Φυσικά το δελτίο και ΔΕΝ είναι υποχρεωτικό! Υπάρχει όμως ένα …αλλά!

Καλώς ή κακώς, επιλέξαμε μια Ακαδημία να προπονείται και να γυμνάζεται το παιδί μας. ΚΑΛΩΣ, γιατί επιλέξαμε τον καλύτερο τρόπο, για να ενταχθεί το παιδί μας στην κοινωνία, μέσα δηλαδή από τον αθλητισμό, διαλέγοντας τον δύσβατο δρόμο του ποδοσφαίρου, με τα στραβά και τα ωραία του. ΚΑΚΩΣ, γιατί ως γονείς και ως παράγοντες του «βασιλιά των σπόρ», είμαστε ανίκανοι, σε μεγάλο βαθμό, να υπηρετήσουμε το ποδόσφαιρο!

Η κακή μας Νοοτροπία και η έλλειψη ποδοσφαιρικής παιδείας, έχουν φέρει σε αυτή την σήψη το αγαπημένο μας άθλημα! Όλα ξεκινούν από τα χαμηλά σκαλοπάτια του Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου και φτάνουν, στο ζενίθ της αθλιότητας, την σούπερ λίγκα!

Θεωρώ ΤΡΟΜΕΡΟ ΛΑΘΟΣ της Ε.Π.Ο και των ΕΝΩΣΕΩΝ, να υποχρεώνουν τα παιδιά από την ηλικία των ΤΖΟΥΝΙΟΡ, να έχουν ΔΕΛΤΙΟ, προκειμένου να μετέχουν στους αγώνες πρωταθλήματος των ομάδων τους. Σου διευκρινίζουν όμως βεβαίως, ότι ΑΝ ΔΕΝ ΘΕΣ, ΔΕΝ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΛΤΙΟ και με ένα απλό πιστοποιητικό, μπορεί το παιδί να μετέχει, σε φιλικούς αγώνες και σε διάφορα τουρνουά, ΑΛΛΑ ΟΧΙ στο πρωτάθλημα. Και ρωτώ εγώ τώρα, ποιο παιδί ΔΕΝ θα πιέσει τον πατέρα του να υπογράψει δελτίο, προκειμένου να παίξει στο πρωτάθλημα; Και ποιος γονιός αντέχει, να βλέπει το παιδί του να προπονείται διαρκώς, χωρίς να αγωνίζεται στα επίσημα παιχνίδια; Όπου φυσιολογικά ο προπονητής του, θα δίνει προτεραιότητα στα παιδιά, που έχουν δικαίωμα να αγωνισθούν λόγω δελτίου;

Και για ποια ΕΠΙΣΗΜΑ παιχνίδια μιλάμε τώρα! Για τα πρωταθλήματα των ΕΝΩΣΕΩΝ τα οποία ΥΠΟΛΕΙΠΟΝΤΑΙ πολύ, έναντι κάποιων οργανωμένων τουρνουά, πολλά εκ των οποίων μάλιστα, λειτουργούν με την άδεια των αρμοδίων ενώσεων! Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΚΟΡΟΪΔΙΑ! Και ποιόν κοροϊδεύουν; ΠΑΙΔΙΑ και ΓΟΝΕΙΣ κοροϊδεύουν, οι οποίοι επιλέγουν πλέον ένα σωματείο, με ενδοιασμούς και καχυποψία για το τι μέλει γενέσθαι!!

