Ο μέχρι πρότινος προπονητής του αγροτικού Αστέρα Πλατέος μιλά για την πορεία της ομάδας του και την άνοδο της ομάδας στην Α Ερασιτεχνική, τη συνεργασία του με τη διοίκηση και τους παίκτες. Απαντά με νόημα στα  ανώνυμα σχόλια και τους εμπνευστές τους.

Μία συνέντευξη με τον Σάκη Παγγούρα πάντα είναι ενδιαφέρουσα και ζωντανή. Μπορείτε να την ακούστε από πρώτο χέρι.

Ερώτηση: Πώς εξελίχθηκε η πορεία προς την άνοδο του Αγροτικύ Αστέρα στην Α κατηγορία;

Απάντηση: Ήταν μία συλλογική προσπάθεια. Δεν θα έλεγα ότι ήταν το ότι καλύτερο που θα μπορούσαμε να πετύχουμε στην παρούσα φάση. Μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω σαν ομάδα γιατί είχαμε τα εχέγγυα. Είχαμε την οικονομική δυνατότητα. Είχαμε ποιοτικούς ποδοσφαιριστές. Πίστευα ότι θα μπορούσαμε να πάμε ακόμη καλύτερα. Στο τέλος όμως είναι ευχάριστο ότι μπορέσαμε να βγούμε στην επόμενη κατηγορία. Ο Στόχος μας ήταν η πρώτη θέση.

Ερώτηση: Το ότι καλύτερο ήταν η πρώτη θέση;

Απάντηση: Είχαμε πικρία γιατί με το ποδοσφαιρικό υλικό που είχαμε,  μπορούσαμε να κατακτήσουμε την πρώτη θέση. Εντάξει, καλώς ή κακώς η ομάδα δεν βγήκε στην πρώτη θέση, αλλά στη δεύτερη και άλλαξε κατηγορία.

Ερώτηση: Στη διάρκεια του πρωταθλήματος αναγκαστήκατε να αλλάξετε δύο τρεις φορές την ομάδα, όπως μας είπε ο πρόεδρος για να πετύχετε το στόχο σας. Πώς το εξηγείται;

Απάντηση: Πάντα σε κάθε ομάδα υπάρχουν προσθαφαιρέσεις. Υπάρχουν τραυματισμοί. Κάποιοι ποδοσφαιριστές δεν τα καταφέρνουν. Δεν αφήσαμε την ομάδα χωρίς υλικό. Αποκτήσαμε στη διάρκεια κάποιους ποδοσφαιριστές. Μερικοί δεν μπόρεσαν να προσφέρουν στην ομάδα λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων και αποχώρησαν. Κάποιοι άλλοι μας βοήθησαν. Τέλος καλό όλα καλά και καρπωθήκαμε την άνοδο.

Ερώτηση: Υπήρχαν και θέματα συμπεριφοράς;

Απάντηση: Αυτό υπάρχει σε όλες τις ομάδες, Δεν είναι όλα στρωμένα με ροδοπέταλα. Έχουμε να κάνουμε με διαφορετικούς χαρακτήρες. Ότι «κακό» υπήρχε,  είχε απομακρυνθεί.

Ερώτηση: Η πορεία της ομάδας ήταν προδιαγεγραμμένη με τη λογική ότι είχατε τους ποδοσφαιριστές και μπορούσατε να πετύχετε το στόχο σας;

Απάντηση: Προδιαγεγραμμένο δεν είναι τίποτα. Εάν δεν μπεις μέσα στο γήπεδο να ματώσεις, να αγωνιστείς για τη φανέλα που φοράς, για τη προσωπικότητά σου για όλα. Δεν σημαίνει ότι επειδή παίρνεις καλούς ποδοσφαιριστές ότι πρέπει να βγεις. Υπάρχουν μεγάλες ομάδες όπως ο Ολυμπιακός που έχει καλούς ποδοσφαιριστές και είναι τρίτος. Το θέμα δεν είναι ποιους έχεις, αλλά το πώς μπορούν να αφομοιωθούν στην ομάδα. Εμείς είχαμε καλό υλικό με ονόματα. Τα ονόματα δεν παίζουν ποδόσφαιρο.

