Ο Λιόλιος Βασίλη, γονέας ποδοσφαιριστή,  που συμμετέχει στη Σχολή Τερματοφυλάκων του Αντώνη Πολύζου,  μας παραχώρησε την παρακάτω συνέντευξη.

-Καλησπέρα Βασίλη.

-Καλησπέρα.

-Γιατί πηγαίνεις το παιδί σου στη Σχολή Τερματοφυλάκων του Αντώνη Πολύζου;

-Γιατί του άρεσε του μικρού να είναι τερματοφύλακας και ήταν μία ευκαιρία με τον Αντώνη να μάθει, να γίνει σωστός τερματοφύλακας.  Να γίνει σωστός, για να γίνει αυτό που θέλει.

-Η θέση είναι δύσκολη. Πώς την έχει διαλέξει;

-Του άρεσε από μικρός. Οι μικροί έχουν και κάποια πρότυπα. Ο μικρός είχε πρότυπο τον Μπουφόν και από τότε θέλησε να γίνει τερματοφύλακας,  από μιας εξαρχής.

-Ο μικρός απέκτησε  εμπειρία Του αρέσει η συγκεκριμένη θέση με τον συγκεκριμένο προπονητή;  Πώς το βλέπεις εσύ;

-Προς το παρόν του αρέσει. Θέλει να πηγαίνει συνέχεια. Δεν θέλει να χάνει προπονήσεις. Στεναχωριέται, όταν δεν τα πάει καλά με την ομάδα. Φαίνεται ότι έχει πάθος. Του αρέσει, του αρέσει.

– Βέβαια το πάθος αυτό εκπορεύεται από εσένα,  το γονέα.

-Πάντα ο γονέας βοηθάει και αυτός. Αν είναι αρνητικός ο γονέας,  θα γίνει και το παιδί αρνητικό. Εάν βοηθάει ο γονέας, το παιδί θα προοδεύει.

– Είναι υποχρέωση του γονέα να το κάνει. Πρέπει να το πηγαίνει στο γήπεδο.

-Η γνώμη μου είναι,  ότι όλα τα παιδιά πρέπει να αθλούνται, είτε λέγεται ποδόσφαιρο, είτε λέγεται μπάσκετ,  είτε στίβος,  είτε οτιδήποτε. Πρέπει όλα τα παιδιά να αθλούνται για να ξεφεύγουν από κάποιες κακές συνήθειες. Να είναι στα γήπεδα.

-Αυτή είναι μία προτροπή. Υπάρχει  τάση των γονέων να προτρέπουν τα παιδιά για να πηγαίνουν στο γήπεδο;

-Υπάρχουν πάρα πολλοί νέοι γονείς,  οι οποίοι στέλνουν τα παιδιά τους και θέλουν να πηγαίνουν στα γήπεδα,  στις ομάδες. Βλέπω και στη δικιά μας την Ακαδημία , αλλά και στη Σχολή Τερματοφυλάκων του Αντώνη  πηγαίνουν. Βλέπω,  ότι οι γονείς βοηθάνε τα παιδιά,  τα φέρνουν συνέχεια,  δεν τα αφήνουν να χάνουν  προπονήσεις. Βλέπω, ότι υπάρχει θέληση.

-Να επισημάνουμε ότι κάποιες στιγμές υπερβαίνουν τα όρια οι γονείς με το πάθος τους οποίους τους διακρίνει. Υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις ή όχι; Ποιο είναι το σχόλιο σου;

-Υπάρχουν, πώς δεν υπάρχουν. Εννοείται.

-Τι θα λέγαμε σε αυτούς τους γονείς,  γιατί θεωρούν ότι αυτοί είναι προπονητές και όχι ο υπεύθυνος.

