Είχαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Γενικό Αρχηγό του Τμήματος μπάσκετ του ΓΑΣ Αλεξάνδρειας, Γκιάτα  Γιώργο, για τη νίκη της ομάδας του επί του Μέγα Αλέξανδρου Γιαννιτσών με 83- 52.

Στη συνέχεια της συνέντευξης μιλήσαμε για πολλά και ενδιαφέροντα θέματα που αφορούν τον ΓΑΣ Αλεξάνδρειας και για το μπάσκετ γενικότερα.

Μεταξύ άλλων είπαμε:

Καλησπέρα.  Από ότι φαίνεται στο σκορ τα πήγατε πολύ καλά απέναντι στην ομάδα του Μέγα Αλέξανδρου Γιαννιτσών.

Άμα δεν γνωρίζεις όλα τα δεδομένα θα πεις αυτό που ανέφερες πριν. Η ομάδα, η συγκεκριμένη αντίπαλος,  ήταν αδύναμη  Υπήρχε συμμετοχή από όλους τους παίκτες της ομάδας είχαμε καλή απόδοση σε γενικές γραμμές. Καλά τα πήγαμε.

Αν δούμε το σκορ θα μιλήσουμε για ένα νταμπλ σκορ.Αυτό ισχύει και για την απόδοση της ομάδας;

Ήταν εύκολος αντίπαλος. Από τη μία και θετική διάθεση των παιδιών, από την άλλη πλευρά ήρθε και το αποτέλεσμα. Υπήρχε μεγάλη διαφορά δυναμικότητας.

Σε ποια θέση βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο ΓΑΣ Αλεξάνδρειας;

Τώρα είναι λίγο αιωρούμενο. Γιατί;  Γιατί οι ομάδες κάνουμε ρεπό. Εμείς κάναμε ρεπό με τις ομάδες που είμαστε στην τετράδα. Πρώτη είναι η Αριδαία,  μετά είναι ο Αιγινιακός, οι Ίκαροι Γιαννιτσών,  εμείς και οι αετοί Βέροιας. Τέσσερις ομάδες θα παλέψουν για τις υπόλοιπες τρεις θέσεις. Εμείς κάναμε ρεπό σε σχέση με τον  Αιγινιακό.

Οι ομάδες που θα προκρηθούν πού θα πάνε;

Είμαστε στην Α΄ ΕΚΑΣΚΕΜ  και πάμε  στη Γ΄ Εθνική. Οι τέσσερις πρώτοι. Η Αριδαία έχει ξεφύγει, οι άλλες θέσεις, δεύτερος τρίτος και τέταρτος  παίζονται.

Η ομάδα του ΓΑΣ Αλεξάνδρειας το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει κάνει και αλλαγή προπονητή. Οι φιλοδοξίες ποιες είναι; Να βρεθεί στη Γ΄ Εθνική;

Ναι, οι φιλοδοξίες ισχύουν. Αυτός είναι ο στόχος.  Απλά ο στόχος για να επιτευχθεί είναι συνισταμένη πολλών παραγόντων. Γιατί παίζουμε εμείς, παίζουν και οι άλλοι.

Ο ΓΑΣ έχει την δυνατότητα να πάει στην επόμενη κατηγορία; Έχει την υποδομή;  Έχει παιδιά που ασχολούνται ή στηρίζεται σε κάποιους ανθρώπους ευκαιριακά, που πασχίζουν;

Αυτό είναι κάτι το οποίο το εξετάζεις. Αν το βρεις μπροστά σου. Αν ανέβεις στην επόμενη θέση το αντιμετωπίζεις. Τώρα μιλάς με ενδεχόμενα. Λες αν βγούμε,  πιθανόν θα χρειαστεί. Να το πω,  διευκρινίζοντας, με μεγαλύτερο μπάτζετ από το φετινό θα χρειαστούν και μεταγραφές. Έχουμε κάποιους παίκτες,  που είναι τοπικοί και είναι μεγάλης ηλικίας.  Όλα αυτά τα στοιχεία θα εκτιμηθούν.  Αν και εφόσον είμαστε παρόντες στην ανώτερη κατηγορία. Και ανάλογα θα το αντιμετωπίσουμε.

Αυτό πρέπει από την αρχή να το προκαθορισθεί. Το να είναι μία ομάδα στην επόμενη κατηγορία και να μην έχει τη δυνατότητα να στηριχθεί εκεί είναι πρόβλημα. Όσο θα υπάρχουν οι χορηγοί και αυτοί που «αιμοδοτούν» ,  έχει καλώς.  Θα είναι στην κατηγορία αυτή. Αλλιώς η ομάδα θα πέσει από την κατηγορία.

Αυτό είναι αλήθεια. Αλλά στη ζωή κυνηγάς την εξέλιξη. Άμα πεις παίζω, απλά για να παίζω,  εντάξει, είναι μία κατάσταση η οποία πράγματι δεν με βρίσκει σύμφωνο προσωπικά.