Ερώτηση: Έπαιξε καθοριστικό ρόλο ο Σάκης Παγγούρας;

Απάντηση: Δεν θα το έλεγα καθοριστικό. Τον καθοριστικό ρόλο το παίζον μόνο οι ποδοσφαιριστές. Από κει και πέρα κάποια πράγματα σου βγαίνουν και άλλα όχι. Εκ του αποτελέσματος κρινόμαστε όλοι. Εγώ το μόνο που έχω να πω  ήταν έκανα όσο μπορούσα καλύτερα τη δουλειά μου. Δεν έλειψα ποτέ από την ομάδα. Είτε ήμουν άρρωστος , είτε όχι. Από τις εκατόν τέσσερις προπονήσεις της ομάδας που έγιναν φέτος δεν έλειψα σε καμία. Έβαλα το λιθαράκι μου. Είμαι γνώστης της κατηγορίας και του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Από κει και πέρα δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω. Η διοίκηση βοήθησε αφάνταστα στο έργο μου και το δικό μου, αλλά και των ποδοσφαιριστών. Ήταν συνέχεια δίπλα μας. Ήμασταν μία παρέα. Φεύγω από την ομάδα του Πλατέος σαν φίλος. Είμαι υποχρεωμένος εάν μου το ζητήσουν να συζητήσουμε . Είμαι υποχρεωμένος,  γιατί έτσι πρέπει να κάνει οποιοσδήποτε προπονητής.

Ερώτηση: Να συζητήσεις με τη διοίκηση:

Απάντηση: Βεβαίως. Δεν χωρίσαμε σαν φίλοι, δεν χωρίσαμε καν. Απλά ήταν μια απόφαση δικιά μου. Εάν μου ζητηθεί να μιλήσουμε είμαι υποχρεωμένος να το κάνω. Τον πρώτο λόγο για μένα τον έχει το Πλατύ.

Ερώτηση: Την απόφαση όμως την έχεις πάρει εσύ για να αποχωρήσεις;

Απάντηση: Την απόφαση την έχω πάρει εγώ για φέτος. Έχουν ακουστεί κάποια σχόλια στο διαδίκτυο.

Ερώτηση: Όπως;

Απάντηση: Η ομάδα του Πλατέος έχει ήδη κλείσει προπονητή για του χρόνου. Ότι απέτυχε η ομάδα του Πλατέος , γιατί θα έπρεπε να βγει πρώτη. Είναι κάποια πράγματα που πρέπει να συζητηθούνε. Η ομάδα θα πρέπει να προστατευθεί. Θα πρέπει να προστατεύεται οποιαδήποτε ομάδα. Εάν δεν μπορούν να προστατέψουν κάποια ομάδα , τότε μοιραία και εγώ πρέπει να αποφασίσω για το δικό μου μέλλον.

Ερώτηση: Τα σχόλια ήταν κακοπροαίρετα;

Απάντηση: Πάντα υπάρχουν κακοπροαίρετα.

Ερώτηση: Γιατί να τα θεωρήσουμε κακοπροαίρετοι και όχι προθέσεις κάποιων ανθρώπων που με δικό τους κριτήριο να βλέπουν αυτά που έχουν γίνει:

Απάντηση: Δεν μιλάς σε κάποιο δεκαπεντάχρονο παιδάκι  γιατί γνωρίζω το τι πρέπει να γίνει και τι δεν πρέπει να γίνει. Όταν τα σχόλια είναι ανώνυμα είναι κακοπροαίρετα. Εάν είναι επώνυμα είναι καλοπροαίρετα.  Απ΄τη στιγμή που βγαίνουν ανώνυμα είναι κακοπροαίρετα.

Ζήνας: Είναι μία λογική αυτή που δεν την ενστερνίζομαι.

