Ο προπονητής και ιδρυτής της Ακαδημίας του Αστέρα Αλεξάνδρειας, Πόλυς Χουρσουζίδης, μας παραχώρησε την παρακάτω συνέντευξη.
– Καλησπέρα Πόλυ.
-Καλησπέρα.
-Πώς ξεκινάει η φετινή χρόνια. Σε τι κατάσταση βρίσκεται η ομάδα, η Ακαδημία;
-Καταρχήν θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μας δίνετε και πάλι να είμαστε σε επικοινωνία . Η χρονιά μας ξεκίνησε, όσον αφορά το κομμάτι το διοικητικό με την προσθήκη του καινούργιου μας προέδρου του κυρίου Φωτόπουλου. Δεν έχουμε αλλάξει τίποτα, όσο αφορά το προπονητικό τιμ. Όσο αφορά τη διαχείριση των προπονητών είμαστε πρωτοπόροι, γιατί είμαι κατά των αλλαγών, όσο αφορά τους συνεργάτες. Όλοι οι συνεργάτες μου έχουν πάνω από δέκα χρόνια παρουσίας στην Ακαδημία. Αυτό σημαίνει, ότι έχω εμπιστοσύνη στα παιδιά αυτά, γιατί παράγουν ένα πολύ αξιόλογο έργο. Όσο αφορά προπονητικά βαδίζουμε με την ίδια συνταγή, από κει και πέρα προσπαθούμε κάθε χρόνο να είμαστε πάρα πολύ ανταγωνιστικοί. Η περσινή χρονιά κύλησε πάρα πολύ όμορφα. Πήραμε το πρωτάθλημα στην Κ14 και νομίζω ότι όταν βάζεις υψηλούς στόχους και δουλεύεις, νομίζω ότι κάποια στιγμή ανταμείβεσαι. Αυτά όσο αφορά το κομμάτι της περσινής χρονιάς. Φέτος ξεκινήσαμε την παρουσία μας με το μεγάλο μας χορηγό , την agro Φωτόπουλος, γεωργικά μηχανήματα, όσο αφορά το κομμάτι του σπόνσορα. Παρουσιάσαμε όλους τους προπονητές στα αγωνιστικά τμήματα. Πιστεύω ότι κάναμε μία πάρα πολύ καλή επαγγελματική παρουσίαση. Στόχος μας είναι να πρωταγωνιστούμε σε όλα τα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Ημαθίας και νομίζω ότι είμαστε σε πάρα πολύ καλό επίπεδο.
-Να διαβάσω το μήνυμα που στέλνει ο Γκόγκιτς, που λέει: «Ο καλύτερος άνθρωπος που υπάρχει στην Ημαθία και ο πιο σωστός προπονητής που καθοδηγεί τα παιδιά για ένα καλύτερο μέλλον και ένα καλύτερο αύριο. Συγχαρητήρια κύριε Πόλυ και σου εύχομαι καλή σεζόν, χωρίς τραυματισμούς και μόνο επιτυχίες στα παιδιά.» Αυτά λέει ο Γκόγκιτς.
-Ευχαριστώ πολύ.
-Τους στόχους τους οριοθέτησε, τους είπατε, περιμένετε όλο και κάτι περισσότερο. Υπάρχει βέβαια το θέμα με την Κ16, που είναι η αιχμή του δόρατος στην όλη προσπάθεια, την οποία κάνουν οι Ακαδημίες. Υπάρχει και μία ηλικία της Κ17, που μας λέει ο Παπαδόπουλος ο Φώτης, που θα συμμετάσχει στο πρωτάθλημα της Θεσσαλονίκης, μία και δεν υπάρχει κάποιο αντίστοιχο στην περιοχή μας και χάνονται αυτά τα παιδιά της ηλικίας των 17 χρονών. Θα ήθελα λίγο το σχόλιο σου.