-Το μεγαλύτερο λάθος των γονέων είναι να το παίζουν προπονητής. Πρώτον δεν ξέρει, πώς θα πρέπει να προπονείται ένα παιδί και δεύτερον  υπάρχουν προπονητές που  πληρώνουμε για αυτό το πράγμα. Οι άνθρωποι έχουν μάθει,  έχουν σπουδάσει,  έχουν χρόνια σε αυτό το επάγγελμα. Αυτοί είναι που θα προωθήσουν το παιδί και θα το κάνουν πιο σωστό ποδοσφαιριστή ή οτιδήποτε άλλο. Ο γονιός είναι πολύ μεγάλο λάθος να μπλέκεται. Το να βοηθάει το παιδί, ναι και να του λέει καλά λόγια,  αλλά όχι να το προπονεί,  να το παίζει προπονητής. Πρέπει να το λέει καλά λόγια:

-Μπράβο παιδί μου.

-Μπράβο παίζεις για την ομάδα, όλοι μαζί ομαδικά.

Πρέπει να το βοηθάει με ωραία λόγια,  αλλά όχι να τον προπονεί.

-Αυτό συνηθίζεται περισσότερο στο ποδόσφαιρο,  γιατί όλοι θεωρούμαστε προπονητές και τα ξέρουμε.

-Όλοι, τα ξέρουμε όλα.

-Εκεί υπάρχει το έντονο πρόβλημα.

-Έτσι είναι. Ο γονέας, πιστεύω,  ότι φταίει αν το παιδί πάρει λάθος δρόμο στο άθλημα, ο γονέας φταίει. Ο προπονητής θα βοηθήσει αν είναι σωστός, όσο μπορεί,  αλλά ο γονέας είναι αυτός που το παιδί θα το χαλάσει.

– Η θέση του τερματοφύλακα είναι για λίγους. Είναι μία θέση στην οποία δεν έχουμε παίξει εμείς οι μεγάλοι, άρα δεν ξέρουμε τα μυστικά που μπορεί να δεχτεί ένα παιδί στη θέση αυτή από ένα γονέα που θέλει να το συμβουλέψει.

-Εννοείται. Εννοείται, δεν το συζητάμε. Και όπως λέει ο Αντώνης, καλά είναι να μην ασχολούνται οι γονείς με τα παιδιά,  υπάρχουν προπονητές για αυτά τα πράγματα και πόσο μάλλον για τους τερματοφύλακες. Δεν ξέρεις τίποτα στην ουσία.

-Να πούμε,  ότι και το παιδί σου πηγαίνει στην Ακαδημία του Ολυμπιακού Νάουσας.

-Ναι εκεί το ξεκίνησα πρώτα και μετά αποφασίσαμε με την Ακαδημία του Ολυμπιακού να πάει στην Σχολή Τερματοφυλάκων του Αντώνη Πολύζο, να το προπονήσει.

-Άρα ο ρόλος των Ακαδημιών είναι πολυποίκιλος,  ούτως ώστε μπορεί να δώσει και κατευθύνσεις στους γονείς για το καλό των παιδιών.

-Αυτός είναι ο ρόλος της Ακαδημίας, να αγαπάει τα παιδιά. Τα έχει τα παιδιά, παλεύει για τα παιδιά. Όλα για τα παιδιά γίνονται.

-Ένα μήνυμα  να στείλουμε στους νέους γονείς που προτρέπουν τα παιδιά να πηγαίνουν στο γήπεδο.

-Το μήνυμα είναι να παλέψουν για τα παιδιά τους. Να αφήσουν τους προπονητές να τρέξουν αυτοί για τα παιδιά,  να μην κάνουν τους προπονητές. Τα παιδιά να τα βοηθάνε ψυχολογικά.

-Να σε ευχαριστήσω πολύ Βασίλη. Θα ήθελα να ξαναμιλήσουμε,  να τα λέμε,  γιατί θεωρούμε ότι και ο λόγος ενός πατέρα είναι σημαντικός για  την εκπαίδευση των παιδιών. Είναι σημαντικός και θα πρέπει να ακούγεται. Ευχαριστώ πολύ.

– Και εγώ ευχαριστώ. Γεια σας.

Δείτε από πρώτο χέρι τη συνέντευξη.

Συνέντευξη με τον πατέρα ποδοσφαιριστή της Ποδοσφαιρικής Ακαδημίας του Ολυμπιακού Νάουσας, Λιόλιο Βασίλη

Posted by Giannis Zinas on Wednesday, August 7, 2019