Η Ποδοσφαιρική Ακαδημία Βέροιας βρέθηκε στο πασχαλινό τουρνουά της Ξάνθης. Ο Σάκης Σίμπος  μας είπε μεταξύ άλλων:

– Ήταν η πρώτη φορά που πήραμε μέρος στο πασχαλινό τουρνουά της Ξάνθης.  Ότι ζήσαμε εκεί ήταν κάτι το μοναδικό, ειδικά για τα νέα παιδιά. Μακάρι να μπορούν οι ακαδημίες να λαμβάνουν μέρος σε τέτοιο τουρνουά.  Είναι το καλύτερο τουρνουά από όλες τις απόψεις, από εγκαταστάσεις θέλετε, από γήπεδο θέλετε. Δεν ξέρω αν έχετε δει σε ένα βίντεο που έχω αναρτήσει και βλέπω από το μπαλκόνι συνολικά 15 γήπεδα,  μέτρησα, μόνο για τα τμήματα υποδομής και όταν λέμε γήπεδα, εννοούμε γήπεδο, για να μπορούν να παίζουν τα παιδιά μπάλα. Δεν μιλάμε για κτιριακές εγκαταστάσεις. Δεν μιλάμε για οργάνωση, εστιατόρια,  φαγητά. Όλα στην ώρα τους. Κάτι το μοναδικό. Να σκεφτείτε αυτό που με ευχαριστεί περισσότερο ήταν όταν μαζευτήκαμε να πάρουμε τα μετάλλιά μας και τα κύπελλά μας , μου είπαν τα παιδιά, τα δικά μας: – Δεν μπορούμε κύριε Σάκη να μείνουμε δύο μέρες ακόμα; Ένα ήταν αυτό και ένα άλλο ήταν,  ένα μήνυμα που πήρα από τον προπονητή του ποντιακού Αλεξανδρούπολης. Μας έστειλε συγχαρητήρια για την οργάνωση και την πειθαρχία την οποίαν είχε η ακαδημία μας και για όλη τη συμπεριφορά των αθλητών που είχαμε εκεί.

– Αυτές τις μέρες γευτήκατε  πραγματική ποδοσφαιρική παιδεία και εμπλουτίσετε τις βαλίτσες σας και τις μπαταρίες σας;  

– Ακριβώς,  όπως το είπατε, με κεφάλαια γράμματα ! Οι εμπειρίες ήτανε φανταστικές,  μοναδικές. Μακάρι να μπορούν οι ακαδημίες να πηγαίνουν. Είδα εκεί και την Ακαδημία της Σκύδρας, τον κύριο Ορφανίδη και χάρηκα πολύ.  Είναι μοναδικές εμπειρίες τις οποίες αποκτούν τα παιδιά.

– Εγώ θα έλεγα και θα συμπλήρωνα όχι μόνο να δούμε αλλά και να κάνουμε. Μπορεί να οργανώσει η Ημαθία κάποια στιγμή σε τέτοιο επίπεδο τις Ακαδημίες και η ομάδα της Βέροιας να έχει την πρωτοπορία και να παίρνει εκείνα τα παιδιά που θα μπορούσε να τα αξιοποιήσει για μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά σαλόνια.

– Μακάρι να μπορούσε να γίνει, αλλά αυτά δεν γίνονται έτσι. Εγώ παρακολουθώ πάρα πολλά χρόνια τον κύριο Πανόπουλο.  Όταν ο κύριος Πανόπουλος, πριν από 10-15 χρόνια είχε ανθρώπους και έψαχναν για 14 και 15 χρονών παιδιά, ταλέντα και τα ΄παιρνε στη Ξάνθη , εμείς εδώ ακόμα δεν είχε περάσει από το μυαλό μας.  Όταν πουλούσε τους ποδοσφαιριστές του ο κύριος Πανόπουλος στην ΑΕΚ, στον Ολυμπιακό και στον Παναθηναϊκό, εμείς εδώ δεν είχαμε να δώσουμε στους ποδοσφαιριστές παπούτσια. Ο άνθρωπος είναι πολύ μπροστά και για αυτό έχει αυτές τις επιτυχίες.  Μακάρι να μπορούσε να γίνει και εδώ, όχι μόνο εδώ, και σε άλλες πόλεις.

– Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τέτοια οικοδομήματα μπορούν να στηθούν.  Η γνώση υπάρχει. Αρκεί να υπάρχει θέληση. Βέβαια πρέπει να μπει και το χέρι στην τσέπη.