Στο μπάσκετ εννοείται ότι υπάρχει υποδομή για να έρθουν τα παιδιά να παίξουν. Να χαρούνε. Να διασκεδάσουν.

Σε αυτό το επίπεδο για την ανδρική ομάδα  που μιλάμε,  όντως.  Στο μπάσκετ χρειάζεται να οργανώσεις υποδομές.  Απλά το επίπεδο της ανδρικής ομάδας, βέβαια είναι εύκολο,  κατανοητό, ότι ανεβαίνοντας παίρνεις πόντους,   διαφημίζεσαι.  Έχεις κίνητρα. Προσεγγίζεις μία κατάσταση με διαφορετικό τρόπο. Ακόμη και τους χορηγούς τους προσεγγίζεις με διαφορετικό τρόπο. Ακόμη και οι παίκτες που θέλουν να έρθουν τους προσεγγίζεις και αυτούς με διαφορετικό τρόπο. Και οι καλοί παίκτες ή η καλή ομάδα,  παραδείγματος χάρη στη Γ΄ Εθνική, τους δίνει πόντους.  Γιατί ο άλλος να πάει  στο ΓΑΣ; Έχει παίκτες στην μεγάλη κατηγορία  παράδειγμα στη Γ΄ Εθνική θα έρθει να τους δει ο πιτσιρικάς.  Θα έρθει και ο μπαμπάς.. Άρα θα έχει κίνητρο και ο μικρός για να ενσωματωθεί στην ομάδα.  Αυτό είναι τώρα ένα στοιχείο διάρκειας. Δεν προγραμματίζεις βραχυχρόνια για τέτοιες καταστάσεις. Δεν μπορείς να πεις θα ανέβω, θα κατέβω, τι θα κάνω; Το βλέπεις, το διαχειρίζεσαι.

Ο ΓΑΣ έχει μεγάλη ιστορία. Η ιστορία του είναι γνωστή.

Την ιστορία την απέκτησε μέσα από την εξέλιξη. Δηλαδή διεκδίκησε, κατέκτησε. Έκανε πορεία ανοδική. Έβγαλε αθλητές. Όλα αυτά είναι ένα στοιχείο αλληλεπίδρασης. Άμα πεις ότι είμαι απλά σε μία κατηγορία για να παίζω, έφυγαν αυτοί.  Εντάξει θα πάρουμε κάποιους άλλους. Θα παίξουν κάποιοι άλλοι. Δεν βαριέσαι, καλά είμαστε. Δεν έχεις μετά και λόγους διεκδικητικά να κυνηγάς. Το καλύτερο είναι να βελτιώσεις αρκετά θέματα, καταστάσεις, τρόπο λειτουργίας στο σύλλογο. Τρόπος συμπεριφοράς.  Εδώ λέμε να πάμε ένα βήμα πιο πέρα. Πιο πέρα πας,  με οργάνωση. Δεν μπορείς όμως να την έχεις άμεσα, δηλαδή στον ένα χρόνο. Ξεκινήσαμε φέτος μία τέτοια διαδικασία. Θεωρώ καλά πάμε.  Έως ένα σημείο. Το ανέφερα και προηγούμενη φορά. Έχεις να κάνεις τώρα με ερασιτέχνες αθλητές, που έχουν κυρίαρχο το επάγγελμά τους.  Ή κάτι άλλο, το χόμπι τους, κάποιοι αν δεν δουλεύουν.  Δεν μπορείς τον άλλον να τον υποχρεώσεις να κάνει στις 8:30 προπόνηση,  παράδειγμα, αν και κλείνει στις 9:00 το μαγαζί.  Αυτό είναι κατανοητό. Σίγουρα, όταν κινούμαστε σε επίπεδα  ερασιτεχνισμού, ναι.

Βλέπουμε όμως και μία εναλλαγή των προπονητών. Φέτος ο ΓΑΣ  άλλαξε τρεις προπονητές. Αυτό δείχνει μία αμηχανία. Ένα πισωγύρισμα. Γενικά δεν δείχνει καλά στοιχεία.

Οι λόγοι δεν είναι μόνο αγωνιστικοί για να υπάρξει διακοπή συνεργασίας με έναν προπονητή. Μπορεί να είναι στοιχείο φιλοσοφίας. Μπορεί να μην κολλάει σαν άτομο, σαν χαρακτήρας όσο αφορά το ρόλο που πρέπει να παίξει στην ομάδα. Δηλαδή λέω εγώ, ότι θέλω από ένα προπονητή. Το εγώ στα εισαγωγικά, ο σύλλογος.  Θέλει ένα προπονητή που θα έχει ένα ξεκάθαρο ρόλο .Θα μπορεί να διαχειριστεί τους παίκτες. Αν αυτό δεν το κάνει καλά, θα κριθεί από τη διοίκηση. Δεν μπορείς να προσλάβεις κάποιον συνεργάτη και να  και να του πεις κάνε ότι θες. Ούτε μπορεί,  αν αυτά που διακρίνεις ή αυτά που συμφωνήσατε, πιθανόν, δεν μιλάω για μομφές ή για υπεκφυγές για τους προπονητές. Μιλάω γενικότερα. Είναι ένα στοιχείο, που πρέπει να το διαχειριστείς. Στην πορεία το βλέπεις.  Άμα δεν κολλάει και κρύβεται, ενδεχομένως, αφού κερδίζω, δεν βαριέσαι.  Αυτό πιθανόν να μη βρίσκει σύμφωνους αυτούς που βρίσκονται στη διοίκηση. Η εναλλαγή προπονητών είναι ένα στοιχείο της καθημερινότητας.  Και όπως συχνά ακούγεται,  επειδή δεν μπορείς να διώξεις τους παίκτες,  σταματάς τη συνεργασία με τον προπονητή.  Κι ο προπονητής δεν αντέχει τη συμπεριφορά  των παικτών και λέει παραιτούμαι. Είναι ανάλογα με το χαρακτήρα καθενός.

