Ο προπονητής της ΑΕ Kαψόχωρας, Σχοινόπουλος Παναγιώτης,  μίλησε στο epilogesnews.gr  για την πορεία της ομάδας του,  αλλά και για τα σχέδια του.

 Μεταξύ άλλων είπε:

– Είχαμε μιλήσει πριν από δύο χρόνια με τον Μάνο Παπαδόπουλο και τον πρόεδρο και τους είχα πει,  ότι θα έρθω να βοηθήσω την ομάδα.  Βρεθήκαμε με το Μάνο τον Παπαδόπουλο και το Βασίλη τον Νικολόπουλο. Η ομάδα ήταν διαλυμένη, ήταν στη Γ΄ κατηγορία. Τους είπα,  ότι θα έρθω να δω το γήπεδο σε τι κατάσταση είναι. Όταν πήγα,  δεν υπήρχε τίποτα,  δελτία δεν υπήρχαν,  υπήρχε μόνο το δικό μου το δελτίο,  που το είχα από παλιά. Τους λέω,  ότι μπορεί να γίνει αυτό που είχα στο μυαλό μου. Εγώ έχω μάθει από μικρός να δουλεύω επαγγελματικά . ότι να ναι και αυτό.  Με δουλειά γίνεται,  ότι γίνεται , ότι έχω καταφέρει στη ζωή μου,  από την οικογένειά μου,  τη δουλειά μου,  που δουλεύω στη ΔΕΗ. Κάτσαμε,  τα βάλαμε κάτω,  βγάλαμε μία αγγελία για τα παιδιά να έρθουν να δοκιμαστούν,  μαζέψαμε 25 παίκτες , οι 18 βγάλαν  πρώτη φορά δελτίο,  δηλαδή αυτό που έγινε φέτος στο Καψοχώρι, δεν το έκανε άλλος προπονητής στον πλανήτη. Βρήκα παίκτες,  οι οποίοι είχαν στοιχεία,  δηλαδή αριστερό μπακ,  είχε αριστερό πόδι. Κάτσαμε και δουλέψαμε πάνω σε βασικά πράγματα . Ξεκίνησα με την προετοιμασία και επτά εβδομάδες πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα.  Αλλιώς είναι ένας προπονητής που έχει ένα ποδοσφαιριστής,  που έχει προετοιμαστεί από προηγούμενες χρονιές,   και όλα αυτά μένουν στο σώμα, απλώς ξεκινάει ο προπονητής ή ο γυμναστής και χτίζει πάνω στο σώμα,,  για τα κρατά στο ίδιο επίπεδο. Τα παιδιά ήταν μέσο όρο 17-18και 16 χρονών. Εγώ τους πέρασα το μήνυμα,  ότι πρέπει να δουλέψετε,  δηλαδή με το πρώτο που μπήκε το πρώτο παιδί, ρου είπα: -Ποιο είναι το όνειρό σου; Τι θέλεις; Γιατί είσαι στην ομάδα; Τα παιδιά με κοιτούσαν με ανοιχτά τα μάτια. Πρώτη φορά έπαιζαν μπάλα. Τους λέω , ότι πρέπει να γίνετε επαγγελματίες,  πρέπει να δουλέψετε,  να βάλετε το κεφάλι κάτω,  ότι μπορώ εγώ,  να σας δώσω τις δικές μου εμπειρίες.  Θα τα πάρετε σαν σφουγγάρι και θα δουλέψετε και θα δείτε ότι στο τέλος η ομάδα θα ανέβει κατηγορία και όντως έγινε,  βέβαια με κάποιες κινήσεις το Δεκέμβριο,  η ομάδα άλλαξε κατηγορία.

– Δηλαδή ξεκίνησες Παναγιώτη από το μηδέν ;

– Από το μείον,  όχι από το μηδέν.  Τα παιδιά όλα ήταν φιλότιμα με καλούς χαρακτήρες , εντάξει είχαμε κάποια σκαμπανεβάσματα.  Εγώ είμαι πρώτη φορά προπονητής. Είδα,  ότι ήταν εντελώς διαφορετικά από ότι όταν έπαιζα μπάλα.  Δεν πίστευα,  ότι η θέση του προπονητή είναι τόσο δύσκολη. Πρέπει να είναι ψυχολόγος για 22 άτομα.  Ο καθένας έχει το δικό του χαρακτήρα,  τους γονείς πρέπει να τους μιλάς,  να μη φουσκώνουν τα μυαλά των παιδιών , να μην δεν παίρνουν αέρα , να πατάς στη γη, ει  να τρώνε και τι να πίνουν, πώς θα κοιμούνται, χίλια δύο πράγματα .

– Τι δυσκολίες συνάντησε στο να συνθέσεις όλα αυτά τα γεγονότα,  πέρα από τον ίδιο τον χαρακτήρα το δικό σου,  που ενδεχομένως να τα έβαλες κάποια στιγμή.