–  Βεβαίως δεν το συζητάμε.  Αυτό το αθλητικό κέντρο, που είδαμε κοστίζει.  Μπορεί να γίνει ένα μικρότερο, δεν είναι ανάγκη να έχει 15 γήπεδα, ας έχει 3-4. Μακάρι να γίνει!  

– Είστε χρόνια στο χώρο.  Εγώ θα έλεγα την ευχή, μακάρι να υπάρχουν εκείνα τα ταλέντα και να τα παίρνει η Βέροια, σε όποια ηλικία και να είναι. Οι Ακαδημίες να δίνουν αυτά τα ταλέντα στην Βέροια για να τα αξιοποιήσει για κάτι περισσότερο και καλύτερο.  Δηλαδή μπορούν να συνυπάρξουν και οι Ακαδημίες, όπως λειτουργούν τώρα και η Ακαδημία που θα λειτουργεί η ομάδα της Βέροιας, η Βασίλισσα του Βορρά.

– Ούτως ή άλλως όλοι εμείς εδώ είμαστε Βέροια, είτε θέλουν ορισμένοι,  είτε δεν θέλουν, είμαστε Βέροια. Και αυτό θέλουμε όλοι. Τα παιδιά μας να πηγαίνουν στη Βέροια.  Νομίζω ότι δεν υπάρχει κάποιος συνάδελφος που να μην το θέλει αυτό. Αλλά και η Βέροια πρέπει να το δει κάπως διαφορετικά.  Όχι κάθε καλοκαίρι, να ρίχνει τα χαρτιά κάτω από τις πόρτες των Ακαδημιών, θέλω τον κύριο τάδε. Δεν γίνονται έτσι τα πράγματα.   

– Αυτό πώς μπορεί να γίνει με κάποιες συζητήσεις με κάποια διαδικασία;  

– Φυσικά έτσι πρέπει να γίνει, με μία συνεργασία . Όπως το λέτε. Αυτό που με ικανοποιεί περισσότερο εμένα,  είναι να βλέπω να παίζει στη Βέροια ο Βεργώνης. Να βλέπω τον Βασιλακάκη, που πέρασε από μας, στη Βέροια και τώρα να παίζει στον Ατρόμητο.  Αυτή είναι η ικανοποίηση μου. Δεν γίνεται όμως να παίρνουμε τον Βασιλακάκη και να μη δίνουμε στο Μακροχώρι αν τον πήραμε από κει, 10 μπάλες, να βγάλει ακόμη ένα Βασιλακάκη. Δεν γίνεται.  

– Θεωρώ πάντως, ότι η νέα διοίκηση της Βέροιας έχει  τη διάθεση. Ίσως με την συζήτηση την οποία μπορούμε να προκαλέσουμε,  να έχει τη διάθεση να ακούσει κάποιες ιδέες, οι οποίες θα είναι προς ίδιον όφελος και να τις αξιοποιήσει.

– Εγώ δεν αναφέρομαι στην τωρινή διοίκηση της Βέροιας. Οι άνθρωποι κάνουν μεγάλα άλματα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.  Πριν αναλάβουν αυτοί η Βέροια δεν υπήρχε πουθενά. Αναφέρομαι πιο παλιά. Αυτή η τακτική γινόταν πιο παλιά. Μακάρι τώρα να έχουν πιο ανοιχτές σκέψεις,  πιο καθαρό μυαλό, να μπορούν να δουν πέρα από τη μύτη τους, για να γίνει μία σωστή προσπάθεια στα τμήματα υποδομής. Αυτό είναι το πιο σημαντικό.

– Οι εντυπώσεις τις οποίες αποκομίσατε από το τουρνουά είναι πανεπιστήμιο;  

– Θα το ξαναπώ και μακάρι να μπορούσαν όλες οι Ακαδημίες  να περνάνε από κει. Θα έχουν τρομερό κέρδος.

– Και όλοι οι παράγοντες,  από τα παιδιά , τους προπονητές,  τους γονείς, από όλους;

– Φυσικά! Όταν ερχόταν από δω,  κάθε μέρα που ήμασταν εμείς εκεί 35 άτομα,  κάθε μέρα ερχόταν 15- 20 γονείς. Οι άνθρωποι έμεναν  με ανοιχτό το στόμα, βλέποντας τις εγκαταστάσεις.

