Ο Γαϊτάνος Στέφανος δεν μίλησε στο epilogesnews.gr  μόνο για την  ισοπαλία της ομάδας του με την Ελπίδα Μονοσπίτων για το πρωτάθλημα της Α2 ερασιτεχνικής κατηγορίας της ΕΠΣ Ημαθίας, αλλά η συζήτηση στράφηκε στο ερασιτεχνικό  ποδόσφαιρο  και τα προβλήματά του.

Είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που αξίζει να την ακούσετε από τον ίδιο τον Στέφανο Γαϊτάνο με τον ιδιαίτερο λόγο και τρόπο  που τον χαρακτηρίζει.

Μεταξύ άλλων είπε ο Στέφανος Γαϊτάνος για το παιχνίδι της ομάδας του με την Ελπίδα Μονόσπιτων, ότι:

« Το παιχνίδι ανάμεσα στις δύο ομάδες ήταν θαυμάσιο. Οι ομάδες έπαιξαν καλό ποδόσφαιρο. Το 2-2 είναι ένα δίκαιο αποτέλεσμα. Προηγήθηκαν οι Πόντιοι με τον Κωστογλίδη. Ισοφάρισαν τα Μονόσπιτα με ένα κόρνερ και κεφαλιά. Το δεύτερο ημίχρονο ήταν πάρα πολύ καλό με εναλλασσόμενες φάσεις. Η Ελπίδα των Μοσοσπίτων σημείωσε το 2-1 , αλλά ισοφάρισαν οι Πόντιοι με 2-2 στο τέλος  και έτσι έληξε το παιχνίδι.»

Ερώτηση: Ποιος είναι ο στόχος της ομάδας σας; 

« Ο στόχος δεν αλλάζει. Έχουμε ένα πολύ μεγάλο αριθμό νεαρών παικτών στην ομάδα. Σήμερα χρησιμοποίησα δύο ποδοσφαιριστές γεννηθέντες το 2003, ηλικία 14 ετών. Άλλοι πέντε είναι το 2002 , δέκα πέντε χρονών. Πολύ δουλειά, επαγγελματικής μορφής μέχρι που να οδηγήσουμε κάποια παιδιά σε πιο ψηλά σκαλοπάτια. »

Ερώτηση: Πώς βλέπετε ένα δεκατεσσάρης να παίζει με ένα μεγάλο σε ηλικία ποδοσφαιριστή; 

« Το παιδί που έχει δυνατότητα, έχει δυνατότητα εάν το χρησιμοποιήσεις με ένα μέτρο και σωστή σειρά. Εάν το προπονήσεις με ένα τρόπο που δεν θα το φορτώσεις ιδιαίτερα. Θα λάβουμε υπόψη ότι το ποδόσφαιρο δεν έχει τα πολύ επικίνδυνα μαρκαρίσματα, τις αντιαθλητικές ενέργειες. Στο παρελθόν υπήρχαν τέτοια κρούσματα. Το ποδόσφαιρο όσο πάει γίνεται πιο λεπτό .Άρα μπορεί πιο εύκολα να παίξει ένας δεκατεσσάρης. Το κακό είναι ότι δεν έρχονται πολλά παιδιά στα γήπεδα. Το να παίξει ένα παιδί δεκατεσσάρων χρονών με ένα τρόπο χωρίς να το φορτώσεις ιδιαίτερα και να το προφυλάξεις κάποια στιγμή για να μην έχουμε προβλήματα τραυματισμών είναι καλό. Όταν ένα παιδί έχει τη δυνατότητα να σκεφθεί και να αντιδράσει σωστά σε αυτή την ηλικία έχει μέλλον, γιατί όχι και στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Νομίζω ότι η ηλικία δεν μπορεί να βλάψει το παιδί εάν χρησιμοποιηθεί σωστά και με μέτρο.  Από εκεί και πέρα κάποιες  Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων  το επιβάλουν, είμαι αρνητικός. Ένα παιδί που το αξίζει θα παίξει είτε μικρό είτε μεγάλο. Το ποδόσφαιρο είναι αξιοκρατικό. Ό,τι και να συναντήσει ένα παιδί, τις πιο μεγάλες δυσκολίες , τους πιο κακούς προπονητές ή μπορεί να αντιμετωπίσει την αδικία,  οι τέσσερις γραμμές είναι πιο καθαρές από οτιδήποτε  άλλο. Εκεί μέσα κρίνονται όλα. Δεν μπορεί να σε κρύψει ένας κακός προπονητής. Όχι στο περιορισμό των ηλικιών. Με προβληματίζουν ότι παίζουν μεγάλοι σε ηλικία παίκτες. Θα κάνω την ερώτηση ένα δεν έπαιζαν οι μεγάλοι παίκτες, όπως ο Σπανός που παίζει στον Κοπανό και στις μικρές κατηγορίες παίζουν σαραντάρηδες και σαρανταπεντάρηδες ποιοι θα παίζαν; . Αφού η νεολαία δεν έρχεται στο γήπεδο. Έχει απορροφηθεί από άλλες δραστηριότητες. Όχι επιβολή των μέτρων , αλλά σωστή χρήση των ηλικιών. Να παίξουν τα νεαρά παιδιά δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. »

