θα γίνει την Κυριακή (29/4). Η Ποτάισα Τούρντα υποδέχεται στις 16:30 την Βεστμανάγιερ (Ισλανδία) στη ρεβάνς της νίκης των Ισλανδών με 31-28.

Εφόσον περάσει η Ποτάισα τότε το πρώτο ματς θα γίνει στη Ρουμανία 12 ή 13 Μαΐου και η ρεβάνς στην Ελλάδα 19 ή 20 του ίδιου μήνα, αφού οι Ρουμάνοι είχαν παίξει στην έδρα τους τον δεύτερο τελικό του Challenge Cup πέρυσι με την Σπόρτινγκ Λισαβώνας. Αν προκριθούν οι Ισλανδοί της Βεστμανάγιερ, θα γίνει κλήρωση στο Μαγδεμβούργο την Τετάρτη 2 Μαΐου 2018 για την σειρά των αγώνων.

 ΑΕΚ – ΜΑΔΕΪΡΑ 23-23

Τα πεντάλεπτα: 3-1, 6-4, 8-6, 10-9, 12-9, 13-12 (ημχ.), 15-13, 17-15, 19-17, 21-20, 21-21, 23-23

ΑΕΚ (Νίκος Γραμματικός): Χρ. Νικολαΐδης,Τσικογιαννόπουλος,Πέρρος 2, Γεωργιάδης, Χόγκας 4, Ζαμπούνης 3, Π. Νικολαΐδης 1, Ραντούλοβιτς, Συγγάρης, Χατσίκας, Λόκεν 3, Δομπρής, Βαμβακάς 1, Αργυρού 2, Βραζάλιτσα 2, Μυλωνάς 5

ΜΑΔΕΪΡΑ (Πάουλο Φιντάλγκο): Λίμα 3, Βιέιρα, Μορέιρα 1, Μάρτινς 1, Γκόμες Ν., Σάντος Ντ. 1, Καρβάλιο, Μιράντα 4, Σεμέδο 7, Γκόμες Ζ. 2, Καπντεβίλ, Πίντο 4, Νέκρουσετς.

Διαιτητές: Κιάσκο – Κισέλεφ (Ρωσία) Παρατηρητής: Σοός (Ουγγαρία) Δίλεπτα: 7-2 Πέναλτι: 2/3-0/2

ΠΗΓΗ:e-handball.gr