Με αφορμή το ρεπορτάζ της e-periskopisi.gr με τίτλο » Έρχονται αλλαγές στην αποκομιδή των απορριμμάτων στο Δήμο Αλεξάνδρειας » γίνεται το παρακάτω σχόλιο.
Πολλές φορές έχουμε γίνει μάρτυρες του τρόπου που γίνεται η αποκομιδή των απορριμάτων και πότε γίνεται. Το αποτέλεσμα της αποκομιδής τις περισσότερες φορές είναι θετικό, εκτός των περιπτώσεων που για λόγους ανωτέρας βίας παρουσιάζεται μία εικόνα θλιβερή. Παρατηρούμε και βλέπουμε τα απορρίμματα να είναι εκτός των κάδων, αφού δεν γίνεται στην ώρα που έχει προγραμματιστεί, για διάφορους λόγους,  η αποκομιδή τους.

Η εντύπωση που δημιουργείται στον πολίτη είναι,  ότι  θα έπρεπε ο Δήμος να φροντίσει για να μην υπάρχει αυτή η αρνητική εικόνα. Ο πολίτης να αποθέτει τα απορρίμματά του με τον τρόπο που έχει συνηθίσει και ο Δήμος με τα συνεργεία του,  να τρέχει να προλάβει,  να τα συλλέξει. Μία πρακτική που έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια.

Στη διαδικασία αυτή δεν τέθηκε το πρόβλημα της ανακύκλωσης και την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει και να εφαρμόσει ο Δήμος. Μία σειρά από ενέργειες,  που σκοπό έχουν να εκπαιδευτεί ο πολίτης και να λυθεί το πρόβλημα της αποκομιδής με προδιαγραφές των προηγμένων χωρών. Τα παραδείγματα άλλων χωρών είναι φανερά και μπορούμε να τα εφαρμόσουμε και εμείς. Αλλά , παρόλα αυτά,  η λύση που δίνεται για να κρύψει η κάθε διοίκηση του Δήμου τις ευθύνες της ,  είναι η αποκομιδή των απορριμάτων να την κάνει ιδιώτης.

Σε αυτή την περίπτωση όπως και σε άλλες , εκεί που αδυνατεί να δώσει λύση ο Δήμος, έρχεται να την καλύψει ο ιδιώτης, όπως συμβαίνει και σε άλλες δραστηριότητες και θεσμούς της πολιτείας. Κανείς δεν θα ζητήσει εξηγήσεις, κανείς δεν θα νοιαστεί, αφού έχει αποδεκατιστεί ο δημόσιος τομέας, παρά μόνο οι εργαζόμενοι, και αυτοί , εάν θα συνεχίσουν την εργασία τους και κάτω από ποιο καθεστώς ή μείνουν άνεργοι.

Ζήνας Γιάννης