Ερώτηση; Πώς θα έρθουν τα νεαρά παιδιά στο γήπεδο; 

«Εκεί είναι το δύσκολο κομμάτι. Τους απορροφάνε τα παιχνίδια, τα ηλεκτρονικά. Η εύκολη ζωή. Μπορούν να συναντήσουν ότι τραβά η ψυχή τους από φαγητά , από διασκέδαση. Αυτό το εύκολο δεν τους οδηγεί στο δύσκολο που είναι κάθε μέρα προπόνηση, σωστή διατροφή, νωρίς ύπνο. Εάν θέλεις να δεις ένα παιδί,  δες τις άλλες δραστηριότητές του.»

 Οι Ακαδημίες ανθούν στην Ημαθία… 

« Ανθούν διότι τα παιδιά πρέπει να πάνε να παίξουν. Αυτό είναι τελείως διαφορετικό από το να το δημιουργήσεις παίκτες προοπτικής. Είναι πολύ σημαντικό να παιδιά να έρχονται στο γήπεδο. Το κάθε χωριό έχει την Ακαδημία του. Οι Ακαδημίες επιτελούν ένα κοινωνικό έργο. Από αυτά τα παιδιά που πηγαίνουν στις Ακαδημίες , πόσα έχουμε να δούμε να γίνονται μεγάλοι παίκτες; Υπάρχουν ελάχιστα σε σχέση με το παρελθόν. Είναι λιγότερες οι ομάδες που μπορούν να προωθήσουν τους καλούς παίκτες. Στο παρελθόν είχαμε πολύ περισσότερα παιδιά που είχαν όνειρα. Κάποτε η Νάουσα ήταν ποδοσφαιρομάνα. Οι Πόντιοι βγάζαν  παίκτες συνεχώς. Βγαίναν παιδιά από τα χωριά που κάνανε καριέρα σε επαγγελματικέ ομάδες. Τώρα δεν υπάρχει αυτός ο ρυθμός. »

Οι παράγοντες παίζουν μεγάλο ρόλο…

« Αν οι παράγοντες αντί να δώσουν ευκαιρίες σε μικρούς σε ηλικίες ποδοσφαιριστές χρησιμοποιούν μεγάλης ηλικίας τότε υπάρχει πρόβλημα. Η Α1 έχει μεγάλο αριθμό παικτών μεγάλης ηλικίας. Δεν δίνουν ευκαιρίες σε νέα παιδιά. Αυτό είναι πάρα πολύ κακό. Μία ομάδα θα βγεί. Οι υπόλοιπες; Να δώσουν την ευκαιρία στα μικρά παιδιά του χωριού να παίξουν. Τι ζητάνε; Ποιος είναι ο στόχος; Ν πάρει κατηγορία; Μπορεί παραδείγματος χάρη η Χαρίεσσα να πάει για πρωτάθλημα; Να πάει πού; Να πάει στη Γ΄ Εθνική. Ξέρεις τι κοστολόγιο έχει; Μπορώ εγώ που έχω έναν προϋπολογισμό 4-5 χιλιάδες να πάω στις 15 χιλιάδες ευρώ; Ποιος θα είναι ο πρώτος στόχος της Χαρίεσσας, των Ποντίων; Να αξιοποιήσουμε κάποια παιδιά προοπτικής, να φύγουν αυτά να έρθουν κάποια λεφτά να βελτιώσουμε και άλλο τις εγκαταστάσεις μας. Σήμερα τα περισσότερα γήπεδα είναι χάλια. Η Ραχιά ήταν σε εξαιρετική κατάσταση. Δεν είναι μόνο ο Αντώνης που κάνει εξαιρετική δουλειά εκεί επάνω, είναι το γεγονός ότι το φροντίζουμε το γήπεδο. Τα παιδιά να έρθουν σε καλούς αγωνιστικούς χώρους και να παίξουν. Να ΄χουν τα αποδυτήριά τους , να χουν τη ζέστη, το ζεστό νερό. Τους φροντιστές που θα τους νοιαστούν. Όταν οι ομάδες δεν δημιουργούν αυτές τις προϋποθέσεις , φυσικά δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε παίκτες προοπτικής. Δεν τους δίνουμε το κίνητρο. Εμείς το κυνηγάμε αυτό. Δεν μπορώ να αλλάξω σε αυτή την ηλικία. Το απαιτώ, αλλιώς δεν τα δέχομαι τα παιδιά. Σε εμάς τα απιδιά πρέπει να έχουν στόχο την προοπτική. Είναι μια σειρά ενέργειες και πράξεις που τις υιοθετούμε εδώ και χρόνια.

