Η Ελλάδα κέρδισε την Λετονία την πρώτη μέρα των αγώνων στο Ulcinj του Μαυροβουνίου, χάρη στις προσωπικές επιτυχίες των Γιάννη Στεργίου και Μάρκου Καλοβελώνη, κάνοντας το πρώτο βήμα για την άνοδό της στην 2η κατηγορία του Davis Cup.

Πολύ καλά τα πήγε η ελληνική ομάδα του Davis Cup, την πρώτη μέρα των αγώνων της 3ης κατηγορίας της Ευρωπαϊκής ζώνης. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, με αρχηγό τον Φώτη Βαζαίο, επικράτησε της Λετονίας με 2-0 και έκανε σημαντικό βήμα για την πρόκριση στα Play-off της ανόδου.

Στο πρώτο παιχνίδι, ο Γιάννης Στεργίου είχε εύκολη αποστολή κόντρα στον Roberts Grinvalds, του οποίου επιβλήθηκε με 6-0, 6-4, σε 55 μόλις λεπτά. Μόνο στο 2ο σετ συνάντησε αντίσταση ο 22χρονος Έλληνας, ο οποίος και πάλι είχε τον απόλυτο έλεγχο, απλώς σε μια στιγμή χαλάρωσης έχασε το προβάδισμα που είχε εξασφαλίσει με 5-1 και τελικά «κλείδωσε» τον πρώτο ελληνικό πόντο τη δεύτερη φορά που σέρβιρε για τη νίκη.

Στο 2ο rubber, o Μάρκος Καλοβελώνης, ο οποίος επέστρεψε στην Εθνική ανδρών της χώρας μας μετά από 4 χρόνια, πραγματοποίησε δυναμικό comeback καθώς επικράτησε του Martins Podzus με 6-3, 6-4 και «χάρισε» στην Ελλάδα την πρώτη της νίκη στον 1o όμιλο.

Ο Podzus βρίσκεται στο Νο. 565 της ΑΤΡ και, εκτός από τον κορυφαίο παίκτη στην αποστολή της Λετονίας, είναι και ο παίκτης με την 4η καλύτερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη συνολικά στο τουρνουά, πίσω από τους Dimitar Kuzmanov (No. 310), Lucas Catarina (No. 363) και Aleksandar Lazov (No. 469).

Ο Καλοβελώνης ήρθε πρώτος αντιμέτωπος με break point στο ματς, όμως έσβησε την ευκαιρία του 23χρονου Λετονού και ισοφάρισε σε 3-3. Στη συνέχεια έκανε δυο συνεχόμενα break και κατέκτησε το πρώτο σετ με 6-3. Μετά από ένα game με 7 ισοπαλίες – το μεγαλύτερο στον αγώνα – ο 23χρονος Έλληνας τενίστας «έσπασε» ξανά το σερβίς του Podzus και προηγήθηκε με 3-1 στο 2ο σετ.

Ο Λετονός δεν το έβαλε κάτω και αφού έσβησε 2 break points για να αποφύγει το 1-5 και να μειώσει σε 2-4. Αργότερα έκανε και το μοναδικό του break στο ματς, για να ισοφαρίσει σε 4-4 και να βάλει ξανά την ομάδα του στη διεκδίκηση της νίκης. Τελικά ο Καλοβελώνης απέφυγε τις περιπέτειες, κάνοντας το καθοριστικό break στο 10ο game για το 6-4, «σφραγίζοντας» την ελληνική νίκη σε 1 ώρα και 25 λεπτά.

Στον άνευ βαθμολογικής σημασίας αγώνα του διπλού, ο Καλοβελώνης και ο Στεργίου ηττήθηκαν από τους Lazdins και Podzus με 7-5, 6-3.

ΕΛΛΑΔΑ – ΛΕΤΟΝΙΑ 2-1 
Γιάννης Στεργίου – Roberts Grinvalds 6-0, 6-4
Μάρκος Καλοβελώνης – Martins Podzus 6-3, 6-4
Στεργίου/Καλοβελώνης – Lazdins/Podzus 5-7, 3-6

Στο άλλο παιχνίδι του ομίλου που ολοκληρώθηκε σήμερα, το Μαυροβούνιο επιβεβαίωσε την ανωτερότητά του επί της Αρμενίας, κερδίζοντας με 3-0. Οι γηπεδούχοι μοιράζονται την 1η θέση του Pool A με την Ελλάδα.

Καλό ξεκίνημα στο τουρνουά της 3ης κατηγορίας του Davis Cup έκανε και η Κύπρος, που κέρδισε την Ανδόρρα με 3-0. Πέτρος Χρυσοχός και Μενέλαος Ευσταθίου δεν έχασαν ούτε ένα game από τους Guillermo Jauregui και Eric Cervos Noguer αντίστοιχα, ενώ στο διπλό οι Nicholas Campbell και Λευτέρης Νέος κέρδισαν τους Cervos Noguer και Jauregui, με 6-2, 6-3. Ο όμιλος της Κύπρου, στον οποίο βρίσκονται επίσης το Μονακό και το Σαν Μαρίνο, διεξάγεται στο Plovdiv της Βουλγαρίας.

ΚΥΠΡΟΣ – ΑΝΔΟΡΡΑ 3-0 
Πέτρος Χρυσοχός – Guillermo Jauregui 6-0, 6-0
Μενέλαος Ευσταθίου – Eric Cervos Noguer 6-0, 6-0
Campbell/Νέος – Cervos Noguer/Jauregui 6-2, 6-3

πηγή:tennisnews.gr

Aναρτήθηκε από:Manolis Pexlivanidis