ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Γιατί πρέπει τα παιδιά από τις μικρές ηλικίες να ασχολούνται με την ενόργανη;

Του Καλυβιώτη Οδυσσέα, γυμναστής και προπονητής ποδοσφαίρου

  1. Γιατί αποκτούν ελεγχόμενη διέγερση.
  2. Γιατί η προσοχή τους δεν αποσπάται είναι πάντα στενή και επικεντρωμένη.
  3. Γιατί λειτουργούν μηχανισμοί επεξεργασίας πληροφοριών που επιτρέπουν στους μικρούς αθλητές να προσέχουν περισσότερο, γιατί υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού.
  4. Γιατί περιορίζεται στο ελάχιστο η προοπτική μειωμένης απόδοσης.
  5. Γιατί αναπτύσσεται ευρύ αντιληπτικό πεδίο, ώστε να χρησιμοποιούνται οι βαθμοί ελευθερίας που χρειάζονται για την ολοκλήρωση των ασκήσεων.
  6. Γιατί απαιτείται η συνεργασία πολλών μυϊκών ομάδων, έστω και για μια απλή κυβίστηση. Αποκτάται λοιπόν απόλυτη μυϊκή συναρμογή.
  7. Γιατί αποθηκεύονται στη μακρά μνήμη, από πολύ μικρές ηλικίες, σειρές ασκήσεων, που τα βοηθά να έχουν ένα πολυδιάστατο κινητικό μοτίβο, το οποίο δεν διαθέτουν άλλα παιδιά, όχι μόνο της ηλικίας τους, αλλά και μεγαλύτερα.
  8. Γιατί αναπτύσσεται η ιδιοαίσθηση. Δηλαδή: Αντίληψη της θέσης των αρθρώσεων, των δυνάμεων που παράγονται από τους μύες, και του προσανατολισμού του σώματος. Π.χ κατακόρυφος, ισορροπίες, κυβιστήσεις, σάλτα, αιωρήματα στο μονόζυγο κ.λ.π. Έτσι αποκτάται η ικανότητα να μπορείς να μεταβάλλεις την στάση του σώματος ανά πάσα στιγμή. ( Βίαιη και αναπάντεχη πτώση του σώματος χωρίς τραυματισμούς).
  9. Γιατί μπορεί να οργανωθεί γρήγορα πρόγραμμα και να εφαρμοσθεί, πολλών κινήσεων μαζί, ώστε να φαίνεται σαν μία κίνηση. ( εννοποιημένη ακολουθία ). Αποκτούν τέτοια μυϊκή προσαρμογή τα παιδιά, που να ελέγχουν ολόκληρες σειρές κινήσεων, σαν να ήταν μία.

Έτσι λοιπόν, τα παιδιά που προπονήθηκαν στις μικρές ηλικίες 4-5-6-7 ετών με το πλούσιο κινητικό πρόγραμμα, που προσφέρει η ενόργανη γυμναστική, θα έχουν πιο γρήγορα αποτελέσματα απόδοσης – επίδοσης, αν ενταχθούν σε τμήματα ομαδικών ή ατομικών αθλημάτων, από τα παιδιά που από μικρά συμμετέχουν στα αθλήματα  αυτά.

Ο αθλητής αποκτά την ικανότητα να αντιλαμβάνεται  τις κινητικές απαιτήσεις μιας άσκησης πολύ γρήγορα και να γνωρίζει τι και πώς θα το κάνει, ώστε πάντα να έχει πετυχημένες εκτελέσεις οποιωνδήποτε δεξιοτήτων, με απόλυτη βεβαιότητα και με μικρότερη δαπάνη ενέργειας.

Η πιο ιδανική πορεία για την εξέλιξη ενός αθλητή ( μπάσκετ – ποδόσφαιρο- στίβο κ.λ.π.) θα ήταν, ξεκινώντας το άθλημά του , να μπορεί να παρακολουθεί ταυτόχρονα και μαθήματα ενόργανης γυμναστικής, τουλάχιστον μία τριετία, δύο φορές την εβδομάδα.

Το κέρδος απ’ αυτή την ενασχόλησή του θα ήταν ανεκτίμητο, γιατί οι μυϊκές προσαρμογές θα ήταν τέτοιες που τα αποτελέσματα θα ήταν γρήγορα εμφανή.