Ο Γκαγκούδης ο Γιώργος ανέλαβε τις τέσσερις τελευταίες αγωνιστικές την ομάδα του Φιλίππου Αλεξάνδρειας ως προπονητής. Μιλήσαμε μαζί του σε μία συνέντευξη που αξίζει τον κόπο να την ακούσετε από πρώτο χέρι. Μεταξύ άλλων είπαμε:

Ανέλαβα ως προπονητής τις τελευταίες τέσσερις αγωνιστικές την ομάδα του Φιλίππου Αλεξάνδρειας. Η ομάδα ήταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Ακουγόταν ότι οι παίκτες σταματάνε. Εγώ με τον Σάκη τον Πασχαλίδη πήγαμε κοντά στην ομάδα να βοηθήσουμε τον πρόεδρο,  γιατί τελευταία ήταν μόνος, μαζί με το Γιώργο το Θεοχάρη και να τελειώσει αξιοπρεπώς το πρωτάθλημα. Αυτό τα καταφέραμε πιστεύω, γιατί την πρώτη εβδομάδα που πήγαμε κάναμε και τρεις προπονήσεις πριν το ματς με τη Νάουσα. Από κει και πέρα η ομάδα δεν έκανε καθόλου προπόνηση και πηγαίναμε από Κυριακή σε Κυριακή για να τελειώσει το πρωτάθλημα.

 Εάν θέλουμε να κάνουμε κριτική σε όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος ίσως θα ρίξουμε την ευθύνη, όπως όλοι μας,  στον πρόεδρο. Αλλά το θέμα δεν είναι μόνο ο πρόεδρος , είναι μία κατάσταση που διαμορφώθηκε και την ανέχθηκε όλος ο ποδοσφαιρικός κόσμος της Αλεξάνδρειας. Είναι σωστή η τοποθέτησή μου αυτή;

Εγώ θα έλεγα ότι η περίπτωση του προέδρου και του κάθε προέδρου που αναλαμβάνει μία ομάδα την σημερινή εποχή μπορούμε να τον χαρακτηρίσουμε σαν ήρωα. Γιατί ειδικά τη σημερινή εποχή να βάζεις λεφτά από την τσέπη είναι δύσκολο πράγμα. Αυτός ο άνθρωπος έβαλε λεφτά από τη τσέπη του, στον αγωνιστικό τομέα δεν φταίει μόνο ο πρόεδρος. Ο πρόεδρος έχει τη διοικητική ευθύνη, αλλά από κει και πέρα φταίνε και όσοι εμπλακήκανε στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Μερίδιο ευθύνης έχουνε οι εκάστοτε προπονητές που περάσανε, οι ποδοσφαιριστές που αγωνιστήκανε. Όλοι έχουν ένα κομμάτι ευθύνης. Η ομάδα ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Πολλές μεταγραφές. Δεν περπάτησε από την πρώτη αγωνιστική. Και άμα στραβώσει το κλίμα από την αρχή,  όλα λάθος βγαίνουν.

Εγώ θα έλεγα ότι  ο πρόεδρος προσπάθησε, ίσως από απειρία,  έκανε κάποια λάθη . Εγώ θα έλεγα μπράβο γιατί ασχολήθηκε,  γιατί σε αυτή την εποχή δύσκολα βρίσκεις ανθρώπους να ασχοληθούν διοικητικά και να βάλουν  λεφτά από τη τσέπη. Το ίδιο ισχύει και για το Γιώργο το Θεοχάρη , ο οποίος ήταν δίπλα στον Σαμαρά και είχε αναλάβει  όλο το χαρτοβασίλειο για να λειτουργήσει η ομάδα. Αυτοί οι δύο  άνθρωποι ήταν μέχρι το τέλος, Προσπαθήσανε, Τώρα εάν δεν βγήκε καλά η χρονιά στο τέλος,  τι να κάνουμε,  αυτά έχει το ποδόσφαιρο.