Αναγκάζεται λοιπόν ο γονιός, από 10-12 χρονών να «φυλακίσει» το παιδί του, σ΄ένα σωματείο το οποίο δεσμεύεται απέναντί τους με υποσχέσεις και φούμαρα, ότι όποτε θελήσουν να φύγουν, φυσικά και θα τους δώσουν το Δελτίο, να πάνε όπου θελήσουν! Αμ δε! Αν είσαι τυχερός και το σωματείο διοικείται από σωστούς «ανθρώπους – παράγοντες», πράγμα σπάνιο, μέσα από έναν υγιές διάλογο, θα υπάρξει και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αν όμως το σωματείο αποτελείται από ανίκανα πονηρά αρπακτικά, πράγμα σύνηθες στην Ελλάδα, τότε φθάνουμε σε διαπληκτισμούς, σε απειλές και σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και σε οικονομικά παζαρέματα! Μια τέτοια περίπτωση έζησα ως προπονητής, το 2008 σε σωματείο που εργαζόμουν. Ο μπαμπάς λοιπόν πήρε το γιο του από το χέρι σε ηλικία 10 χρονών και επιλέγοντας ένα σωματείο, θαμπωμένος από το όνομα του παλιού ΠΑΙΚΤΗ – ΚΡΑΧΤΗ, που φερόταν ως επικεφαλής ΔΑΣΚΑΛΟΣ – ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ και επηρεαζόμενος από τα ωραία λόγια που έρεαν άφθονα, υπέγραψε φυσικά στα γρήγορα και δελτίο. Πολύ σύντομα όμως κατάλαβε, ότι όλα ήταν μια «ΒΙΤΡΙΝΑ» και πίσω απ΄αυτή, όλα κινούνταν γύρω από το χρήμα!

Μπαμπάς και γιος, έκαναν υπομονή, πέρασε η σαιζόν κι΄αποφάσισαν να αλλάξουν σωματείο. Κατέληξαν λοιπόν εκεί που εργάζομαι εγώ και αρχίζοντας μια πολύ καλή συνεργασία, έφθασε η έναρξη του πρωταθλήματος, όπου όπως προείπαμε, υποχρεούται το παιδί να έχει δελτίο! Ενημέρωσα λοιπόν τον μπαμπά, ότι χωρίς δελτίο δυστυχώς, δεν θα μπορεί να συμμετέχει στους αγώνες ο μικρός και έτσι πήγε στο σωματείο «ΒΙΤΡΙΝΑ» που ανήκε επίσημα το παιδί, για να ζητήσει την αποδέσμευσή του! Κι΄εδώ κολλάει γάντι το «δεν ήξερες, δεν ρώταγες;» ο μπαμπάς ανακάλυψε απότομα, το πραγματικό πρόσωπο του ΓΥΦΤΟΥ – ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ, ο οποίος χωρίς ενδοιασμούς, ευθέως του ζήτησε 3000 ευρώ για να αποδεσμεύσει ένα 10χρονο παιδί!! Έγιναν πάρα πολλά, που δεν χρειάζεται να αναφέρω, αλλά ευτυχώς είχαμε αίσιο τέλος!

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα αντιδικίας, μεταξύ γονέα και σωματείου, όπου εύκολα ρίχνεις το φταίξιμο, στην μια ή στην άλλη πλευρά και μπορεί εύκολα – όπως  συμβαίνει συχνά άλλωστε – ο αδικημένος μπαμπάς που προανέφερα ως παράδειγμα, σήμερα να είναι αυτός ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ και να αδικεί κάποιο παιδί, όπως αδίκησε το δικό του παιδί, ο ΓΥΦΤΟΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ του σωματείου «ΒΙΤΡΙΝΑ»!

Δυστυχώς έτσι μας μάθανε, έτσι ΘΕΛΟΥΝ να συνεχίσουμε και ΑΝ κάποιοι θέλουν να αλλάξουν κάτι προς το καλύτερο, κάνουν ΕΝΑ βήμα μόνο μπροστά και ΤΡΙΑ πίσω!! Η Ε.Π.Ο αντιλαμβανόμενη αυτή την αδικία και θέλοντας –τάχα μου- να διορθώσει τα αδιόρθωτα, «χρυσώνει το χάπι» δίνοντας το δικαίωμα στα παιδιά, να διαπραγματεύονται με τα σωματεία, την συμμετοχή τους σε αυτά, από ΕΝΑ έως ΤΡΙΑ έτη, καταβάλλοντας βεβαίως το ανάλογο οικονομικό αντίτιμο, (για να μην ξεχνάμε και το λόγο που γίνονται όλα αυτά βεβαίως – βεβαίως).

