Έχουμε καθιερώσει να μιλάμε μία φορά την εβδομάδα με τον Περμαντόγιαϊ  Αλέξανδρο,  ένα νέο άνθρωπο για την αθλητική του δραστηριότητα στο δέκαθλο. Θα συνεχίσει να είναι αθλητής,  όχι μόνο στον αθλητικό χώρο , αλλά και στη ζωή. Το σημερινό θέμα είναι : Η συμμετοχή των νέων στα κοινά.

– Καλησπέρα Αλέξανδρε!

-Καλησπέρα! Καλησπέρα και στους ακροατές !

– Στην προηγούμενη συνέντευξη μας, είχες αναφερθεί και είχες πει , ότι θέλεις να σπουδάσεις Πολιτικές Επιστήμες. Σήμερα θα συζητήσουμε για ένα θέμα που έχει να κάνει με τη συμμετοχή των νέων στα κοινά. Ποιο είναι το κοινό μεταξύ Πολιτικών Επιστημών και τη συμμετοχή των νέων στα κοινά; Μπορούν να συσχετιστούν αυτά τα δύο θέματα;

-Για μένα προσωπικά, σαν Αλέξανδρος , υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής,  ο οποίος συνδέει άμεσα τη νέα γενιά με τα κοινά.  Δυστυχώς όμως σήμερα,  η νέα γενεά έχει απαξιώσει την έννοια της πολιτικής και ακόμα χειρότερα,  των Θεσμών.  Αυτό που βλέπω ,δηλαδή σε ένα νέο  συνομήλικό μου και πρόκειται να μιλήσουμε και τότε θα μου πει!  Έλα μωρέ! Οι πολιτικοί  όλοι το ίδιο είναι! Με λίγα λόγια τα βάζουμε όλα στο ίδιο τσουβάλι,  ένα γεγονός που είναι πολύ δυσάρεστο για τη νέα γενιά και όχι μόνο και για όλη την κοινωνία.

-Αυτό θεωρείται μέχρι ένα ορισμένο σημείο δικαιολογημένο, γιατί έτσι έχει περάσει και το έχει βιώσει ο νέος την πολιτική , τα κόμματα και τη ζωή ;

Σίγουρα υπάρχει. Δυστυχώς μέχρι σήμερα στην παλαιοκαθεστωτική νοοτροπία,  η οποία έχει φτάσει την κατάσταση σε αυτό το σημείο, θεωρώ όμως ότι η πολιτική γεν είναι αυτό. Η πολιτική είναι τρόπος ζωής,  είναι η κοινωνία μας,  είναι ο συνάνθρωπός μας , ασχέτως αν έχει αλλοιωθεί η έννοια της πολιτικής σήμερα.  Θεωρώ ότι ο νέος πρέπει να είναι ενεργός,  αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνουμε πολιτικοί,  ο καθένας από το δικό του μετερίζι,  από τη δική του οπτική γωνία θα συμβάλει στο να καλυτερέψουμε πάνω από όλα την κοινωνία μας .

-Πώς μπορεί να ανανεωθεί το ενδιαφέρον των νέων για την πολιτική και τα προβλήματα τα οποία ζούμε;

– Αυτό σίγουρα θα υλοποιηθεί, όταν ο νέος θα προβληματιστεί,  δεν θα είναι επαναπαυμένος σε κάποια θέματα όπου νιώθει ασφαλής. Θα αρχίσει να δημιουργεί προβληματισμούς μέσα του και μέσα από τους προβληματισμούς θα έρθουν και κάποιες ιδέες,  κάποιες σκέψεις, οι οποίες θα συμβάλλουν στο σκοπό αυτό . Υπάρχουν τρόποι να το αντιμετωπίσουμε;  Τρόποι υπάρχουν. Θα τους βρούμε όλοι μαζί.

-Θα βρεθούν οι τρόποι, αλλά έχουμε ένα μήνυμα από τον Κώστα ταξιδιάρη , που λέει: – Χαιρετώ Γιάννη μου και φυσικά τον Αλέξανδρο που είναι κάτι αξιόλογο στην ερμη αυτή πόλη … ευτυχώς που υπάρχουν και τέτοιοι άνθρωποι σαν τον Αλέξανδρο στην Αλεξάνδρεια και χαιρόμαστε . Υπάρχουν νέοι άνθρωποι που θα ενεργοποιηθούν στα κοινά για να αναδειχθεί η πόλη της Αλεξάνδρειας.