Δεν υπήρξαν τοπικοί ποδοσφαιριστές από την Αλεξάνδρεια. Την τελευταία στιγμή ζητήθηκε η βοήθεια κάποιων παιδιών όπως και η δική σου. Αυτό ήταν θετικό αρνητικό πώς το είδες;

Πριν να ξεκινήσει η σεζόν,  εμείς οι του ποδοσφαίρου, να πω προσωπικά για μένα, εγώ είχα πει, η δικιά μου πρόταση ήτανε να μείνει η περσινή ομάδα με τα δικά μας παιδιά, να μαζευτούν και άλλα παιδιά, Να μη βγει η ομάδα στη Γ΄ Εθνική πέρυσι, γιατί πρώτα κάνεις ομάδα και μετά πρωταθλητισμό, να κάνουμε μία ομάδα σωστή , να λειτουργεί σωστά , με μικρό μπάτζετ και όταν λειτουργεί  σωστά και κάνεις παραγωγή παικτών. Το πρωτάθλημα έρχεται μόνο του. Εάν έβγαινε φέτος η ομάδα στη Γ΄ Εθνική και ας πούμε ότι έπεφτε θα πήγαινε στη Δ΄ Εθνική που θα δημιουργηθεί. Θα ήταν πιο καλά. Ανεξάρτητα από αυτό όμως ο ρόλος των επαρχιακών ομάδων είναι η παραγωγή παικτών και όχι παραγωγή πρωταθλημάτων. Εγώ νομίζω ότι ο πρόεδρος  εδώ έκανε  λάθος. Ήθελε να ανεβάσει την ομάδα και του βγήκε λάθος.

Ήταν ότι έκανε λάθος ο πρόεδρος ή ότι δεν άκουγε;

Αυτό δεν το ξέρω το ξέρει η διοίκηση. Όταν υπάρχει μία διοίκηση επτά οκτώ άτομα κάθονται συζητάνε, Βλέπουν τα συν , βλέπουν τα πλην και αποφασίζουν. Δεν ξέρουμε τι συζητούσε η διοίκηση. Η δικιά μου άποψη είναι ότι οι επαρχιακές ομάδες σκοπός είναι να παράγουν παίκτες. Έβλεπα το παιχνίδι Πανεγειάλειος – Παναχαϊκή και έπαιζε ένα παιδί από την Αλεξάνδρεια ο Κυνηγόπουλος. Προχτές έπαιζε στον ΟΦΗ ο Μάνος από τα Τρίκαλα. Τώρα εάν παίζει η ομάδα στη Γ΄ Εθνική ή Δ΄ Εθνική εμένα δεν μου λέει τίποτα.

Η αυριανή μέρα για το ποδόσφαιρο αυτό το στίγμα πρέπει να έχει. Να ψάξουμε ποδοσφαιριστές. Να γίνει μια ομάδα αξιόλογη. Είσαι κοντά στον πρόεδρο θα θέλαμε να μας πεις  τι σκέπτεται , τι θα γίνει αύριο;

Εμείς κάθε χρόνο είμαστε με την οποιαδήποτε διοίκηση κοντά. Είμαστε υπέρ της ομάδας σε όποια κατηγορία και να είναι. Επειδή του χρόνου η ομάδα θα παίζει Α1 κατηγορία , πρέπει να μαζευτούν τα παιδιά της περιοχής και να καθίσει η ομάδα στην Α1 ένα χρόνο, δύο χρόνια. Μόνο του θα έρθει το πρωτάθλημα. Η άνοδος στην Δ΄ Εθνική για την Αλεξάνδρεια είναι μία χαρά. Τα λεφτά που θα δοθούν για το ποδοσφαιρικό team , να δοθούν σε παίκτες για τα έξοδά τους για  ένα χαρτζιλίκι και ο σκοπός τους θα είναι,   « Το όνειρό τους » να παίξουν σε μία μεγαλύτερη ομάδα. Και όχι να πάνε στην Αλεξάνδρεια για να βγάλουν μεροκάματο. Για να γίνει μία καλή ομάδα θα πρέπει να βρεθεί ένα προπονητής γνώστης , γιατί συνήθως στον ερασιτεχνισμό,  ρωτάμε και θέλουμε να πάρουμε κάποιο προπονητή  με τα πολύ λιγότερα λεφτά, ενώ αυτός δεν  καμία « συγγένεια»  με το ποδόσφαιρο. Τα λεφτά πρέπει να δοθούν στο προπονητικό team και στην οργάνωση και όχι στους παίκτες.

Αυτό είναι το μήνυμα το δικό σου. Δεν αποφεύγω να σε ρωτήσω για την τελευταία αγωνιστική. Τι έγινε; Ακούστηκαν πολλά. Η ομάδα δεν θα πήγαινε στον Λαγκαδά.