-Κοιτάξτε να δείτε, θεωρώ, ότι σε όλες της ΕΠΣ, των Ποδοσφαιρικών Σωματείων, όταν υπάρχουν πολλά παιδιά, όσο αφορά Κ15 , Κ16 και Κ17 είναι καλό, για όλα τα παιδιά, γιατί ηλικιακά βρίσκουν μία ποδοσφαιρική στέγη, εδώ στην Ημαθία το ανώτερο είναι μέχρι την Κ16, με αποτέλεσμα κάποια ομάδα που έχει πάρα πολλά παιδιά ηλικιακά στην Κ17 μπορεί να πάρει μέρος σε ένα άλλο πρωτάθλημα σε μία άλλη ΕΠΣ, και νομίζω ότι κατεβαίνουν αυτές οι ομάδες στη Θεσσαλονίκη. Εμείς αυτή τη στιγμή, σαν ομάδα, δεν έχουμε παιδιά 17 χρονών πάρα πολλά για να πλαισιώσουμε ένα αγωνιστικό τμήμα, με αποτέλεσμα να αρκούμαστε στην Κ16. Ευελπιστούμε, αν κάτι αλλάξει, όσον αφορά το κομμάτι των εσόδων και των εξόδων στο σύλλογό μας, θα μπορέσουμε αύριο να δημιουργήσουμε, αν μπορούμε και του χρόνου ένα τμήμα ανδρικό, το οποίο φυσικά θα αγωνίζεται ηλικιακά 17-18 χρόνων και θα είναι ακόμα καλύτερα για τα παιδιά αυτά. Υπάρχει ένα θέμα εδώ στην Ημαθία, ότι δεν υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά στην ηλικία 17 ετών για να πλαισιώνουν το πρωτάθλημά της , αλλά το βρίσκω θετικό,όταν μία ομάδα πληρεί τους όρους να έχει 15-16 παιδιά στην Κ17, γιατί να μην πάρει μέρος στο πρωτάθλημα, όπως γίνεται στη Θεσσαλονίκη.
-Να πω και να αναφερθώ τον πρόεδρο τον Φωτόπουλο, τον Κώστα. Όπως είπες Πόλυ, δίνει μία διαφορετική χροιά στην παρουσία του στα ποδοσφαιρικά δρώμενα των Ακαδημιών της Ημαθίας. Τι προσδοκά; Τι βλέπεις να δίνει ο πρόεδρος; Τι είναι αυτό, το οποίο θα δώσει περισσότερη ώθηση στην Ακαδημία;
-Ο Κώστας, ο Φωτόπουλος είναι ένας άνθρωπος πάρα πολύ δραστήριος, γιατί έπαιζε και παλιά μπάλα. Πιστεύω, ότι είναι ένας άνθρωπος με πάρα πολύ φρέσκες ιδέες. Θέλει να γίνεται πάντα στο σύλλογο μας το καλύτερο και νομίζω ότι στη δεύτερη συνεχόμενη παρουσία του στην ομάδα, προσπαθούμε και εμείς μέσα και από την εμπειρία μας τόσα χρόνια που φτιάχνουμε όλο τον προγραμματισμό, να έχουμε μία πάρα πολύ καλή συνεργασία. Αυτό είναι προς όφελος της Ακαδημίας και των παιδιών. Ήδη θέλω να σας πω, ότι προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε το χώρο των αποδυτηρίων, τους αγωνιστικούς χώρους, ώστε να παρέχουμε την καλύτερη εικόνα προς τα παιδιά αγωνιστικά και μέσα στα αποδυτήρια, ούτως ώστε σιγά-σιγά να αλλάζουμε επίπεδο για να πηγαίνουμε πάντα προς το καλύτερο. Αυτό το αντλούμε και από τον πρόεδρο, γιατί ότι έχουμε πει μέχρι τώρα είναι αρωγός στην προσπάθειά μας. Νομίζω, ότι αυτή η συνεργασία μας μόνο οφέλη μπορεί να έχει για την Ακαδημία μας.
-Υπήρχε μία φήμη, ότι θα αλλάξετε έδρα, γήπεδο.
-Δεν έχουμε σκοπό να αλλάξουμε τη φυσική μας έδρα. Είναι στο νησί Ημαθίας. Απλά έχουμε κάποια προβλήματα το χειμώνα, λόγω του ότι επιβαρύνονται τα γήπεδά μας. Θέλουμε η Κ16 με την Κ14 να έχουν καλά γήπεδα, δηλαδή οι αγωνιστικοί χώροι να είναι καλοί, για να μην επιβαρύνονται με τις βροχές. Κάνουμε μία προσπάθεια εκεί στα Καβάσιλα, να μπορέσουμε να πάρουμε εκείνο το γήπεδο, να το φτιάξουμε σιγά-σιγά σε συνεργασία με την ΑΕΚ Καβασίλων, την καινούργια ομάδα που δημιουργήθηκε, για να μπορούμε να έχουμε ένα γήπεδο, το οποίο όταν οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν, να πηγαίνουμε εκεί, δηλαδή να έχουμε καλό αγωνιστικό χώρο, για αυτό επιλέξαμε να πάμε σε ένα άλλο γήπεδο.
-Θα έχετε αυτή την εναλλακτική δυνατότητα για το χειμώνα.
-Ναι μπράβο.
