Στην φετινή χρονιά τα δεδομένα της Α1 ερασιτεχνικής κατηγορίας είναι εντελώς διαφορετικά και οι ομάδες παίζουν κάτω από διαφορετικό  πρίσμα. Φέτος  είναι τα παιχνίδια των play –off και play out και τα παρατράγουδα με παράδειγμα την ποδοσφαιρική χρονιά 2016/17 δεν έχουν παρατηρηθεί.

Σε όλα αυτά σημαντικό ρόλο  παίζει η διοργανώτρια αρχή, που δεν  είναι άλλη από την ΕΠΣ Ημαθίας. Ο ρόλος της είναι να στηρίζει και να βοηθά τον πραγματικά  ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή και όχι το γυρολόγο που ψάχνει δουλειά στα σωματεία ΟΑΕΔ.

Επόμενο σημαντικό βήμα της ΕΠΣΗ είναι και η αναδιοργάνωση των κατηγοριών σε Α,Β, και Γ κατηγορία, όπου αναμένεται μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους  φιλάθλους , γιατί  θα είναι περισσότερες οι ομάδες σε κάθε κατηγορία και θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια το πρωτάθλημα με περισσότερα παιχνίδια.

Επίσης σημαντικό βήμα για τον νεαρό ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή είναι  η καθιέρωση του εφηβικού πρωταθλήματος. Οι ποδοσφαιριστές των δεκατεσσάρων , δέκα πέντε και δέκα έξι ετών  μετά από τη συμμετοχή τους στο παιδικό πρωτάθλημα θα πρέπει να παίξουν στις ομάδες τους, αλλά δυστυχώς η πράξη δείχνει ότι δεν τους εμπιστεύονται οι προπονητές γιατί θέλουν να πάρουν το αποτέλεσμα της νίκης , αφού πιέζονται από τη διοίκηση και τη νοοτροπία τους. Δεν εμπιστεύονται  τον νεαρό ποδοσφαιριστή και αυτό φαίνεται από το χρόνο συμμετοχής στο παιχνίδι. Είναι ανάγκη να δοθεί  περισσότερο χρόνος συμμετοχής στους νέους και να κατέβει το όριο ηλικίας των αγωνιζόμενων ποδοσφαιριστών . Δεν ψάχνουμε για ταλέντα. Το ζητούμενο είναι η άθληση, η ψυχαγωγία, η συμμετοχή και η συνεργασία.

Οι ακαδημίες των ομάδων είναι το ζητούμενο. Μην εθελοτυφλούμε πιστεύοντας ότι ψάχνουμε για ταλέντα.

Ζήνας Γιάννης