Αυτό είναι μία πραγματικότητα. Αυτό παρατηρείται σε όλα τα αθλήματα. Παίζει ρόλο η προσωπικότητα του αθλητή. Όταν είναι ένα ομαδικό άθλημα. εκεί υπάρχουν αρκετοί παράμετροι, είτε λέγεται προπονητής, είτε αθλητής, είτε παράγοντας. Όλοι αυτοί πρέπει να συμφωνήσουν για ένα κοινό στόχο. Αν δεν μπορούν να επιδιώξουν αυτό τον κοινό στόχο με  βάση το ρόλο που έχει καθένας  και το αμφισβητηθεί. Η διοίκηση πρέπει να αποφασίσει. Η διοίκηση δεν έχει διακοσμητικό ρόλο. Ακόμα και εδώ η διοίκηση αποφασίζει. Ακόμη και σε συλλόγους με αυτή την έννοια. Δεν μπορεί αν κάτι βλέπει ότι δυσλειτουργεί ή δεν κολλάει από τους οποιονδήποτε διαπλεκόμενους,  προπονητές, παίκτες, θα τελειώσει η χρονιά.  Πέρυσι ο δεύτερος προπονητής έφυγε για προσωπικούς λόγους. Τι θα του πεις; Κάτσε. Μείνε εδώ;

Οι προσωπικοί λόγοι προϋπήρχαν; Εμφανίστηκαν στην πορεία;  Όταν ήρθε δεν υπήρχαν οι προσωπικοί λόγοι;

Ε! Όχι! βέβαια δεν υπήρχαν. Άρα λειτούργησαν μέσα σε μία ομάδα Δεν ήταν άσχετο με την λειτουργία της ομάδος.  Οι προσωπικοί λόγοι είναι παράδειγμα ότι έχω ένα θέμα με την οικογένειά μου. Ένα θέμα ιατρικό. Δεν ξέρεις τι μπορεί να είναι. Δεν θέλει να το πει, δεν μπορεί να το πει.

Σίγουρα, αλλά έχουμε μάθει να κάνουμε την εύκολη κριτική και να λέμε απομακρύνθηκε ο προπονητής και έφυγε. Δεν εξέφρασε τους λόγους. Προφασίστηκε προσωπικούς λόγους για να απομακρυνθεί και να έχει μία καλή σχέση για την επόμενη πρόσληψη που θα του γίνει ενδεχομένως από την ίδια την ομάδα, χωρίς να θέλει να έρθει σε ρήξη με κάποιες νοοτροπίες, με κάποιους ανθρώπους.

Αυτό είναι ένα στοιχείο, ανάλογα με το χαρακτήρα του καθενός. Κάποιος χωρίζει διπλωματικά, κάποιος χωρίζει ακραία. Έτσι γίνεται στη ζωή. Δεν παίζει αυτό ρόλο, αν εστιάσουμε, γιατί έφυγε ο προπονητής ή όχι.  Υπάρχουν και ομάδες που βλέπουμε ,παρόλο που πηγαίνει κάτι στραβά, συνεχίζουν. Γιατί;  Γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.  Στα πλαίσια μιας λογικής οργάνωσης είπαμε να ακολουθήσουμε φέτος και να μπουν κάποια στάνταρ έτσι ώστε να έχει ο καθένας το ρόλο του. Στα πλαίσια αυτά λειτουργούμε. Ούτε έχουμε εγωμανία, ούτε εξουσιομανία, ότι εμείς είμαστε η διοίκηση. Φύγε συ, ο επόμενος φύγε και εσύ φύγε .  Συναποφασίζουμε.

Δείτε περισσότερα στη συνέντευξη που ακολουθεί…

Ο Γενικός Αρχηγός του τμήματος μπάσκετ του ΓΑΣ Αλεξάνδρεια, Γκιάτας Γιώργος , κάνει δηλώσεις για τον αγώνα ΓΑΣ Αλεξάνδρεια – Μέγας Αλέξανδρος Γιαννιτσών 83-52 και όχι μόνο

Posted by Giannis Zinas on Monday, February 25, 2019