Η ΔΕΠ/ΟΧΕ αφού έλαβε υπόψη την έγγραφη παραίτηση του σωματείου ΑΟ Ιωαννίνων από την διαδικασία των μπαράζ αποφάσισε, όπως ο πρώτος προγραμματισμένος αγώνας – βάσει της ειδικής προκήρυξης- μεταξύ των ομάδων που κατέλαβαν την 1η θέση στον 4α όμιλο και την 2η θέση στον 4β όμιλο (Πανσερραϊκός- ΑΕ Λήμνου) να μην διεξαχθεί αφού:
Α. Κανένα σωματείο από την Handball Premier (περιόδου 2017-2018) δεν υποβιβάστηκε στον 2ο όμιλο της Α2 Ανδρών, αφού και οι δύο ομάδες που υποβιβάστηκαν (Πανελλήνιος και ΓΑΣ Καματερού) θα αγωνιστούν στον 1ο όμιλο της Α2 Ανδρών.
Β. Βάσει της ειδικής προκήρυξης της Α2 Ανδρών στο άρθρο 4 αναγράφεται η παρακάτω ενότητα:

Ειδική περίπτωση
Εάν την περίοδο 2017-2018 οι 2 τελευταίες υποβιβαζόμενες ομάδες της Handball Premier ανήκουν γεωγραφικά π.χ. στον B΄ όμιλο, τότε εκτός από τις 2 τελευταίες ομάδες του B΄ομίλου της Α2 που υποβιβάζονται (9η και 10η), θα υποβιβαστεί στην Β’ Εθνική και η αμέσως χειρότερη βαθμολογικά ομάδα του ομίλου αυτού, δηλαδή η 8η.
Στην ανωτέρω περίπτωση, η κενωθείσα θέση που προκύπτει στον A’ Όμιλο της Α2 (αφού δεν υποβιβάστηκε καμία ομάδα από την Handball Premier στον όμιλο αυτό) καλύπτεται:
Είτε από ομάδα της Β’ Εθνικής
Είτε από σωματείο που έχει αποχωρήσει από την Handball Premier πριν την έναρξη του πρωταθλήματος 2017-2018 και βάσει Κανονισμού Αγώνων / Γενικής Προκήρυξης αγωνιστικής περιόδου 2017-2018 υποβιβάζεται στην αμέσως κατώτερη κατηγορία.
Το ίδιο ακριβώς αντίστοιχα θα συμβεί και στην περίπτωση που προκύψει κενωθείσα θέση στον Α’ όμιλο της Α2.

Ως εκ τούτου και προκειμένου να διατηρηθεί ο αριθμός των 10 ομάδων στον όμιλο της Α2 Ανδρών -αφού μία ομάδα προβιβάζεται και δύο υποβιβάζονται- και τα τρία σωματεία Απόλλων Καλαμαριάς, Πανσερραϊκός και ΑΕ Λήμνου προκρίνονται στην Α2 Ανδρών Αγωνιστικής περιόδου 2018-2019.