Όταν δεν υπάρχει μία Βέροια που να προσελκύει τις ομάδες της περιοχής της, μία Νάουσας να είναι η ομπρέλα της δικής περιοχής , η Αλεξάνδρειας το ίδιο. Γίνεται; Τι επιδιώκουν οι παράγοντες;

« Δεν έχουν την φιλοσοφία και της εξέλιξης. Χρεώνονται οι ομάδες, απογοητεύονται και φεύγουν. Άμα χάσω κατηγορία; Εάν είσαι μία ομάδα που έχει πάρα πολλά νεαρά παιδιά θα ξαναγυρίσεις στην κατηγορία. Όταν θα πάρεις μόνο μεγάλους δεν θα δουλέψεις συστηματικά και δεν θα μπορέσεις να προωθήσεις κάποια παιδιά. Αυτή η φιλοσοφία πού θα σε οδηγήσει;

Μπορείτε να ακούσετε τον ίδο τον Στέφανο Γαϊτάνο…

Ερώτηση: Γιατί το κάνουν αυτό οι παράγοντες;

« Είναι για λόγους ματαιοδοξίας. Εμείς νικήσαμε την Κυριακή ή πάμε τρίτη ή τέταρτη και έχουν μέσα σαραντάρηδες. Τι να το κάνω ρε  παιδιά; Εάν δεν είναι η ματαιοδοξία ,τότε τι είναι; Εάν δεν είναι οι μεταγραφές για τις μεταγραφές; Κουράστηκα να ακούω. Τι είναι οι μεταγραφές; Δηλαδή έχει  ακαδημία ένα χωριό. Από αυτή την ακαδημία δεν πρέπει σε δύο τρία χρόνια να βγουν κάποια παιδιά να είναι από τα σπλάχνα της ομάδος; Ας κάνουν μία ομάδα από την περιοχή που να αποτελείται από παιδιά της δικής τους περιοχής. Όλοι βιάζονται. Όλοι θέλουν πρωταθλητισμό. Όλοι θέλουν προβολή. Χρεώνονται, Φορτώνουν τις ομάδες και μετά διαλύονται. Δεν είναι μόνο αυτό το θέμα στα ερασιτεχνικά, αλλά μας ακολουθεί γενικά. Μία ομάδα της Foοtball League τι έχει αγοράσει; Δεκάδες παικτών. Ματαιοδοξία!!! Η δόξα!!! Κάντε λίγο υπομονή , δουλέψτε λίγο, δημιουργήστε τις προϋποθέσεις και βγες τε και εδραιωθείτε. Μία μάδα θα βγει στην άλλη κατηγορία.  Από τις τρεις ομάδες και κάτω θα πρέπει να παίζουν νεαρά παιδιά. Μία ομάδα θα ανέβει,  είτε η Αγκαθιά , ο  ΠΑΟΚ Αλεξάνδρειας , η Αγία Μαρίνα. Οι άλλες ομάδες θα πρέπει να έχουν μεγάλο αριθμό νεαρών ποδοσφαιριστών δικών τους. Δεν είναι δυνατόν ομάδα να παίζει Γ’ κατηγορία και να είναι ομάδα του τάδε χωριού. Ποιοι είναι από το χωριό σας; Κανένας, ένας δύο. Ποια ομάδα του χωριού είστε; Αφού δεν είναι κανένας από το χωριό. Ο Μπαρμπέρης από τη… Βέροια, ο υδραυλικός από τη …Βέροια, σαράντα χρονών παίζουν μπάλα. Όχι δεν συμφωνώ.»

Ερώτηση: Τι μπορεί κάνει η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ημαθίας;

« Δεν μπορεί η ένωση να το κάνει. Είναι θέμα ανθρώπων. Να κάτσουν οι παράγοντες ενός χωριού και να πουν. Τι θα ζητήσουμε;  Πόσα είναι τα λεφτά; Εάν μιλήσεις με τους προέδρους των ομάδων , όλοι λένε ότι ματώνουν, δεν έρχονται οι νέοι. Πίσ’ τους. Εάν δεν τους βάζεις τους νέους  να παίξουν,  δεν θα έρθουν. Εάν δεν τους δημιουργήσεις κίνητρο δεν θα έρθουν στο γήπεδο για να παίξουν. Το αποτέλεσμα είναι να δώσεις τα λεφτά σε μεγάλης ηλικίας ποδοσφαιριστές. Αρχίζεις ξεφεύγεις οικονομικά. Όταν τους μιλάς παρεξηγούνται. Παραπονιούνται ότι έδωσαν πολλά λεφτά για την κατηγορία. Από πού θα βγουν αυτά τα λεφτά; Στο τέλος απογοητεύονται οι παράγοντες , έρχεται η κατάσταση στις υποδομές , στα γήπεδα , στην καλή οργάνωση . Δεν δίνουν τίποτα στα παιδιά και λένε:

– Ελάτε στο γήπεδο.