Εγώ το Σάββατο το πρωί που μίλησα με τον Αβραμόπουλο, τον αρχηγό της ομάδας,  μου είπε ότι δεν θα κατέβει η ομάδα , γιατί τα παιδιά από την Κατερίνη δεν έρχονται. Την Κυριακή κατά τις δώδεκα το μεσημέρι πάλι με πήρε τηλέφωνο  και μου είπε ότι μαζευτήκαμε έξι άτομα να πάμε στο Λαγκαδά.Του λέω:

– Με έξι άτομα δεν μπορείς να πας. Εγώ δεν χρειάζομαι να έρθω,  να κάνω τι; Με έξι άτομα;

Με έξι άτομα δεν γίνεται να παίξεις,  γιατί χρειάζονται επτά και πάνω. Σε κάποια στιγμή ενεργοποιήθηκε ο πρόεδρος . Μάζεψε τους παίκτες και έμαθα εκ των υστέρων κατά τις τρεις  η ώρα ότι ξεκίνησαν να πάνε στον Λαγκαδά. Εγώ δεν θα πήγαινα ούτε με έξι, ούτε με εννέα ποδοσφαιριστές. Τι θα έκανα; Δεν χρειάζεται προπονητής.

Είχε ανακοινωθεί από τα seit ότι η ομάδα δεν θα κατέβει καθόλου. Μου κάνει εντύπωση αυτό που λέει  ο αρχηγός είπε ότι: :  « Τα παιδιά από την Κατερίνη δεν έρχονται»  

Οι ποδοσφαιριστές έκαναν λάθος. Η ομάδα θα έπρεπε να κατέβει κανονικά. Για τους λόγους που επικαλούνται και λένε δεν ερχόμαστε είναι λάθος. Δηλαδή  λένε ότι ο πρόεδρος μας χρωστάει λεφτά, παράδειγμα ο Σκυλοπίδης είχε συμφωνία να πάρει επτά χιλιάδες και πήρε έξι, δεν σημαίνει ότι είναι απλήρωτος,  όταν από τον Ιανουάριο και μετά  έκανε μία προπόνηση την εβδομάδα και τον τελευταίο μήνα δεν έκανε καμία. Έχει να πάρει ένα χιλιάρικο και δεν κάνει τις προπονήσεις και θέλει να πληρωθεί; Στη Βέροια δεν είχαν να φάνε οι ποδοσφαιριστές και διέλυσε η ομάδα. Στην κατάσταση που ήταν η ομάδα ,για τον πρόεδρο που έδωσε από τα επτά τα έξι ήταν άθλος. Λίγη ανθρωπιά δεν υπάρχει και λέει δεν παίζω.

Είναι και αυτή μία άποψη. Είδαμε ότι τελικά την « παρτίδα»  ήρθαν να τη σώσουν πρόσωπα από τη Αλεξάνδρεια, όπως εσύ και άλλα παιδιά, ας γίνει παράδειγμα. Αυτοί πονάνε την ομάδα, οι άλλοι που έρχονται να παίξουν μπάλα είναι ποδοσφαιριστές που ψάχνουν σωματεία ΟΑΕΔ.

Όταν ήρθα στην Αλεξάνδρεια δέκα οκτώ χρονών, ο Τάσος ο Τσιάρτας είχε είκοσι μεταγραφές από τα γύρω χωριά. Αυτό σημαίνει ότι έφερναν στο γήπεδο διακόσιους φιλάθλους, συγγενείς , φίλους και γνωστούς. Τώρα όταν έρχεται ένας ποδοσφαιριστής από την Πάτμο. Τι δουλειά έχει εδώ;

Θα πρέπει να ρωτήσουμε τον πρόεδρο που τον έφερε.

Από ότι ξέρω τον έφερε ο Πάππας ο προπονητής.

Κάποια στιγμή θα πρέπει να μιλήσουμε και με τον πρόεδρο. Να βγει να μιλήσει, να πει την άποψή του. Να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν και όλων των υπολοίπων  γιατί δεν είναι χαμένη « η παρτίδα » μόνο από αυτόν.

Πιστεύω ότι ο πρόεδρος αδίκησε τον εαυτό του.

Είσαι κοντά τον ξέρεις,  μιλάτε…. Να σου ευχηθώ καλή Ανάσταση

Καλή Ανάσταση. Ευχαριστώ.

Ακούστε τη συνέντευξη από πρώτο χέρι…