Υπάρχουν άνθρωποι νέοι, που θέλουν να αναδείξουν τον τόπο τους,  να αναδείξουν τα πλεονεκτήματα του τόπου τους , τα οποία δυστυχώς τα έχουμε αφήσει πίσω από κάποιες σκοπιμότητες άλλων . Δεν  πρέπει να μπούμε σε αυτό το τρυπάκι. Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει ενωτικό πνεύμα,  το οποίο θα μας βοηθήσει να συνεχίσουμε μπροστά,  όχι με θεωρίες του καφέ , του καναπέ,  της παρέας.  Πρέπει να μετατραπούν σε πράξεις,  ουσιαστικές πράξεις,  οι οποίες θα πάνε τον τόπο μας μπροστά,  διότι ωραία είναι τα λόγια, καλά τα λέμε.  Όμως θέλει πράξεις. Να υπάρχει ένα πρόγραμμα πίσω από όλα αυτά ,το οποίο φυσικά δεν γίνεται εύκολα . Τίποτα δεν είναι εύκολο. Τίποτα δεν είναι και ακατόρθωτο. Εγώ συζητώντας με φίλους, με νέα παιδιά,  μου λένε, -Ξέρεις  ρε Αλέξανδρε! Δεν μας αρέσει όλα αυτά που βλέπουμε. Θεωρούμε πως οι πολιτικοί έχουν καταντήσει σε αυτή την κατάσταση τη χώρα και γενικότερα όλο αυτό το σκηνικό σε μία εξαθλίωση , σε μία απογοήτευση,  αλλά χαιρόμαστε που βλέπουμε ένα δικό μας άνθρωπο,  να συνεχίζει να υπάρχει. Όμως υπάρχει  και η άλλη πλευρά,  οι άνθρωποι,  οι οποίοι θα σε κατακρίνουν,  άνθρωποι οι οποίοι θα προσπαθήσουν να σε ταμπελώσουν,  να σηκώσουν ας πούμε το ταμπελάκι  του χρήματος , της δόξας,  της καρέκλας.  Δυστυχώς εγώ,  σαν Αλέξανδρος , θλίβομαι από αυτό το πράγμα. Θα έπρεπε να αναδείξουμε τη νεολαία,  δεν μιλάω προσωπικά για τον εαυτό μου,  μιλάω σε ένα γενικό πλαίσιο της όλης αυτής της κατάστασης,  που κάποτε πρέπει να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας και η ζωή δεν περιμένει,  δεν έρχεται σε μας, εμείς πρέπει να πάμε σε αυτή. Πρέπει να την πιάσουμε από το χέρι,  να τη σηκώσουμε και να συμβαδίσουμε  παρέα.

-Βρισκόμαστε και σε προεκλογική εποχή. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι έχουν μία τέτοια πολιτική, για να βρεθούν οι νέοι κοντά στα προβλήματα,  για να προβληματιστούν;  Μας στέλνει ακόμα ένα μήνυμα ο Κώστας Ταξιδιάρης και λέει: « Αλλά μου χρωστάει ένα ταξίδι στο Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα στην Ισπανία μαζί φυσικά και με τον άλλον αξιόλογο άνθρωπο τόν Δημήτρη τον Πανταζόπουλο που τον εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να βγεί Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Γιδά ».  Να παραβλέψουμε λιγάκι το μήνυμα λέγοντας  τις ευχαριστίες μας στον Κώστα Ταξιδιάρη.  Σε λίγο,  θα μιλήσουμε μαζί του. Να επανέλθω Αλέξανδρο,  επειδή είμαστε προεκλογικά,  υπάρχουν στα προγράμματα των υποψηφίων δημάρχων θέσεις,  ούτως ώστε να φέρουν τη νεολαία μπροστά,  για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και αν υπάρχουν με ποιον τρόπο;