Δεν τους βάζουν, δεν τους δίνουν προϋποθέσεις. Γιατί να έρθουν στο γήπεδο; Πόσοι παράγοντες το σκέφτονται αυτό; Θα μπορούσε η Ένωση να καλέσει τους παράγοντες και να τους πει πιο είναι το νόημα του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου;  Ξέρεις τι είναι να φύγει ένας παίκτης από το Λουτρό και να παίζει στον Παναθηναϊκό; Ή ένας παίκτης από την Αγκαθιά και να πάει στον Πανιώνιο; Το μόνο που βλέπουνε είναι να βγουν κατηγορία.!!! Ε!! ΚΑΙ!! Θα είμαι χαρούμενος η oμάδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου Τρικάλων να βγάελι δύο παιδιά να προχωρήσουν παραπάνω. Θα ήμουν ευτυχισμένος. Παίρνω μία μάδα τώρα τυχαία. Η Νάουσα έχει μεγάλο αριθμό νεαρών παιδιών. Με την παρουσία του Χριστοφορίδη είχε αρχίσει να δείχνει μία εικόνα από τα παλιά. Ήμουνα αισιόδοξος με τον Χριστοφορίδη. Η Νάουσα έχει ακαδημίες που μπορούν να τροφοδοτήσουν τον ΦΑΣ Νάουσας που έχει ένα μεγάλο αριθμό παικτών από την Ημαθία.»

Δεν δίνουν τον ανάλογο χρόνο στους νέους ποδοσφαιριστές 

« Έχω καλή ομάδα και μου λένε εάν πάω για πρωτάθλημα. Στο να πάω στη μεγαλύτερη κατηγορία το να φάνε επτά και οκτώ δεν βοηθάω ψυχολογικά τα παιδιά .Όταν ωριμάσει μία κατάσταση θα τα προωθήσω. Όταν ήμουν στους Πόντιους δεν έβαλα τα νεαρά παιδιά , γιατί το παιχνίδι δεν βοηθούσε, το αποτέλεσμα με τον ΠΑΣ Γιάννενα ήταν 3-0,  ο Φωτιάδης μου λέει:

– Βάλε μέσα τα παιδιά, μη φοβάσαι.

Τους χρειαζόμαστε τους παράγοντες. Ευθύνη των προπονητών είναι να δώσουν μάχη για να πείσουν τους προέδρους σε ποια κατεύθυνση θα κινηθούν. Αλλιώς θα βάλουν τα λεφτά τους σε ένα βαρέλι δίχως πάτο.  Να δώσουν κίνητρο,  νέο αίμα ,νέα παιδιά στα πρωταθλήματα. Εάν κάνουμε μια αναφορά τώρα ποιες ηλικίες παίζουν, ποιοι είναι πρώτοι σκόρερ και ποιοι πηγαίνουν από ομάδα σε ομάδα στο νομό θα σοκαριστούν. Δεν είναι δυνατόν η Αλεξάνδρεια να πάει να πάρει το Νικόλα το Σαρηγιαννίδη από το μαγαζί που δουλεύει. Δεν έχει τις προϋποθέσεις για να έρθει στον αγώνα. Εάν δεν μπορείτε να δώσετε τις προϋποθέσεις στους μεγαλύτερους τότε δώστε ευκαιρία στους  νεώτερους. Επιτέλους κάντε κάτι. Από τη μια μας κουράσατε κύριοι παράγοντες, Βάλτε σωστά τα λεφτά σας για να προχωρήσει το ποδόσφαιρο. Κάντε καλύτερα γήπεδα για να κυλάει η μπάλα. Αυτά τα λασποχώρια δε λέγονται γήπεδα. Αυτά τα αποδυτήρια που βρωμάνε, δεν είναι αποδυτήρια. Πού να έρθουν τα παιδιά; Στο σκουπιδότοπο; Πρέπει να βρούμε το δρόμο. Το σωστό δρόμο για να δούμε κάτι καλύτερο. Όσο το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο φυτοζωεί και το επαγγελματικό ποδόσφαιρο θα έχει αυτή τη φτώχεια που έχει αυτή τη στιγμή. Εάν κουράσαμε δεν πειράζει είναι χρήσιμα αυτά που είπαμε.»