– Πάντως μπορούμε να δημιουργήσουμε και εμείς.  Ο Έλληνας επιχειρηματίας, ο Έλληνας ποδοσφαιριστής έχει τις δυνατότητες.  

-Σίγουρα, έχουμε δυνατότητες και έτσι πρέπει να λειτουργήσουμε. Δεν γίνεται αλλιώς . Η Ξάνθη έχει τόσα χρόνια στην Α’  Εθνική. Γιατί; Γιατί έχει αυτή την υποδομή και τον τρόπο λειτουργίας. Δεν θα ξεχάσω όταν άκουσα τον κύριο Πανόπουλο στα πρώτα χρόνια. πριν από 15 χρόνια, τον έλεγαν οι δημοσιογράφοι,  ξέρεις πρόεδρε θα πας στο UEFA και θα πάρεις μέρος; – Μία χρονιά δεν είχε βγει στο UEFA για δύο βαθμούς – Με έκανε εντύπωση, που έδωσε τότε την απάντηση στο δημοσιογράφο: – Εμένα δεν με ενδιαφέρει το UEFA, αλλά με ενδιαφέρει να ανοίξω το συρτάρι και να δω να έχω μία δραχμή ταμείο.  Να μην είμαι μέσα.

– Μία απάντηση με νόημα

– Βέβαια! Εάν θα δείτε στις εγκαταστάσεις της Ξάνθης, το λέω γιατί είμαι και λάτρης του Πελέ, είμαι αυτής της ηλικίας,  λάτρης του Πελέ, του Τολστάο, Ζαιρζίνιο, όταν είδα στη ρεσεψιόν να υπάρχουν 40 φωτογραφίες του Πελέ, να κάνει τα εγκαίνια του αθλητικού  κέντρου, με έπιασε ρίγος. Τι έκανε! λέει ο άνθρωπος “ και τον Πελέ έφερε εδώ! “. Ο Πελέ έκανε τα εγκαίνια! Ο άνθρωπος δημιούργησε κάτι,  γιατί είχε ανοιχτό μυαλό.

– Είναι γεγονός αυτό, αλλά όπως και να το κάνουμε παίζει ρόλο και οικονομική επιφάνεια.  

– Όλα αυτά έχουν κόστος, δεν γίνονται έτσι.  Δεν είναι εύκολο. Δεν το συζητάω. Τουλάχιστον τη λειτουργία,  τη φιλοσοφία, μπορούμε να την εφαρμόσουμε σε μικρότερη κλίμακα. Μα φυσικά δεν μπορούμε να κάνουμε τις εγκαταστάσεις, αλλά τη φιλοσοφία και τον τρόπο λειτουργίας μπορούμε να τα ακολουθήσουμε.  

– Αυτό που κάνετε εσείς να προβάλλεται μέσα από το Facebook, όλες αυτές τις εικόνες, είναι ένα ερέθισμα,  είναι θετικό για όλους εμάς που βλέπουμε και αξίζουν συγχαρητήρια και στην κόρη σας τη Σόφια. Συμβάλετε θετικά στην ενημέρωση. Ενημερώνεται για το τι υπάρχει πέρα από τη γειτονιά μας.

– Οι δικές μας οι προσπάθειες γίνονται από όλους μας.  Όμως αυτούς που πρέπει να ευχαριστήσουμε περισσότερο από όλους,  είναι οι γονείς. Εάν οι γονείς, δεν στηρίξουν οικονομικά, δεν μπορούμε να κάνουμε αυτή την προσπάθεια.  Να λέμε την αλήθεια. Έχουμε τη στήριξη των γονέων και ότι μπορούμε, προσπαθούμε για το καλύτερο των παιδιών.  

– Να σε ευχαριστήσω Σάκη Σίμπο για την ευκαιρία που είχες  να μας μιλήσεις για τις εμπειρίες από το πασχαλινό τουρνουά της Ξάνθης. Καλό Πάσχα!

– Ευχαριστώ πολύ, καλό Πάσχα!

Δείτε και ακούστε από πρώτο χέρι τη συνέντευξη…

Η Ακαδημία Ποδοσφαίρου Βέροιας ήταν στο πασχαλινό τουρνουά της Ξάνθης και ο προπονητής της Σίμπος Σάκης μας ενημερώνει

Posted by Giannis Zinas on Tuesday, April 23, 2019