-Δεν μπορώ να μη δε ρωτήσω για το ενδιαφέρον, που είχε δείξει ο Πόλυς, ο Χουρσουζίδης, με το Δημήτρη, τον Πετκάκη και ενδεχομένως με το Φωτόπουλο τον Κώστα, να αναλάβετε κάποια στιγμή την τύχης της Αλεξάνδρειας, την ομάδος που είναι ανενεργή στην πόλη της Αλεξάνδρειας. Μία τέτοια ερώτηση τη δεδομένη στιγμή είναι άκαιρη;
-Κοίταξε να δείτε, από πέρυσι το Δεκέμβριο είχαμε κάνει μία κουβέντα με τους συνεργάτες μου και είπαμε αν είναι δυνατόν να μπορέσουμε, τα βάλαμε κάτω, είδαμε αυτή τη στιγμή, επειδή προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε και να βελτιώσουμε κάποια πράγματα, όσο αφορά την Ακαδημία, ότι δεν είμαστε ακόμα ώριμοι να ξοδέψουμε χρήματα, να δαπανήσουμε χρήματα για κάποια άλλη ομάδα, με αποτέλεσμα να μείνει το θέμα στάσιμο. Αυτά τα λίγα χρήματα, τα οποία μπορούμε να βάλουμε, να τα βάλουμε εδώ στην Ακαδημία. Βελτιώνουμε κάποιους χώρους, γιατί νομίζουμε, ότι πρέπει εδώ να δώσουμε τη μεγάλη βαρύτητα. Ήδη έχουμε στο στόχαστρό μας, θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα καινούργιο γυμναστήριο, το οποίο απαιτεί κάποια χρήματα και νομίζω είναι καλύτερα να επενδύεις πάνω στο κομμάτι το δικό σου, παρά να επενδύσεις κάπου αλλού, που περισσότερο κακός μπορείς να γίνεις, παρά καλός.
– Ενδεχομένως από την απήχηση της πρότασης σας, να έρθετε στα πράγματα της Αλεξάνδρειας είναι αυτή η αρνητική θέση, την οποία έχετε.
-Νομίζω, ναι.
-Δεν υπήρχε δηλαδή, θετική ανταπόκριση;
-Κοιτάξτε να δείτε, ο σύλλογος αυτός εδώ και πολλά χρόνια, ποδοσφαιρικά αυτή η πόλη ταλανίζεται πάρα πολύ άσχημα ποδοσφαιρικά. Είναι κρίμα μέσα σε μία πόλη 25 χιλιάδων κατοίκων να μην υπάρχει μία βιτρίνα ποδοσφαιρική με το όνομα της Αλεξάνδρειας. Είναι λυπηρό, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ένας σύλλογος να μας εκπροσωπεί , γιατί όλοι εμείς από τις Ακαδημίες εδώ γύρω, τον καιρό αυτό θα μπορούσε να προωθήσει κάποια παιδιά δικά μας, με αποτέλεσμα δεν βρίσκουν εύκολα ποδοσφαιριστές ποδοσφαιρική στέγη. Είναι καλό όμως, που υπάρχουν εδώ στην περιοχή μας, όπως είναι η Αγκάθια, τα Τρίκαλα και κάποιες άλλες ομάδες, που κρατάνε υψηλό το επίπεδο το ποδοσφαιρικό, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά σαν τα δικά μας, να βρίσκουν ποδοσφαιρική στέγη σε αυτές τις ομάδες, γιατί αν δείτε, στο σύλλογο τον Μέγα Αλέξανδρο Τρικάλων, αυτή τη στιγμή, έχει γύρω στα εννέα παιδιά από τον Αστέρα Αλεξάνδρειας και μπράβο στους ανθρώπους. Μπορέσανε και κρατήσανε και βγάλαν την ομάδα στη Γ΄ Εθνική και είναι και καλό, γιατί τα δικά μας τα παιδιά,  τα βλέπουμε να ανεβαίνουν ποδοσφαιρικά σιγά-σιγά.
-Αξίζουν συγχαρητήρια στην προσπάθειά σας , την πολύχρονη που κάνετε και αυτό πρέπει να το εξάρουμε, αλλά και στο Μέγα Αλέξανδρο Τρικάλων, που επενδύει σε νέους ποδοσφαιριστές.
-Και η Νίκη Αγκαθιάς βλέπω, ότι κάνει μία στροφή φέτος στο μεγαλύτερο το ποσοστό των ποδοσφαιριστών. Είναι μικρές ηλικίες, δηλαδή παιδιά ταλαντούχα, να δείξουν τις αρετές τους. Νομίζω, ότι είναι καλό για την περιοχή μας, γιατί πολλά παιδιά μπορούν και βρίσκουν ποδοσφαιρική στέγη σε αυτές τις ομάδες, σε ένα πρωτάθλημα πάρα πάρα πολύ ανταγωνιστικό.