Παγγούρας: Όχι μία λογική. Ούτε τετράγωνη είναι. Όταν έχεις να μιλήσεις και να αντιπαραθέσεις κάτι να το αποδείξεις. Το τι λέγεται και το τι γράφεται, εάν τα γράφουν ζηλόφθονοι ή εάν το  γράφουν από αγάπη τα σχόλια μπορούμε να τα καταλάβουμε.

Ζήνας: Σάκη δεν σε αντιμετωπίζω σαν δεκαπεντάχρονο παιδί.

Παγγούρας: Δεν είμαστε δεκαπεντάχρονοι είπα, μπορούμε να καταλάβουμε τι  λέμε.

Ζήνας: Σίγουρα, αλλά δεν απευθύνομαι σε δεκαπεντάχρονο.

Παγγούρας: Αυτό πιστεύω και εγώ.

Ζήνας: Τα ανώνυμα σχόλια καταδικάζονται από τη μεριά μου. Το ότι υπάρχουν κάπου, αυτό οφείλεται σε αυτούς που τα αφήνουν να γράφονται. Είναι συγκεκριμένοι αυτοί.

Παγγούρας: Μην πάμε σε άλλο τρυπάκι.

Ζήνας: Δεν πάμε. Τα σχόλια μπορεί να μην είναι κακοπροαίρετα. Εάν δεν μας αρέσουν τα σχόλια,  να είναι κακοπροαίρετα, μπορεί να είναι και αληθινά.

Παγγούρας: Επειδή μπορώ να κρίνω. Ξέρω ότι είναι κακοπροαίρετα.

Ζήνας:  Διευκρίνισα την ερώτηση που έκανα.

Παγγούρας: Επειδή μπορώ να κρίνω, είναι κακοπροαίρετα. Δεν σημαίνει ότι θέλω να γράφονται για μένα μόνο καλά λόγια. Από τη στιγμή που θέλει κάποιος να με χτυπήσει, ποσώς με ενδιαφέρει, δεν θα τον δώσω σημασία. Αλλά να επηρεάσει ολόκληρη την ομάδα και ότι πρέπει να την προστατέψω τα λέω αυτά.

Ζήνας; Θεωρώ ότι μία ομάδα εάν στηρίζεται σε σωστές βάσεις δεν έχει πρόβλημα και δεν δίνει σημασία σε αυτά που λέγονται και γράφονται.

Παγγούρας: Συμφωνώ. Το θέμα είναι ότι είμαστε ζωντανοί οργανισμοί το αίμα βράζει. Ο χαρακτήρας του καθενός είναι διαφορετικός. Άλλος είναι αναίσθητος, άλλος είναι νευρικός. Εκεί που είναι να γίνει κανένα κακό καλύτερα να αποχωρήσει κάποιος. Άρα νομίζω και εγώ να αποχωρήσω από την ομάδα, του χρόνου να έρθει άλλο προπονητής και με την πρώτη στραβή θα βάλλονται εναντίον του.

Ζήνας:  Δεν έχεις αποχωρήσει εκατό τοις εκατό

Παγγούρας: Σας το ξαναείπα,  με τον πρόεδρο της ομάδας μιλήσαμε,  αγκαλιαστήκαμε. Έχουμε μία πολύ καλή σχέση. Του είπα ότι έχει αποκτήσει ακόμη ένα φίλο μέσα από τη συνεργασία. Εκτιμώ αφάνταστα αυτά που έχει κάνει για μένα. Έχει πληρώσει όλη την ομάδα. Δεν υπήρχε ποτέ οικονομικό πρόβλημα.  Από τη στιγμή που όλα αυτά είναι καλά. Ο Πόλυς είναι φίλος μου. Από τη στιγμή που θα ζητήσει τη βοήθεια μου θα βοηθηθεί. Και μου είπε ότι την επόμενη εβδομάδα μετά  το Πάσχα θα βρεθούμε να μιλήσουμε και να πιούμε καφέ. Αυτά είναι τα λόγια του προέδρου.