– Οι δυσκολίες ήταν,  ότι πρέπει να πάρεις έναν χαρακτήρα παρθένο πάνω στον αθλητισμό και πρέπει αυτό το χαρακτήρα,  να τον κάνεις πρωταθλητή.  Πρέπει να έχει τον αέρα του νικητή,  ακόμα και να χάσεις δεν πειράζει. Το να χάνεις είναι κέρδος,  γιατί μαθαίνεις από τα λάθη σου,  δεν σημαίνει ότι οι πρωταθλητές,  οι παγκόσμιοι νικητές πάντα νικάνε. Ακόμα και στην ήττα,  πρέπει να βρίσκεις,  να ψάχνεις, τι έφταιγε,  για να γίνεις καλύτερος,  να δουλέψεις και την άλλη φορά να το ξεπεράσεις,  να γίνεις να γίνεις καλύτερος , να κερδίσεις από τις ήττες.  Αυτό ήταν το πιο δύσκολο,  οι παίκτες θα έπρεπε να έχουν τον αέρα του νικητή. Αυτό έγινε στο τέλος,  κάποιοι ήρθαν,  άλλοι φύγαν.

– Βέβαια και ώρα η οποία διεξάγεται το πρωτάθλημα της  Γ΄ ερασιτεχνικής είναι δύσκολο, Κυριακή το πρωί,  είναι δύσκολη ώρα.

– Είναι πολύ δύσκολη ώρα,  για αυτό τα παιδιά,  τους έκανα και κάποιες πρωινές προπονήσεις. Μου αρέσει να δουλεύω επαγγελματικά.  Αυτό εμένα μου έλειπε από πολλούς προπονητές που είχα δει. Εγώ θέλω σε όποια ομάδα και να είμαι ή Γ’  κατηγορία είναι, ή η Α΄ ερασιτεχνική, ή Γ΄ Εθνική ή η Α΄ Εθνική το ποδόσφαιρο για μένα είναι το ίδιο,  έχει μία φιλοσοφία,  πρέπει να δουλέψεις.  Πρέπει δηλαδή το πρωινό σου το παιχνίδι,  επειδή έπαιξα και εγώ πιτσιρικάς,  το πρωί τα πόδια μου δεν άντεχαν.  Τους έκανα κάποιες πρωινές προπονήσεις για να δυον πως είναι,  για να καταλάβουν ότι πρέπει να ξυπνήσουν αν είναι 10:30 να ξεκινήσουν,  στις 7:00. Να φας το πρωινό σου, να χωνέψει ο οργανισμό σου,  να ξυπνήσει το μυαλό σου,  το πνεύμα σου και να ρθεις να παίξεις μπάλα. Γίναν πολλά πράγματα,  τα οποία τα παιδιά πιστεύω τους έβαλα… το σαράκι  μέσα το ποδόσφαιρο. Τώρα αν πας στο γήπεδο,  τους έχω δώσει οδηγίες,  τι θα κάνουν,  πάνε εκεί,  τρέχουν τα παιδιά αυτά,  που παίξαν για πρώτη φορά μπάλα. Η Καψόχωρα μπορεί να σταμάτησε τις  υποχρεώσεις  σαν ομάδα,  αλλά τα παιδιά δεν σταματάνε. Πάνε γυμναστήριο,  τα στέλνουν στο γυμναστήριο.  Τα παιδιά πρέπει να πάρουν μεταγραφές,  να ανέβουν κατηγορίες , τουλάχιστον αυτοί που μπορούν,  δεν θα μπορέσουν όλοι.

– Πώς ο Παναγιώτης Σχοινόπουλος έχει συνδυάσει όλα αυτά,  να είναι προπονητής,  φυσιοθεραπευτής και πρόεδρος.

– Πάντα μου άρεσε,  να παίρνω από κάθε άνθρωπο,  δηλαδή και με σένα τώρα που μιλάμε,  να παίρνω κάτι καλό,  για να ξεκαθαρίζω,  να διώχνω το κακό και δεν μπορείς να δεις όλα καλά,  όλα κακά. Από προσωπικές εμπειρίες,  έχω παίξει μεγαλύτερες ομάδες,  έτυχα προπονητές που έπαιζαν στην Α’  εθνική, μας μιλούσαν. Ο πατέρας μου για μένα ήταν ο μεγαλύτερος δάσκαλος. Ο πατέρας μου ήταν προπονητής. Στα παιδικά μου χρόνια, όταν ήμουν στην Αλεξάνδρεια,  επί Τσάρτα,  είχαμε 10 πρωταθλήματα ,  δηλαδή όλα τα συστήματα που παίζαμε εμείς  το 1983 και το 1900 ήτανε φυτεμένα μέσα στο DNA από μικρό. Τα παιδιά τώρα τα μαθαίνουν  αυτά τα πράγματα.

– Εσύ βασικά έχεις εμπειρίες από το ποδόσφαιρο . Θα ήθελα να μου πεις ορισμένες εμπειρίες και πού έπαιξες μπάλα;

Δείτε και ακούστε τη συνέχεια της συνέντευξη από πρώτο χέρι…

Συνέντευξη με τον προπονητή της ΑΕ Καψόχωρας , Σχοινόπουλο Παναγιώτη

Posted by Giannis Zinas on Tuesday, May 28, 2019