Δυστυχώς δεν υπάρχουν από όλους, τουλάχιστον όπως τα βλέπω εγώ,  σαν Αλέξανδρος , εκφράζω  μία ταπεινή άποψη,  ενός νέου. Ένας άνθρωπος που είναι μεγαλύτερος,  έχει πείρα,  γνώση κάποιων θεμάτων . Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι και ένας νέος άνθρωπος , δεν μπορεί να έχει άποψη και πιθανόν και κάποια γνώση για κάποια πράγματα.  Αυτό που βλέπω εγώ,  για το δήμο μας,  στην Αλεξάνδρα είναι ότι , ελάχιστα είναι αυτά τα άτομα,  τα οποία θα πάρουν από το χέρι τη νεολαία,  ότι έχουν πρόγραμμα για τον Δήμο γενικότερα,  δεν θέλω να το κρύψω σαν Αλέξανδρος,  αυτή τη στήριξη στη νεολαία,  τη βλέπω στο πρόσωπο του Κώστα του Ναλμπάντη. Πρόσφατα μάλιστα έκανε και μία εκδήλωση για τη νεολαία στο εκλογικό του κέντρο,  όπου ήρθε ο Τάσος Κατσιάνης , δημοτικός σύμβουλος του δήμου Τρικκαίων Θεσσαλίας, πρώην αντιδήμαρχος του Δήμου Τρικκαίων θεσσαλίας και τωρινός αντιπρόεδρος του δικτύου πόλεων,  ευρωπαϊκών πόλεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήρθαν με μία ευχάριστη διάθεση,  με ένα πρόγραμμα,  το οποίο ήρθε να κολλήσει σαν ένα κομμάτι του παζλ,  στο πρόγραμμα του Κώστα του Ναλμπάντη. Μίλησαν για τη νεολαία,  υπήρχε ένας εποικοδομητικός διάλογος.  Εγώ σαν Αλέξανδρος προσωπικά το πήρα σαν ένα θετικό πρόσημο για την πόλη μας. Αυτό έχει ανάγκη ο δημόσιος,  ο απλός πολίτης . Αυτό έχει ανάγκη , την επικοινωνία , την ελεύθερη επικοινωνία. Πρέπει να υπάρχει μεταξύ μας,  ένα επικοινωνιακό κομμάτι που το λέω και το τονίζω πάντα,  είναι οι σχέσεις των ανθρώπων,  οι καλές ανθρώπινες σχέσεις. Δεν με νοιάζει το, Πού πιστεύεις;  Πώς πιστεύεις ; Τι είσαι ; Γιατί είσαι;  Είσαι αυτό,  που είσαι.  Σε σέβομαι. Θέλω να με σέβεσαι και εσύ για την άποψή μου. Θεωρώ ότι αυτό είναι και το δημοκρατικότερο .

-Θεωρώ πάντως ότι είναι αντικείμενο προβληματισμού. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντική η παρουσία σου Αλέξανδρε,  στο να συζητάμε και να βγάζουμε προβληματισμούς,  όπως ο σημερινός για τη συμμετοχή των νέων στα κοινά και στο πώς μπορεί να υλοποιηθεί;  Τελειώνοντας τη συζήτηση, τι θα έλεγες ;

Θέλω να πω το εξής, θα χαρώ ιδιαίτερα, να δω τις κοινωνικές μας σχέσεις , να αναπτύσσονται σε τέτοιο βαθμό,  ώστε να διώξουμε κάθε αρνητικό από μέσα μας. Θέλω να είναι μία  κοινωνία, ασχέτως με το τι χρώμα είναι ο καθένας , λέγοντας χρώμα το εννοώ μεταφορικά . Το τι πιστεύει ο καθένας,  να μην πούμε δηλαδή σε ένα τριπάκι πόλωσης , ακραίας πόλωσης,  γιατί τα άκρα θα μας φέρουν στο κενό. Θεωρώ πως η μέση οδός είναι η διπλωματική οδός,  η οποία θα μας οδηγήσει πέρα από την όχθη, στο άλλο μέρος, να αναφέρω λίγο και το Θρησκευτικό κομμάτι , στη γη της επαγγελίας. Για εμάς αυτή η  κατάσταση μα πιέζει και είναι μία χαοτική κατάσταση.

-Θα μιλήσουμε την επόμενη εβδομάδα. Θα βάλουμε ένα θέμα για συζήτηση.Θεωρώ ότι θα είναι ενδιαφέρον για όλους εσάς φίλες και φίλοι που μας παρακολουθείτε μέσα από το Facebook. Να ανανεώσουμε το ραντεβού μαζί σας , για την επόμενη εβδομάδα.

Κύριε Γιάννη σας ζητώ χίλια συγγνώμη. Θα ήθελα να κάνω και μία μικρή υποσημείωση , ένα μικρό υστερόγραφο . Σε αυτό τον τρόπο σκέψης με βοήθησαν  άνθρωποι οι οποίοι είναι επιστήμονες . Άνθρωποι που έχουν ένα ευρύτατο τρόπο σκέψης και όχι κλειστό και θεωρώ πως το καλό παλιό,  με το νέο , να δημιουργήσουν ανθρώπους φίλτρα και όχι ανθρώπους αποδοχής, οι  οποίοι αποδέχονται το καθετί και βρίσκονται σε ακραίες καταστάσεις,  που θα είναι και ανεξέλεγκτες. Αισιοδοξία,  δύναμη,  υπομονή και επιμονή σε αυτό που κάνουμε .

-Τελειώνοντας θα ήθελα να πω ότι κάθε βράδυ, καθημερινά στις 21:00 μιλάμε με ανθρώπους, που έχουν σχέση με τον αθλητισμό και όχι μόνο. Θα εντάξουμε και κάποια στιγμή και το δικό μας ραντεβού Αλέξανδρε  σταθερό.  Ευχαριστώ πολύ Αλέξανδρε!

Γεια σας.

Δείτε και ακούστε από πρώτο χέρι,  ολόκληρη τη συνέντευξη,  πατώντας στην παρακάτω εικόνα