Στην οροσειρά της  Γιακούπιτσα ή Μόκρα , και στην ψηλότερη κορφή της την «Solunska Glava» στα 2540 μέτρα υψόμετρο ανέβηκε την Τετάρτη 29 Αυγούστου , η γνωστή ορειβατική τριανδρία από την πόλη μας , οι : Γιώργος Καισαρίδης , Κώστας Μάϊνος και Θωμάς Mητσκόπουλος.  Με σημείο εκκίνησης το ορειβατικό καταφύγιο “Ceples” στα 1450 μέτρα υψόμετρο , και με μήκος διαδρομής 16 χιλιόμετρα   (μαζί με την επιστροφή)  ανέμισαν για άλλη μία φορά την γαλανόλευκη σε κορυφή ξένου βουνού  ( η μετάφραση της  κορυφής  Σόλουνσκα Γκλάβα σημαίνει κορφή της Θεσσαλονίκης , γιατί με ευνοϊκές καιρικές συνθήκες ατενίζεις το Αιγαίο Πέλαγος και την πόλη της Θεσσαλονίκης).

 Η “Jakupica” βρίσκεται στα ΒΔ της Π.Γ.Δ.Μ. ( τοποθετείται μεταξύ της λεκάνης των Σκοπίων στα βόρεια και της Bitola Priler στα νότια ,του Porecke στα δυτικά και της κοιλάδας του Vardar στα ανατολικά) ,  είναι το ψηλότερο βουνό στον πυρήνα της χώρας , για αυτό τον λόγο στην κορυφή του, υπάρχει στρατιωτική εγκατάσταση με ραντάρ που ελέγχει όλη την χώρα, η πρόσβαση δεν είναι εύκολη , ιδίως τον χειμώνα, και ο εφοδιασμός γίνεται με ελικόπτερα , και στελεχώνεται με επαγγελματίες οπλίτες.

Σαν βουνό χαρακτηρίζεται από τις κάθετες ορθοπλαγιές που ξεπερνούν τα χίλια μέτρα (στην μία μεριά ) , και τα πολλά σπηλαιοβάραθρα ( οι ορειβάτες μας συνάντησαν ομάδα σπηλαιολόγων από την Τσεχία και την Σλοβακία που επί δύο εβδομάδες μελετούσαν  την περιοχή) . Εκεί πηγάζει και ένας από τους  παραπόταμους του Αξιού , ο “ Babuna” .  Έχει δάση από βελανιδιές , οξιές και κωνοφόρα δέντρα και αξιόλογη πανίδα.

Ένα ακόμα βουνό λοιπόν στο γεωγραφικό παζλ , που γοήτευσε με την άγρια ομορφιά του, μάγεψε με τα δάση του, και  άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμα του στην συλλογή αναμνήσεων των τριών ταξιδιωτών της φύσης .

 

Γιώργος Καισαρίδης

ΠΗΓΗ:http://www.naousanews.gr