-Να μην ξεχάσω να διαβάσω το μήνυμα που στέλνει ο Τζορντάνι, ο Ιορδανίδης και λέει: « Καλή επιτυχία Πόλυ σε σένα και στο Φωτόπουλο και να υπάρχει υγεία και να βγάζεις καλούς παίκτες »
-Ευχαριστώ πάρα πολύ και εγώ. Θα ήθελα να πω σε όλες τις ομάδες της ΕΠΣ Ημαθίας , γενικά στις ομάδες της Ελλάδος, θα ήθελα να πω, να έχουν μία καλή ποδοσφαιρική χρονιά. Το πιο βασικό από όλα είναι να έχουν την υγεία. Να είναι υγιείς οι αθλητές μας. Να είναι γεροί και να μπορούν να χαίρονται αυτό που κάνουν. Ειδικά στους παράγοντες, για το κουράγιο που έχουν , που ασχολούνται ειδικά με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Είναι ήρωες για μένα, γιατί μέσα από το υστέρημά τους, στερούν κάτι από τον εαυτό τους και να τα βάζουν στις ομάδες. Νομίζω ότι υγεία είναι το παν για όλους μας, για να έχουμε το κουράγιο, να συνεχίσουμε.
-Θα ήθελα να πω και κάτι τελευταίο. Δεν θα μας δοθεί ξανά ευκαιρία να θίξουμε αυτό το θέμα, είναι το θέμα της γενικής συνέλευσης της ΕΠΣ Ημαθίας, μία συνέλευση που δεν γίνεται ή γίνεται μέσα από θέματα τα οποία ανακοινώθηκαν, τα οποία δεν είναι θέματα συζήτησης των ομάδων, απλώς θέματα διαδικαστικού χαρακτήρα. Δεν ξέρω, αν τα έχεις δει Πόλυ τα θέματα. Θα ήθελα τη θέση σου για τη γενική συνέλευση.
-Κοιτάξτε να δείτε, όσο αφορά τις γενικές συνελεύσεις, τις έχω παρακολουθήσει εδώ και 25 χρόνια, όλες. Καταρχήν θα ήθελα κάποια στιγμή να αλλάξουν κάποια πράγματα, δηλαδή η ΕΠΣ Ημαθίας να μπορεί να έχει να μας παρουσιάσει ένα πλάνο, όσον αφορά τα πρωταθλήματα, όσο αφορά το ποδόσφαιρο της Ημαθίας να είναι πάντοτε προς το καλύτερο. Θεωρώ, ότι ενώ είναι άνθρωποι με καινούργιες και φρέσκες ιδέες, να μπορέσουν να δώσουν το κάτι παραπάνω. Το πιο βασικό είναι αυτό. Εμένα δεν με αφορά πάντα αν ξόδεψαν 5.000 ή 2000 ευρώ, εμένα με φορά να υπάρχει ένα αγωνιστικό πλάνο με βάση τα πρωταθλήματα, γιατί είμαστε πάρα πολύ πίσω σαν Ένωση, όσον αφορά τους αγωνιστικούς χώρους και πράγματα τα οποία είναι βασικά για ένα ποδοσφαιριστή. Πάνω εκεί θέλω να υπάρχουν καλύτερες βελτιώσεις και καλύτερη παρουσία. Τώρα από κει και πέρα, θα δούμε τι θα πουν οι άνθρωποι στη Γενική Συνέλευση για τις Ακαδημίες. Η Ένωση Ακαδημιών έχει δώσει κάποιες προτάσεις για να γίνουν τα πρωταθλήματα της υποδομής και περιμένουμε απαντήσεις.
-Να σε ευχαριστήσω καλή ποδοσφαιρική χρονιά.
-Επίσης κύριε Γιάννη, θα ήθελα να πω κάτι, που ξέχασα . Η Ακαδημία του Αστέρα Αλεξάνδρειας θα φτιάξει ένα μεγάλο τουρνουά με ηλικίες Κ14 και Κ16  στις 6 ,7 και 8 Σεπτεμβρίου στις εγκαταστάσεις του γηπέδου, στο Νησί. Θα είναι μία πάρα πολύ καλή ποδοσφαιρική γιορτή με τις νεαρές ηλικίες. Περιμένουμε όλο τον κόσμο εκείνο το διάστημα.
-Μέχρι τότε θα τα ξαναπούμε.
-Ευχαριστώ πολύ.
Δείτε από πρώτο χέρι τη συνέντευξη.