Ζήνας: Βγάλαμε την είδηση, γιατί και ο πρόεδρος έχει πει τα καλύτερα για τη βοήθεια και την πορεία που είχε η ομάδα.

Παγγούρας: Εννιά μήνες ήμουν στην ομάδα και δεν αντιμίλησα κανένα. Δεν ήρθα σε ρήξη με κανένα. Ούτε με τους ποδοσφαιριστές μου,  ούτε τίποτα. Όλα ήταν πάρα πάρα πολύ καλά. Αντιμετωπίσαμε και ατυχή αποτελέσματα με ηρεμία . Αντιμετωπίσαμε χίλια δύο προβλήματα αγωνιστικά. Δεν ήρθα ποτέ σε ρήξη ανάμεσα σε μένα και στον πρόεδρο , σε μένα και στο συμβούλιο, σε μένα και στους παίκτες.

Ζήνας: Επειδή είμαστε μικρή κοινωνία και όλοι γνωριζόμαστε, οι βολές που στράφηκαν στο πρόσωπό σου να είχαν κάποιο σκοπό.

Παγγούρας: Με αφήνουν παγερά αδιάφορο. Απλά εμένα με ενοχλεί όταν βάλουν κατά της ομάδας και όχι εναντίον μου. Είμαι θωρακισμένος. Εγώ  μπορώ να αντιμετωπίσω τον εαυτό μου. Ξέρω τι μπορώ να κάνω. Για μένα τα παλικάρια είναι όταν έρχεται να μου πει κάτι να το πει απευθείας. Όσα σχόλια στρέφονται ανώνυμα ποσώς με ενδιαφέρει. Έχουν να κάνουν με γυναικούλες.

Ζήνας: Είναι μα απάντηση σε όλα αυτά που έχουν γίνει για τη χρονιά που πέρασε. Από δω και πέρα τι κάνει ο Σάκης Παγγούρας; Περιμένει τον Πόλυ για συζήτηση;

Απάντηση: Ο Σάκης δεν περιμένει κανένα. Ούτε περιμένει κανένας τον Σάκη. ‘Ολα γίνονται με συζητήσεις και κάποια ραντεβού. Όπως πέρυσι ήρθε ο Πόλυς με το συμβούλιο στο Λιανοβέργι στα μέσα στη σεζόν,  προς το τέλος και ζήτησαν τη βοήθειά μου. Τους την έδωσα. Εγώ καρπώθηκα μία άνοδο ακόμη. Είμαι πολύ περήφανος άνθρωπος και περιμέναμε να βγούμε πρώτοι. Από τη στιγμή που ήρθε η άνοδος έστω και έτσι είμαστε χαρούμενοι.

Ερώτηση: Τι προτάσεις έχει ο Σάκης Παγγούρας για την επόμενη χρονιά;

Απάντηση: Έχει τελειώσει μόνο το πρωτάθλημα της Α2. Υπάρχουν και ομάδες της Α1 κατηγορίας. Έχω ετοιμάσει τα χαρτιά μου και το πτυχίο ΟΥΕΦΑ Α.Θα δω εάν μπορέσω να κάνω και κάποιο άλλο βήμα θα το κάνω, γιατί νομίζω ότι έχω τη δυνατότητα να το κάνω. Δεν ονειροβατώ. Σιγά σιγά. Βήμα βήμα. Μπορεί να έχω προτάσεις από την Α κατηγορία. Τον πρώτο και κύριο λόγο τον έχει η ομάδα του Πλατέος. Και όταν δω ότι δω ότι μπορούμε ή δεν μπορούμε ,θα δω τι θα κάνω.

Ζήνας: Εν αναμονή των εξελίξεων θα τα πούμε.

Παγγούρας: Κλείνοντας θα ήθελα να ευχηθώ καλή Ανάσταση σε όλο τον κόσμο.

Ζήνας: Ευχαριστώ πολύ, καλή Ανάσταση.

Ακούστε τη συνέντευξη.