Στις Ακαδημίες των Π.Α.Ε τώρα και κυρίως των μεγάλων Π.Α.Ε, μόλις θα σε καλέσουν να υπογράψεις δελτίο, οι περισσότεροι γονείς πηγαίνουν τρέχοντας! Κάποιοι πηγαίνουν με κάποιες επιφυλάξεις του κώλ.. τις οποίες γρήγορα ξεπερνούν, ενώ ελάχιστοι είναι αυτοί που θα αντισταθούν στον «πειρασμό» και θα πουν ΟΧΙ! Στις Π.Α.Ε βέβαια ποτέ δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει, διότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να σε φωνάξουν και να σου ανακοινώσουν απλά – ψυχρά την λύση της συνεργασίας, επικαλούμενοι διαφόρους λόγους.

Με λίγα λόγια σε κάθε περίπτωση, η κάθε αδικία στοχεύει τα παιδιά και οι γονείς, διαλύουν σχέσεις, φιλίες και προοπτικές, που υπό άλλες συνθήκες θα έφερναν ελπιδοφόρα αποτελέσματα, για τα όνειρα κυρίως των παιδιών!

Έχοντας, όπως θα έχετε καταλάβει, ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΕΛΑ, με τις μικρές ηλικίες και τις Ερασιτεχνικές κυρίως Ακαδημίες, θα σας εκφράσω την άποψή μου, η οποία πιστεύω ότι θα  απελευθερώσει, παιδιά και γονείς και θα βοηθήσει τα σωματεία να γίνουν καλύτερα και πιο ανταγωνιστικά και είναι η εξής:  ΚΑΝΕΝΑ ΔΕΛΤΙΟ ΜΕΧΡΙ ΤΑ 14, μόνο πιστοποιητικά, σε τουρνουά και πρωταθλήματα και με ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΥΣΤΗΡΟΥΣ και ουσιώδεις ελέγχους ταυτοπροσωπίας, που θα καταδικάζουν αθλητές και σωματεία σε περιπτώσεις παρανομίας, με βαρύτατες βαθμολογικές και οικονομικές ποινές. Από τα 14 έως τα 182ετές ή 4ετές ΔΕΛΤΙΟ, (φυσικά με το απαραίτητο οικονομικό αντίτιμο) και από τα 18 και μετά ελεύθερες συνεργασίες.

Το αποτέλεσμα της παραπάνω πρότασης, απελευθερώνει φυσικά παιδί και γονιό, από το βραχνά της δέσμευσης του δελτίου, κυρίως από σωματεία που απώτερο σκοπό έχουν, μόνο τα οικονομικά οφέλη και ΟΧΙ την αθλητικό-κοινωνική πρόοδο του παιδιού και απ΄την άλλη, θα σβήσουν μονομιάς τα σωματεία «ΒΙΤΡΙΝΕΣ» που αμαυρώνουν τον Ερασιτεχνικό χώρο, αυξάνοντας έτσι την πίεση στις Ακαδημίες που θέλουν να λέγονται υγιείς, να γίνουν καλύτερες σε λειτουργία και οργάνωση, κερδίζοντας έτσι την εμπιστοσύνη γονέων και παιδιών αναβαθμίζοντας αυτομάτως το Ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, δημιουργώντας ένα ΝΤΟΜΙΝΟ ΠΡΟΟΔΟΥ προς το Επαγγελματικό ποδόσφαιρο, του οποίου ΜΟΝΙΜΟΙ  ΑΙΜΟΔΟΤΕΣ, είναι αυτές οι ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ!!!

Τάκης Γιαννόπουλος
Προπονητής

πηγή:https://www.football-academies.gr